Insomnia: Simptome, Cauze, Factori de risc

insomnia, tulburari de somn

Insomnia: Simptome, Cauze, Factori de risc

Insomnia este o tulburare de somn care afecteaza milioane de oameni. Descrisa pe scurt, persoanele cu insomnie prezinta dificultate de adormire sau de mentinere a stadiului de somn, iar efectele cauzate pot fi severe.


Adesea, insomnia poate duce spre somnolenta pe timpul zilei, letargie si o stare generala de rau. Schimbarile de dispozitie, irascibilitatea si anxietatea sunt si ele simptome asociate cu aceasta tulburare.


Majoritatea adultilor au nevoie de sapte sau opt ore de somn pe noapte, dar aceasta nevoie variaza de la o persoana la alta.


Este posibil ca o persoana sa sufere de insomnie pe termen scurt (acuta), care poate dura cateva zile sau saptamani. Adesea, insomnia acuta este rezultatul unui eveniment traumatic sau stres.

Chiar daca majoritatea persoanelor cu insomnie acuta revin inapoi la o rutina normala, alte pot dezvolta insomnie cronica, care poate dura mai multe luni.


Insomnia poate reprezenta problema principala intr-un caz, sau poate fi asociata cu alte afectiuni medicale sau medicamente.


Semnele si simptomele insomniei


Simptomele insomniei pot include:

  • Dificultate in a adormi pe timpul noptii;
  • Trezirea pe timpul noptii;
  • Trezirea prea devreme;
  • Persoana nu se simte odihnita dupa o noapte dormita;
  • Oboseala si somnolenta pe timp de zi;
  • Irascibilitate, depresie sau anxietate;
  • Dificultate de concentrare si memorare;
  • Cresterea numarului de accidente sau erori.


Cauzele insomniei


Insomnia poate fi cauzata de factori fizici si psihologici. In unele cazuri, insomnia cronica poate fi cauzata si de alte afectiuni medicale. Aceasta mai poate reprezenta si rezultatul unor evenimente recente sau stres. Cel mai des, insomnia poate fi provocata de:

  • Modificari ale ritmului circadian – aceste modificari pot sa apara ca rezultat al schimbarii fusului orar, a turelor la locul de munca, mediul zgnomotos, temperaturi extreme etc.
  • Probleme psihologice – cum ar fi tulburarea bipolara, depresia, tulburari de anxietate.
  • Afectiuni medicale cum ar fi – durere cronica, astm, apnee in somn, boala Parkinson, boala Alzheimer, hipertiroidism, artrita, angina pectorala, accident vascular cerebral.
  • Stres – ingrijorarile legate de munca, scoala, sanatate, situatie financiara sau familie pot tine mintea activa pe timpul noptii.
  • Tipar de somn nesanatos – ore de somn neregulate, perioade aditionale si scurte de somn pe timpul zilei, activitati stimulante inainte de culcare, mediu de somn inconfortabil si folosirea patului pentru a urmari programele TV, munca sau pentru a manca. Toate acestea impreuna cu laptopuri, jocuri, telefoane sau alte ecrane in pat, pot interveni in ciclul de somn.
  • Cofeina, nicotina si alcool – cafeaua, ceaiul, anumite sucuri si alte lichide care contin cofeina sunt stimulanti. Consumul lor seara poate mentine persoana treaza pe timpul noptii. Nicotina este si ea un stimulat care intervine in procesul de adormire. Alcoolul poate ajuta unele persoane sa adoarma, insa previne stadiile de somn adanc si adesea persoanele au un somn agitat si intrerupt.
  • Medicamente – pe langa cauzele provocate de afectiuni medicale, insomnia cronica mai poate sa apara si in urma folosirii tratamentelor medicamentoase. Multe medicamente prescrise pot afecta si somnul, cum ar fi anumite antidepresive sau medicamente pentru astm sau tensiune arteriala. Anumite medicamente pentru alergii, gripa sau raceala, antialgice, contin cofeina si alte substante stimulante care pot afecta somnul.


Insomnia si inaintarea in varsta


Insomnia este mai des intalnita la persoanele in varsta. Odata cu trecerea anilor, pot fi prezente:

