Telefoanele mobile si cancerul cerebral: Nu exista dovezi – OMS

telefoane mobile, unde electromagnetice, cancer cerebral, tumori cerebrale, cancer

Telefoanele mobile si cancerul cerebral: Nu exista dovezi – OMS

Organizatia Mondiala a Sanatatii a efectuat recent o metaanaliza a 63 de studii pentru a afla daca telefoanele mobile cauzeaza cancer cerebral.


Cele 63 de articole au fost publicate in 22 de tari intre anii 1994 si 2022, fiecare investigand potentialul efect asupra sanatatii generale, care ar putea aparea in urma expunerii la campurile electromagnetice de radiofrecventa provenite de la telefoanele mobile, televizoare sau chiar dispozitive pentru monitorizarea bebelusilor.


In urma revizuirii acestor studii, Organizatia Mondiala a Sanatatii nu a gasit o corelatie intre utilizarea telefoanelor mobile si cresterea riscului de gliom, meningiom sau neuriom acustic. Mai mult decat atat, nu s-a gasit nicio corelatie intre utilizarea acestor dispozitive si cancerul glandelor salivare, adenom hipofizar sau leucemie.


De unde a aparut aceasta teama?


Telefoanele mobile sunt in realitate niste transmitatoare de campuri electromagnetice cu radiofrecventa, insa de putere joasa. Acestea transmit unde radio catre destinatia necesara printr-o serie de antene fixe. Intrucat suntem expusi la aceste unde electromagnetice, de-a lungul timpului a aparut teama ca acestea ar putea avea un efect negativ asupra sanatatii.


Metaanaliza Organizatiei Mondiale a Sanatatii sugereaza insa ca aceste unde sunt benigne si ca nu par a fi capabile de ruperea legaturilor chimice ale corpului, de producerea ionizarii sau de lezarea ADN-ului uman.


Lipsa dovezilor s-a extins si la transmitatoarele fixe cum ar fi antenele TV si turnurile de telefonie mobila, neexistand legaturi intre acestea si dezvoltarea leucemiei in randul copiilor sau a tumorilor cerebrale.


Telefoanele mobile pot fi totusi considerate ca fiind cancerigene?


Chiar daca rezultatele par a fi negative in ceea ce priveste asocierea dintre campurile electromagnetice cu radiofrecventa si anumite cancere, revizuirea de mai sus descrie calitatea concluziilor obtinute din cele 63 de studii ca fiind “sigure cu o certitudine mica-spre-moderata”, ceea ce nu prea inspira incredere.


Explicatia pentru aceasta certitudine mica spre moderata este data de autorului principal al metaanalizei, Ken Karipidis, director asistent al Agentiei Australiene de Protectie Impotriva Radiatiei si Siguranta Nucleara:


“Am revizuit studii observationale efectuate pe oameni, care inca de la bun inceput sunt considerate moderate in ceea ce priveste certitudinea datelor, intrucat expunerea nu este controlata, asa cum ar fi de obicei intr-un studiu de cercetare. Chiar daca studiile clinice randomizate sunt considerate cele mai bune cercetari pentru obtinerea dovezilor sigure, nu este posibil si etic sa expunem oameni la potentiale riscuri cancerigene.”


Exista studii mai vechi care considera ca exista totusi un anumit risc cancerigen


Metaanaliza Organizatiei Mondiale a Sanatatii pe acest subiect se incheie prin recomandarea ca cercetarile sa continue prin studii aditionale. Aceasta sugestie sustine astfel posibilitatea ca telefoanele mobile sa prezinte totusi un potential risc cancerigen, idee prezentata de Agentia Internationala de Cercetarea a Cancerului.


Motivul pentru care aceasta agentie clasifica telefoanele mobile ca potentiale dispozitive cancerigene este dat de lipsa dovezilor care sa inlature fara niciun dubiu potentiala asociere intre cele doua.


Aditional, multe dintre studiile vechi care au sugerat un potential risc, fie au fost criticate pentru metodologiile folosite, fie rezultatele lor au fost dovedite ca fiind false de cercetari mai recente.


Pe scurt


O metaanaliza realizata recent de Organizatia Mondiala a Sanatatii a revizuit 63 de studii pentru a afla daca utilizarea telefoanelor mobile poate creste riscul de cancer. Rezultatele obtinute au aratat ca nu exista nicio asociere intre cele doua, insa certitudinea acestor afirmatii este mica-spre-moderata.


Motivul pentru care aceasta certitudine este atat de mica, este dat de faptul ca toate studiile observationale realizate pe oameni pleaca de la nivelul moderat de certitudine, intrucat oamenii nu pot fi expusi in mod intentionat la potentiale riscuri.


Deoarece riscul nu poate fi negat cu certitudine, metaanaliza cere efectuarea de studii aditionale pentru a afla mai multe informatii. Aceasta cerere ofera totusi credibiltiate altor studii efectuate in trecut, care au evidentiat un potential risc cancerigen aparut in urma expunerii la campuri electromagnetice, multe dintre ele fiind insa anulate sau corectate de studii mai noi.

Surse:

  1. Science Direct
  2. Medical News Today
  3. World Health Organization
  4. Pexels