...

Descoperire: Bacterie vizibila cu ochiul liber

bacterie vizibila cu ochiul liber

Descoperire: Bacterie vizibila cu ochiul liber

Un grup de cercetatori a descoperit in mangrovele din Insulele Caraibe o bacterie care poate fi observata cu ochiul liber. Aceasta descoperire ofera informatii noi despre bacterii in general, despre evolutia lor si eventuala lor marime.


“Pentru a pune in perspectiva marimea acestei bacterii fata de una generica, trebuie imaginata o diferenta de marime dintre un om normal si unul care are marimea muntelui Everest” – Jean-Marie Volland, cercetator al acestui studiu.


Informatiile despre aceasta bacterie au fost prezentate in data de 23 iunie 2022 in jurnalul Science, unde Volland si colegii sai au descris caracteristicile morfologice si genomice ale bacteriei si detalii despre ciclul ei de viata.


Cand vine vorba de bacterii in general, ADN-ul lor tinde sa pluteasca liber in citoplasma celulelor. Comparativ cu acestea, bacteria noua isi pastreaza ADN-ul mult mai bine organizat, fapt care a uimit initial grupul de cercetatori.


“Marea surpriza a proiectului a fost realizarea faptului ca aceste copii ale genomului, care sunt raspandite prin intreaga celula, sunt mentinute totusi intr-o structura specifica prevazuta cu membrana, fapt care este foarte neasteptat pentru o bacterie” – Volland.


Bacteria a fost descoperita din intamplare


Bacteria a fost descoperita in 2009 de catre Oliver Gros, profesor de biologie marina in cadrul Universitatii des Antilles in Guadeloupe. Intrucat cercetarile profesorului Gros au ca obiectiv analizarea sistemului mangrovelor si cautarea de simbioti in sedimentele bogate in sulf ale acestora, profesorul a recoltat din intamplare si bacteria alaturi de alte probe.


“Atunci cand am vazut-o am crezut ca este un filament ciudat si alb care a fost probabil atasat de o frunza sau alt sediment.” – a mentionat profesorul, care a adaugat apoi ca proba a fost dusa in cele din urma la un laborator. In cadrul acelui laborator s-au efectuat apoi diferite studii microscopice de-a lungul anilor, rezultatele indicand intr-un final ca este vorba de un procariot sulf-oxidant (un organism unicelular).


Silvina Gonzalez-Rizzo, profesor asociat de biologie moleculara in cadrul Universitatii des Antilles si co-autor al studiului a efectuat secventierile necesare pentru a indentifica si clasifica procariotul.


“La inceput am crezut ca este vorba de un eucariot, datorita marimii specimenului si prezenta membranei, fapt nemaiintalnit in randul procaritilor (eucariota fiind o planta sau animal evoluat care are un nucelu tipic, separat prin membrana).”


Dupa mai multe investigatii s-a descoperit ca bacteria face parte din familia Thiomargarita si a fost numita “Thiomargarita magnifica”.


Alte caracteristici ale bacteriei


Odata cu identificarea bacteriei, Volland a inceput crearea unor imagini 3D ale celulelor, prin folosirea diferitelor tehnici de microscopie. Acesta a putut vizualiza astfel filamente intregi cu o lungime de 9.66 milimetri si a putut confirma ca acestea sunt intr-adevar celule unice gigantice si nu filamente multicelulare, acestea din urma fiind gasite des in restul bacteriilor.


Pe langa partea vizuala, echipa de cercetatori a descoperit mai multe informatii si despre complexitatea genomica a celulelor, acestia mentionand ca bacteria contine de trei ori mai multe gene comparativ cu majoritatea bacteriilor cunoscute deja si sute de mii de copii de genom care sunt raspandite prin intreaga celula a bacteriei.


Pentru a putea analiza mai departe aceasta bacterie si pentru a putea vedea rolul ei in ecosistemul mangrovelor, echipa de cercetatori va incerca sa o cultive in laborator pentru a avea cantitatea necesara pentru viitoare cercetari.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. Science
  2. Eurekalert
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.