  • Modificari ale tiparului de somn – somnul devine mai putin odihnitor odata cu inaintarea in varsta, din acest motiv, zgomotul sau alte schimbari ale mediului tind sa trezeasca mai usor persoana adormita. De cele mai multe ori, “ceasul intern” avanseaza si din acest motiv persoana se simte obosita mai devreme pe timp de seara si se trezeste mai devreme dimineata. Cu toate acestea, persoanele in varsta au nevoie, in general, de aceleasi ore de somn ca si personale tinere (intre sapte si opt ore).
  • Schimbari ale activitatilor – persoanele in varsta tind sa fie mai putin active fizic si social. Lipsa unei activitati pe timpul zilei poate interveni in somnul de noapte. Aditional, cu cat o persoana este mai putin activa, cu atat are tendinta de a dormi pe timpul zilei, lucru care intervine in somnul de noapte.
  • Schimbari in ceea ce priveste sanatatea – depresia, anxietatea sau durerea cronica aparuta in urma unor afectiuni cum ar fi artrita, toate acestea pot afecta somnul pe timp de noapte. Problemele care pot creste nevoia de urinare pe timpul noptii cum ar fi prostata sau alte probleme vezicale, pot afecta si ele tiparul de somn. Apneea in somn si simptomul picioarelor nelinistite, devin si ele mai frecvente odata cu inaintarea in varsta.
  • Medicamente aditionale – varstnicii tind sa foloseasca mai multe medicamente comparativ cu persoanele tinere, ceea ce poate creste riscul de insomnie asociata cu medicamentatia.


Tehnologia in dormitor


Mai multe studii efectuate pe adulti si copii au sugerat ca expunerea la lumina provenita de la televizor sau telefoane inainte de culcare poate afecta nivelul natural de melatonina, motiv pentru care persoana poate adormi mai greu.


Aditional, un studiu efectuat de Institutul Politehnic Rensselaer a descoperit ca tabletele cu iluminare din spate pot afecta tiparele de somn. Toate aceste studii sugereaza ca tehnologia in dormitor poate agrava insomnia.


Tipuri


Insomnia include un numar mare de tulburari de somn, de la lipsa unui somn de calitate, la lipsa unui somn cantitativ. In general, insomnia este impartita in trei tipuri si anume:

  • Insomnia temporara – atunci cand simptomele dureaza aproximativ trei nopti.
  • Insomnia acuta sau insomnia de scurta durata – caracterizata prin simptome care dureaza mai multe saptamanai.
  • Insomnia cronica – acest tip de insomnie dureaza luni sau chiar ani. Conform celor de la National Institutes of Health, majoritatea cazurilor de insomnie cronica sunt efecte secundare provocate de alte probleme de de sanatate.


Factorii de risc asociati cu insomnia


Aproape toate persoanele au ocazional cate o noapte nedormita. Cu toate acestea, riscul de aparitie a insomniei poate creste din cauza urmatorilor factori:

  • Sexul – modificarile hormonale aparute in timpul ciclului menstrual si la menopauza pot juca un rol in aparitia insomniei. In timpul menopauzei, transpiratiile nocturne pot perturba somnul. Insomnia este frecventa si in timpul sarcinii.
  • Varsta – persoanele care au varsta peste 60 de ani au risc mai ridicat, din cauza schimbarilor aparute in tiparul de somn si sanatate. Din acest motiv, insomnia creste odata cu varsta.
  • Probleme de sanatate fizica sau mintala – multe probleme care au un impact asupra sanatatii fizice sau mintale pot afecta si somnul.
  • Stres – perioadele de stres pot provoca insomnie temporara. Stresul major sau evenimentele traumatice, ambele pot provoca insomnie cronica.
  • Lipsa unui program stabilit de somn – persoanele care lucreza in schimburi sau care calatoresc mult pot avea un tipar de somn perturbat.


Complicatii ale insomniei


Pentru sanatatea unei persoane, somnul este la fel de important ca mentinerea unei diete sanatoase si efectuarea activitatilor fizice regulate.

Indiferent de motivul somnului insuficient, insomnia poate afecta persoana atat mental cat si fizic. Persoanele care sufera de insomnie mentioneaza ca au o calitate a vietii mai scazuta, comparativ cu persoanele care nu au tulburari de somn. Complicatiile insomniei pot include:

  • Performanta scazuta la locul de munca sau scoala;
  • Timp de reactie mai scazut si din acest motiv creste si riscul de aparitie a accidentelor;
  • Tulburari de sanatate mintala cum ar fi depresia, anxietatea sau abuzul de substante;
  • Risc crescut de aparitie a afectiunilor pe termen lung cum ar fi hipertensiunea arteriala sau alte boli cardiace.


Metode de preventie a insomniei


Pentru a reduce riscul de aparitie a acestei tulburari de somn, poti lua in considerare urmatoarele sfaturi:

  • Mentinerea unui orar constant de somn pe timp de noapte, inclusiv in weekend;
  • Stil de viata activ, deoarece activitatea ajuta la obtinerea unui somn de calitate;
  • Verificarea medicamentelor pentru a observa daca contribuie cumva la aparitia sau mentinerea insomniei;
  • Evitarea perioadelor scurte de somn pe timpul zilei;
  • Evitarea sau limitarea consumului de cofeina, alcool si nicotina;
  • Nu este indicat sa se consume cantitati mari de alimente inainte de ora de culcare.

Daca tulburarile de somn iti afecteaza viata si productivitatea, atunci apeleaza cat mai rapid posibil la o consultatie de specialitate pentru a primi tratamentul si recomandarile corespunzatoare.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Medical News Today

Mayo Clinic

National Sleep Foundation

Pixabay