Legumele crude: Scaderea in greutate si sustinerea sanatatii
Cercetatorii Universitatii Shandong au efectuat o revizuire a mai multor studii, care evidentiaza o legatura intre dietele pe baza de plante si sanatatea generala mai buna pe termen lung.
Rezultatele au aratat o schimbare pozitiva in special in ceea ce priveste obezitatea, dietele pe baza de plante oferind o abordare mai eficienta asupra controlul obezitatii si asupra prevenirii si controlului tulburarilor metabolice.
Chiar daca nu este necesara trecerea de la o dieta variata la una strict vegana, studiul sustine ca un consum mai ridicat de legume ar putea oferi efectele benefice mentionate mai sus.
Revizuirea a fost publicata recent in jurnalul “Frontiers in Nutrition” si sustine informatiile obtinute deja din studii precedente, care asociaza dietele pe baza de plante cu o sanatate generala mai buna, cu scaderea in greutate si cu prevenirea afectiunilor cardiace.
De-a lungul timpului, cercetarile axate pe aceste diete au aratat in mod repetat o asociere intre dietele vegane si vegetariene si efectele pozitive in ceea ce priveste sanatatea inimii si a creierului, functiile digestive, intarirea sistemului imunitar, niveluri de colesterol in limite normale si speranta de viata mai lunga.
Chiar daca rezultatele arata beneficiile acestor diete, cercetatorii precizeaza ca studiul nu incurajeaza eliminarea imediata a surselor de carne din dietele curente, ci doar reducerea acestora acolo unde este posibil, pentru o sanatate generala mai buna.
Beneficiile dietelor pe baza de plante tind sa creasca de-a lungul timpului
Cercetatorii au revizuit 24 de studii axate pe dietele din plante si scaderea in greutate, analizand informatii obtinute de la un numar total de 2,223 de persoane, cu varsta cuprinsa intre 18 si 82 de ani.
Durata dietelor a fost de 96 de saptamani, iar rezultatele au aratat ca participantii care au urmat o dieta strict vegana au pierdut cel mai mult in greutate, insa valorile nu au fost cu mult mai diferite fata de participantii care au inclus oua si lactate in dieta.
Analizele ulterioare au aratat ca dietele compuse doar din legume crude au avut asocierea cea mai stransa cu reducerea riscului de obezitate si afectiuni cardiace. Mai mult decat atat, echipa de cercetatori a identificat variatii genetice asociate cu dietele pe baza de plante, care au sustinut ideea ca scaderea in greutate a avut legatura directa cu dieta in sine si nu cu predispozitia genetica a participantilor.
Legumele crude contin compusi antiinflamatori
Conform studiilor efectuate de-a lungul timpului, legumele crude contin compusi precum fitosteroli si grasimi nesaturate, ambele ajutand la reducerea nivelului de colesterol din sange. Aditional, substantele precum tocoferolii, carotenoizii si flavonoizii, prezentele si ele in multe legume, au proprietati antiinflamatorii si antioxidante.
Chiar daca dieta din legume crude poate imbunatati sanatatea, cercetatorii subliniaza importanta ca aceasta sa nu fie exagerata, intrucat exista riscul de aparitie a deficientei de nutrienti. Ca urmare, acestia sugereaza axarea pe introducerea a cat mai multe legume in dieta existenta deja si nu pe schimbarea ei drastica.
“Dieta bazata pe plante nu trebuie sa fie strict vegana. Multe persoane renunta la aceasta dieta inainte de a o incerca, doar in baza acestei idei gresite. Dieta mediteraneana, care este considerata una dintre cele mai bune diete pentru sanatatea cardiovasculara, poate fi considerata o dieta bazata pe plante, intrucat majoritatea alimentelor provind in surse vegetale. Obiectivul adevarat este ca majoritatea alimentelor sa fie compuse din fructe, legume, cereale integrale, nuci si seminte.” – a precizat Haley Bishoff, dietetician specializat pe diete bazate pe plante.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: