Detectarea bolii Alzheimer cu 17 ani inainte de aparitia simptomelor
In general, boala Alzheimer are o perioada de aproximativ 15-20 de ani in care nu prezinta simptome, ceea ce incetineste semnificativ diagnosticarea si inceperea tratamentului corespunzator.
Acum insa, un senzor creat in Bochum de catre o echipa de cercetatori poate identifica prezenta bolii Alzheimer cu 17 ani inainte de aparitia primelor simptome, totul doar printr-o analiza de sange.
Felul in care functioneaza acest senzor, este prin detectarea modificarilor protenei amyolid-beta. Odata cu progresul bolii, aceste modificari ale proteinei duc la formarea placilor asociate cu boala Alzheimer la nivelul creierului.
Conform profesorului Klaus Gerwert, fondator si director al Centrului de Diagnostic al Proteinelor Bochum – “Obiectivul nostru este de a determina riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer mult mai tarziu in viata unei persoane, prin efectuarea unui simplu test de sange. Acest test poate evidentia prezenta bolii inainte de formarea placilor la nivelul creierului, fapt care ofera oportunitatea de a incepe tratamentul cat mai devreme posibil.”
Echipa a colaborat si cu un alt grup de cercetatori din cadrul Centrului German de Cercetare a Cancerului in Heidelberg, condus de catre profesorul Hermann Brenner. Rezultatele studiului au fost publicate in jurnalul Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association” in data de 19 iulie 2022.
Cum a fost realizat studiul
Pentru a testa dispozitivul, cercetatorii au analizat plasma sangvina a participantilor studiului ESTHER (studiu realizat in Saarland pentru a detecta potentiali biomarkeri ai bolii Alzheimer). Probele de sange au fost prelevate intre anii 2000 si 2002 si au fost inghetate.
In momentul recoltarii, varsta participantilor varia intre 50 si 75 de ani si niciunul dintre ei nu fusese diagnosticat cu boala Alzheimer.
Pentru studiul curent, 68 de participanti au fost alesi, acestia fiind diagnosticati cu boala Alzheimer pe perioada celor 17 de ani de la recoltare si pana realizarea cercetarilor si au fost comparati cu alti 240 participanti nediagnosticati, care au avut rolul de grup de control.
Obiectivul acestei alegeri a fost acela de a verifica posibila detectare a bolii Alzheimer in sangele recoltat intre anii 2000-2002 in randul celor 68 de participanti care au dezvoltat ulterior boala.
Conform studiului, senzorul a putut indentifica cei 68 de participanti care au dezvoltat boala Alzheimer mai tarziu in viata cu un inalt grad de acuratete, lucru care nu a putut fi replicat prin alte teste sau verificari de potentiali biomarkeri.
Cercetatorii din Bochum spera ca aceasta detectare bazata pe modificarile proteinei amyolid-beta ar putea duce la inceperea mult mai devreme a tratamentului pentru boala Alzheimer, crescand astfel eficienta acestuia.
Ce este boala Alzheimer?
Boala Alzheimer este un tip de dementa care afecteaza memoria, gandirea si comportamentul. Odata cu trecerea timpului, simptomele afectiunii devin din ce in ce mai severe, putand afecta in cele din urma efectuarea activitatilor zilnice si calitatea vietii in general.
Principalul simptom al bolii sunt tulburarile de memorie, persoana afectata prezentand probleme asociate cu retinerea conversatiilor sau a evenimentelor intamplate recent. Ca urmare a acestei probleme, persoana afectata ar putea repeta anumite subiecte sau ar putea sa se piarda in locuri familiare.
Diagnosticarea corecta si rapida a bolii reprezinta o parte importanta din lupta cu aceasta afectiune, pentru a putea incepe cat mai devreme tratamentul corespunzator si pentru a ameliora, pentru o anumita perioada, simptomele si schimbarile cognitive. Din acest motiv, studiul mentionat mai sus, prin care se va putea detecta potentiala prezenta a bolii cu 17 ani inainte de aparitia primelor simptome, ar putea reprezenta un adevarat pas inainte pentru persoanele afectate si familiile lor.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: