Rezistenta antimicrobiana: Progres spre tratamente noi
Antibioticele reprezinta un element foarte important in medicina, intrucat inlatura riscul constant de infectare, in special in randul persoanelor cu rani deschise sau care au necesitat operatii chirurgicale.
Aceasta utilizare frecventa are insa si consecinte secundare nedorite, cum ar fi cresterea rezistentei patogenilor la antibioticele disponibile momentan.
In ultimii ani au fost testate numeroase metode de a distruge aceste bacterii, cea mai recenta cercetare in acest domeniu axandu-se pe actinobacteriile din Oceanul Arctic.
Despre actinobacterii si producerea antibioticelor
Actinobacteriile sunt bacterii gram-pozitive cu un continut ridicat de ADN G+C, care pot fi gasite atat in sol, cat si in apa. Multre dintre aceste actinobacterii sunt folosite pentru a produce doua treimi din totalul antibioticelor prezente in momentul de fata in domeniul medical si reprezinta in acelasi timp si un element important pentru agricultura si sectorul de biotehnologie.
Conform studiului curent, vestea buna este ca aproximativ 70% din totalul antibioticelor disponibile sunt derivate din actinobacterii provenite din sol si ca multe regiuni de pe glob nu au fost inca analizate. Asta inseamna ca exista posibilitatea de a descoperi actinobacterii noi, din care sa se poata produce antibiotice eficiente impotriva tulpinilor de bacterii rezistente la optiunile curente.
Au fost descoperiti compusi antibacterieni si antivirali in Oceanul Arctic
Conform dr. Päivi Tammela, profesor in cadrul Universitatii din Helsinki si autor corespondent al studiului, cercetatorii au folosit o abordare numita HCS, care analizeaza biologia celulelor printr-o combinatie de imagini produse automatizat si analizarea cantitativa a datelor, pentru a cauta compusi antibactiereni si antivirali in actinobacteriile din apa arctica.
Compusii testati au fost derivati din patru specii de actinobacterii, care la randul lor au fost izolate de pe nevertebrate ridicate din apa arctica in anul 2020. Aceste bacterii au fost apoi impartite pe culturi, iar continutul lor celular a fost testat in vitro.
In urma analizelor efectuate, cercetatorii au descoperit doi compusi necunoscuti pana in acum, cu activitati biologice distincte, unul aratand caracteristici antivirale, in timp ce al doilea a prezentat activitate antibacteriana.
Urmatorul pas
Studiul a evidentiat ca unul dintre compusi nu a inhibat cresterea bacteriana, ceea ce il face un candidat promitator pentru terapii antivirale, in timp ce al doilea compus, numit T160-2, a redus cresterea bacteriana, fiind cercetat in momentul de fata pentru potentiale tratamente antibiotice noi.
Conform dr. Tammela – “Urmatorul pas este legat de optimizarea culturilor de bacterii, astfel incat sa putem obtine un numar cat mai mare de compusi pentru a elucida eficienta acestora si structura lor bioactiva.”
Despre problema patogenilor rezistenti la antimicrobiene
Organizatia Mondiala a Sanatatii considera rezistenta la antimicrobiene o problema mondiala urgenta. Este estimat ca in anul 2019, aproximativ 1.27 milioane de decese au fost cauzate de bacterii rezistente la tratament si ca aceasta problema a aparut in urma folosirii incorecte a antimicrobienelor, atat in ceea ce priveste uzul uman, cat si cel animal.
Chiar daca descrierea cea mai folosita se rezuma doar la “rezistenta la antibiotice”, forma corecta, care cuprinde toate tratamentele este “antimicrobian”.
Antimicrobienele, care includ atat antibiotice, cat si antivirale, antifungice si antiparazitare, sunt medicamente folosite pentru a preveni si trata infectii prezente la oameni, animale si chiar plante.
Rezistenta antimicrobiana apare atunci cand bacteriile, virusurile, fungii sau parazitii nu mai raspund la medicamentele menite sa le distruga. Aceasta rezistenta face ca tratarea infectiilor sa fie mult mai dificila sau chiar imposibila, crescand astfel riscul de raspandire a bolilor, riscul de agravare a problemelor de sanatate si chiar riscul de deces.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: