Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Boala Parkinson este prezenta si in sange

Conform unui studiu, comportamentul celulelor sistemului imunitar este diferit la persoanele cu boala Parkinson.
boala parkinson

Sursa: Pixabay

Conform unui studiu efectuat de cercetatorii Departamentului de Biomedicina a Universitatii Aarhus, Danemarca, comportamentul celulelor care fac parte din sistemul imunitar este foarte diferit la pacientii care sufera de boala Parkinson.


Cercetatorii sunt de parere ca acest comportament diferit necesita un nou tip de medicament suplimentar, care sa regleze sistemul imunitar si astfel sa inhibe deteriorarea cerebrala.


Acest studiu a fost condus de Marina Romero-Ramos, profesor asociat de neurostiinte si publicat in jurnalul stiintific Movement Disorders.


Prof. Marina Romero a mentionat faptul ca acest proiect confirma o teorie, care deja prinde tractiune, adica aceea ca boala Parkison nu este doar o boala la nivelul creierului, ci este o boala care este conectata si de sistemul imunitar. Atat in creier, cat si in restul corpului.


Autorul principal al acestui studiu Sara Konstantin Nissen, a adaugat – “Aceste cunostinte pot duce pana la urma la dezvoltarea unor tratamente suplimentare imunoregulatoare care pot fi combinate cu tratamentul medical curent, care are efect doar asupra creierului si a simptomelor. Suntem de parere ca un medicament aditional ca acesta ar putea ajuta la incetinirea bolii.”


Ineficienta celulelor sistemului imunitar


Boala Parkinson este caracterizata prin degradarea lenta a neuronilor din cauza acumularii anormale a unei anumite proteine, numite alfa-sinucleina. Aceasta provoaca tremurul prezentat de persoanele care sufera de aceasta boala si care evolueaza apoi in miscari lente si rigide.


In acest studiu, cercetatorii au supus analize de sange la proteina alfa-sinucleina. Aceste analize au provenit de la 29 de pacienti cu boala Parkinson si de la 20 de persoane de control, fara aceasta afectiune. In urma testului s-a descoperit ca celulele sistemului imunitar ale persoanelor cu boala Parkison, sunt mult mai ineficiente la reglarea markerilor si la secretia moleculeor antiinflamatoare, comparativ cu celulele persoanelor de control.


“Sistemul imunitar functioneaza intr-un echilibru delicat. Pe de o parte, inlatura microorganismele invazive si acumularea de proteine nedorite, cum ar fi alfa-sinucleina. Aceasta inlaturare este efectuata prin crearea unei conditii inflamatorii. Dar pe de alta parte, sistemul imunitar trebuie sa evite lezarea celulelor din propriul corp prin inflamare exagerata. Se pare ca acest echilibru este afectat la persoanele cu boala Parkinson.” – Sara Konstantin Nissen.


Aceasta a adaugat ca in cercurile de cercetatori, exista suspiciunea ca celulele sistemului imunitar care contin un anumit receptor numit CD163, ar migra spre creierul persoanelor cu boala Parkinson. Este crezut ca aceste celule ajuta la inlaturarea acumulurarii excesive de proteina alfa-sinucleina, insa acest studiu nou sugereaza ca celulele sunt deja reglate incorect inca din fluxul sangvin, inainte ca ele sa ajunga la creier.


“Acest lucru ne face sa credem ca ar fi posibila, cel putin, o incetinire a degradarii neuronilor pentru pacientii cu Parkinson, prin reglarea sistemului imunitar folosind tratament medicamentos.”


Boala Parkinson, mai mult decat o boala la nivelul creierului


Cu toate ca aceasta descoperire ar putea duce spre noi medicamente suplimentare pentru persoanele diagnosticate deja cu boala Parkinson, Sara Konstantin Nissen mentioneaza ca acest studiu sugereaza si metode noi de prevenire sau intarziere a acestei boli.


Acest lucru poate fi atins prin supravegherea mai atenta a persoanelor care au riscul mai ridicat de a dezvolta boala Parkinson, de exemplu persoanele care sunt diagnosticate cu tulburari de somn REM (Rapid Eye Movememt), o afectiune care permite miscarea si manifestarea viselor in lumea reala.


“Ar fi inutil sa efectuam un screening tuturor persoanelor, pentru a observa schimbari ale celulelor sistemului imunitar aflate in sange. Cu toate acestea, stim ca mai mult de jumatate dintre persoanele care sufera de tulburari de somn REM vor dezvolta boala Parkinson cu ani mai tarziu, deci acesta pare a fi un loc bun de a incepe. Acest lucru insa, inseamna shimbarea parerilor doctorilor si neurologilor, deoarece aceastia ar trebui sa trateze boala Parkinson ca ceva mai mult decat o boala la nivelul creierului.” – Sara Konstantin Nissen.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Movement Disorders

ScienceDaily

Eurekalert

Pixabay