Diabetul tip 3c si cancerul pancreatic

diabet zaharat, diabet, diabet tip 3c, cancer pancreatic, cancer

Diabetul tip 3c si cancerul pancreatic

Odata cu introducerea in stiintele biomedicale a metodologiilor si tehnologiilor tot mai sofisticate, creste si intelegerea cercetatorilor in ceea ce priveste evolutia si relatia dintre anumite boli.


Un exemplu clar al acestui progres este diabetul, datorita noilor clasificari care sunt adaugate pe langa cele traditionale de diabet zaharat tip 1 si diabet zaharat tip 2.

Aceste clasificari noi sunt bazate pe caracteristici genetice si moleculare care pot ajuta la imbunatatirea diagnosticului si a tratamentului.


Grupul de Epidemiologie Moleculara si Genetica, condus de Núria Malats din cadrul Centrului National Spaniol de Cercetare a Cancerului, a aratat o nevoie de a continua imbunatatirea acestor clasificari.


Echipa a publicat in jurnalul Gut rezultatele unui studiu de caz european care a evidentiat faptul ca cel mai nou tip de diabet identificat, tipul 3c sau diabetul pancreatogenic, ar putea fi si o manifestare timpurie a cancerului pancreatic.


Intrucat acest tip de cancer este de obicei detectat prea tarziu si nu prezinta simptome in stadiile incipiente, cancerul pancreatic are o rata de mortalitate de aproximativ 95%.


Din acest motiv, descoperirile realizate de Centrul National Spaniol de Cercetare a Cancerului ar putea sugera o posibila diagnosticare timpurie a acestei boli, prin clasificarea persoanelor cu diabet tip 3c ca persoane cu o probabilitate mai mare de a prezenta si cancer pancreatic in stadiu incipient.


Relatia dintre cancerul pacreatic si diabet


Diabetul si cancerul pancreatic sunt asociate prin pancreasul care secreta insulina. In cazul persoanelor cu diabet, aceasta secretie nu este realizata intr-un mod normal. Este estimat ca aproximativ 50% dintre pacientii cu cancer pancreatic prezinta si diabet, dar este dificil pentru cercetatori sa afle care este cauza si care este consecinta.


Pana in acest moment, abordarea cea mai folosita a fost studierea diabetului pentru a observa daca poate produce cancerul pancreatic.


Acum insa, conform autorului senior al acestui studiu Núria Malats – “Echipa noastra a intors invers aceasta abordare si pentru prima data s-a pus intrebarea daca cumva cancerul pancreatic ar putea cauza diabetul. Folosind strategii inovative de analiza, statistica si epidemiologie, am descoperit ca acest tip de cancer reprezinta cauza de dezvoltare a diabetului tip 3c in 26% din cazuri.”


Diabetul 3c sau pancreatogenic este caracterizat printr-o inflamatie a pancreasului, care intrerupe productia de insulina. Este estimat ca acest tip de diabet reprezinta intre 5-10% din toate cazurile de diabet din tarile occidentale. Cu toate acestea, exista putini markeri specifici acestui tip si de cele mai multe ori este diagnosticat gresit ca diabet zaharat tip 2.


Din acest motiv este necesara identificarea mai multor markeri specifici pentru o diagnosticare corecta. Diagnosticarea corecta nu va ajuta doar la administrarea unui tratament mai eficient, ci va putea ajuta si la diagnosticarea timpurie a cancerului pancreatic.


Pentru acest studiu, echipa a folosit informatii provenite de la mai mult de 3,500 de persoane prin PanGenEU, un studiu european de mare amploare care a implicat centre din sase tari diferite, inclusiv Spania, pentru a analiza relatia dintre mai multi factori de risc si cancerul pancreatic.


Factorii de clasificare a persoanelor cu risc crescut de cancer pancreatic


Pentru a putea confrunta cancerul pancreatic in stadiile incipiente, prima data trebuie clasificata populatia care prezinta un risc mai ridicat de dezvoltare a acestei boli. Odata identificata, aceasta poate fi monitorizata mai frecvent pentru a detecta tumorile si pentru a actiona cat mai devreme.


“Folosind informatiile din studiul nostru, sistemele nationale de sanatate ar putea identifica pacientii cu posibil cancer pancreatic nedetectat, daca acesti pancienti prezinta pe langa diabetul tip 3c si alti factori de risc, cum ar fi obezitatea sau fumatul.” – Núria Malats.


Cercetatorii au dorit sa afle daca si diabetul zaharat tip 2 ar putea fi asociat cu acest tip de cancer, dar nu s-a putut stabili o legatura clara.


Deoarece relatia dintre cancerul pancreatic si diabetul zaharat tip 2 este foarte complexa (obezitatea avand si ea un rol important), sunt necesare studii aditionale pentru a intelege mai bine aparitia si relatia dintre acesti factori de risc.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

News-Medical

Gut

Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas

Pexels