Despre medicina

Informatii si stiri medicale

In viitor: Masurarea glicemiei prin transpiratie

Un dispozitiv care poate masura valoarea glicemiei prin intermediul transpiratiei va putea inlatura pe viitor nevoia de intepare repetata.
glicemie, diabet zaharat

Sursa: Pexels

Multe persoane cu diabet trebuie sa indure repetate intepaturi ale degetelor pentru a masura eficient valoarea glicemiei.


Acum insa, un grup de cercetatori a creat un dispozitiv care poate masura nivelul glucozei in sange prin intermediul transpiratiei de la varful unui deget, rezultatele fiind obtinute apoi in urma efectuarii unui algoritm personalizat.


Studiul a fost publicat in 2021 si a fost realizat de catre Juliane R. Sempionatto, Jong-Min Moon si Joseph Wang.


Conform celor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, aproximativ 422 milioane de persoane sufera de diabet, prevalenta acestei afectiuni fiind intr-o continua crestere.


Cu toate ca monitorizarea personala a glicemiei reprezinta o parte foarte importanta din gestionarea diabetului, disconfortul si inconvenienta acestei proceduri poate rezulta in testari mult mai putine decat ar fi indicat.


Pentru a dezvolta aceasta alternativa de masurare a glicemiei prin transpiratie, cercetatorii au trebuit sa treaca peste mai multe obstacole.


Nivelul glucozei din transpiratie este diferit fata de cel din sange


Pe langa faptul ca nivelul glucozei este mult mai mic in transpiratie comparativ cu cel din sange, acest nivel poate varia si in functie de rata de transpiratie si proprietatile pielii. Ca urmare, nivelul glucozei prezent in transpiratie nu poate reprezenta cu acuratete nivelul acesteia din sange.


Pentru a obtine o estimare mai buna a acestor valori, cercetatorii au creat un sistem care poate colecta transpiratia dintr-un singur punct al corpului, in cazul acesta varful degetului, masurand apoi valorile prin corectarea variabilelor personale.


Cercetatorii au creat un senzor de glucoza bazat pe atingere compus din hidrogel cu alcool polivinilic situat pe un senzor electrochimic, acesta fiind printat apoi pe o banda flexibila din plastic.


Pentru a initia procesul de masurare voluntarii au trebuit sa atinga suprafata senzorului timp de un minut, timp in care hidrogelul absorbea cantitati mici de transpiratie. Odata colectate, glucoza din interiorul transpiratiei suporta o reactie enzimatica care rezulta intr-un curent electric detectat de un dispozitiv portabil.


Deoarece nivelul glucozei in transpiratie difera de la persoana la persoana, datorita proprietatilor pielii, abundenta transpiratiei si multe altele, cercetatorii au masurat prima data valoarea glicemiei in sange folosind metoda traditionala, creand apoi un algoritm personalizat care a putut raporta exact nivelul glucozei in transpiratie la cel din sange.


In urma testelor efectuate, algoritmul a avut o rata de precizie mai mare de 95%, aratand cu exactitate valorile glicemiei atat inainte cat si dupa masa.


Numarul intepaturilor va fi redus la maxim doua pe luna


Pentru a calibra dispozitivul, persoana cu diabet ar trebui sa se intepe in deget doar o data sau de doua ori pe luna, putand masura apoi valoarea glicemiei prin transpiratie.


Cu toate acestea, cercetatorii au mentionat ca noul dispozitiv mai are de parcurs numerosi pasi pana va deveni disponibil, unul dintre acestia fiind un studiu de mare amploare care poate arata cu exactitate precizia si metoda de utilizare pe termen lung.


Chiar daca dispozitivul creat nu va inlatura complet nevoia de intepare a degetului, utilizarea acestuia va reduce semnificativ numarul de intepaturi necesare, ajutand astfel la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor afectate.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

ACS Publications

News Medical