Despre medicina

Informatii si stiri medicale

HIV-ul accelereaza procesul de imbatranire

Conform unui studiu realizat pe 204 persoane, infectarea cu HIV poate reduce cu aproximativ 5 ani speranta de viata.
hiv

Sursa: Pixabay

Un studiu publicat zilele trecute sustine ca infectarea cu HIV poate avea un impact rapid si semnificativ asupra imbatranirii corpului. Conform cercetatorilor, persoanele infectate au prezentat schimbari biologice accelerate asociate cu imbatranirea normala, in doar 2-3 ani de la infectare.


Rezultatele obtinute sugereaza ca infectarea cu HIV poate reduce speranta de viata a unei persoane cu aproximativ 5 ani, comparativ cu speranta de viata a unei persoane neinfectate.


Conform autorului principal al acestui studiu, Elizabeth Crabb Breen – “Munca noastra demonstreaza ca virusul HIV pune in miscare procesul accelerat de imbatranire inca din primele luni de la infectare. Acest lucru pune in evidenta importanta detectarii timpurii a acestei probleme, dar si valoarea metodelor de preventie a infectiei.”


Studiul a fost publicat pe 30 iunie 2022 in jurnal iScience.


Cum a fost realizat studiul


Cercetarile anterioare au sugerat ca atat HIV-ul cat si terapiile antiretrovirale folosite pentru a mentine sub control infectia, pot fi asociate cu o instalare timpurie a unor afectiuni legate de imbatranire cum ar fi problemele cognitive, afectiunile cardiace si cele renale, dar si fragilitatea, o problema care poate duce la cresterea riscului de fracturare a soldului, conform unui studiu publicat in 2021.


Pentru a obtine rezultatele mentionate mai sus, echipa de cercetatori a analizat probe de sange de la 102 barbati, care au fost prelevate la 6 luni sau mai putin de la infectarea cu HIV si apoi inca o data dupa 2-3 ani de la infectare.


Acestia au comparat apoi modificarile realizate cu probe de sange obtinute de la 102 barbati neinfectati, probele fiind prelevate in acelasi interval de timp.


Conform cercetatorilor, acest studiu este primul care a comparat in acest fel persoanele infectate cu cele neinfectate. Toti barbatii inclusi in studiu au fost participanti si ai studiului de cohorta Multicenter AIDS, un studiu care s-a desfasurat intre anii 1984 – 2019.


Rezultatele obtinute


Pentru acest studiu, cercetatorii s-au axat pe efectele HIV-ului asupra procesului de schimbare a genelor in functie de factorii de mediu, stil de viata si afectiuni (epigeneza).


Au fost analizate 5 masuri epigenetice de imbatranire, masuri care au prezentat o accelerare semnficativa in randul persoanelor cu HIV, valorile variind de la 1.9 ani la 4.8 ani diferenta. Aceasta accelerare nu a fost observata si in randul persoanelor neinfectate cu HIV.


Conform autorului senior al acestui studiu, Beth Jamieson, profesor in diviza de hematologie si oncologie a Scolii Geffen – “Accesul nostrul la probe rare si specifice ne-a permis sa cream un studiu care lasa putine urme de indoiala despre rolul HIV-ului in aceelerarea imbatranirii. Obiectivul nostru pe termen lung este de a determina daca putem folosi oricare dintre aceste modificari timpurii, pentru a prezice daca o persoana va prezenta un risc mai mare de afectiuni asociate cu imbatranirea.”


Pe langa faptul ca nu exista un conses despre ce inseamna imbatranirea normala si cum poate fi ea definita, trebuie mentionat ca studiul a prezentat si cateva limitari, cum ar fi genul folosit, toti participantii fiind de gen masculin, ceea ce inseamna ca rezultatele ar putea fi diferite pentru persoanele de gen feminin.


Cu toate acestea, studiul a evidentiat un nou efect semnificativ al infectarii cu HIV, care ar trebui sa duca la metode noi de detectare timpurie si la cresterea masurilor de preventie.


Cercetarea a fost sustinuta prin granturi oferite de Institutele Nationale Americane de Sanatate, Institutul National American de Imbatranire si Premiul Susan G. Komer Career Catalyst, printre multe altele.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. iScience
  2. Eurekalert