In viitor: Analiza de sange va putea detecta cancerul

cancer, analize de sange, cancer pulmonar, cancer mamar, test de sange, test de laborator, analiza de laborator

In viitor: Analiza de sange va putea detecta cancerul

Un test de sange, care momentan este in curs de dezvoltare, a aratat ca poate efectua screening pentru diferite tipuri de cancer cu un grad mare de acuratete.


Cercetatorii de la Institutul de Cancer Dana-Farber, au prezentat rezultatele testului efectuat in cadrul unei sesiuni a Congresului Societatii de Medicina Oncologica.


Testul dezvoltat de GRAIL Inc foloseste tehnologie de secventiere de ultima generatie pentru a analiza ADN-ul pentru anumite grupuri de metil, care influenteaza daca genele sunt active sau inactive.


Acest test a fost aplicat unui numar de aproximativ 3.600 de probe de sange, unele dintre ele provenind de la persoane diagnosticate cu cancer, iar altele de la persoane care nu au fost diagnosticate cu aceasta boala la timpul recoltarii. Testul a observat cu succes semnalele canceroase aflate in sangele persoanelor afectate si a identificat corect tesutul in care a debutat cancerul.


Cercetatorii au descoperit ca specificitatea testului, cea de a produce rezultate pozitive doar in prezenta cancerului, a avut un grad ridicat de acuratete. Acest grad ridicat de acuratete a fost intalnit si in abilitatea testului de a mentiona tesutul de origine a cancerului.


Acest test cauta ADN lasat de celulele canceroase in fluxul sangvin atunci cand mor. Spre deosebire de biopsiile lichide care detecteaza mutatii genetice sau alte modificari ale ADN-ului legate de cancer, aceasta tehnologie se axeaza pe modificari aduse ADN-ului, numite grupuri metil.


Grupurile metil sunt unitati chimice care se pot atasa de ADN pentru a controla care gene sunt activate si care sunt inactivate. In multe cazuri, tiparele anormale ale acestor grupuri par a indica prezenta si tipul cancerului, mult mai bine decat mutatiile. Testul creat se axeaza pe portiuni ale genomului in care tiparele anormale sunt prezente in celulele canceroase.


Acuratete de 89% pentru probele care au putut produce rezultate


In acest studiu, cercetatorii au analizat ADN-ul intrat in fluxul sangvin in urma mortii celulare, in 3,583 de probe de sange. Din acest numar, 1,530 de probe au provenit de la persoane diagnosticate cu cancer si 2,053 de la persoane fara cancer.


Probele de sange provenite de la persoanele cu cancer au reprezentat mai mult de 20 de tipuri de cancer, printre care cancerul mamar, cancerul ovarian, pancreatic, cancerul pulmonar, etc.


Specificitatea totala a fost de 99,4%, asta inseamna ca doar 0,6% din rezultate au indicat incorect prezenta cancerului. Sensitivitatea de detectare a cancerului a crescut odata cu rata mare de mortalitate. In acest grup, sensitivitatea a fost de 32% pentru pacientii cu cancer stadiul I, 76% pentru stadiul II, 85% pentru stadiul III si 93% pentru stadiul IV.


Pentru 97% dintre probele care au produs un rezultat despre tesutul de origine, testul a identificat corect organul sau tesutul de origine in 89% dintre cazuri.


Conform autorului principal al acestui studiu, Dr. Geoffrey Oxnard, daca acest test este folosit pe scara larga, detectarea timpurie chiar si a unui procent modest de cancere poate insemna pentru multe persoane obtinerea mai devreme a unui tratament eficient, pentru a combate aceasta boala.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Eurekalert

ScienceDaily

Pixabay