Boala Alzheimer are patru subtipuri distincte
Boala Alzheimer este caracterizata prin acumularea si raspandirea anormala a proteinei Tau in creier. Acum insa, un studiu international a putut evidentia raspandirea acestora dupa patru tipare distincte care pot duce la simptome si prognosticuri diferite.
Studiul a fost publicat in jurnalul Nature Medicine si a fost realizat in urma colaborarii dintre Suedia, Statele Unite ale Americii, Canada si Coreea, cercetatorii analizand cel mai mare si mai divers numar de persoane pana in acest moment folosind imagini obtinute din tomografia cu emisie de pozitroni (PET).
Conform autorului principal al acestui studiu, Jacob Vo-gel din cadrul Universitatii McGill – “Comparativ cu interpretarile generale legate de raspandirea proteinei Tau in creier, descoperirile noastre au indicat o variatie a patologiei care se imparte in cel putin patru tipare distincte. Asta ar insemna ca boala Alzheimer este mai eterogena decat se credea initial si ca avem acum un motiv sa reevaluam conceptul bolii si metodele pe care le folosim pentru a analiza progresul acesteia.”
Este folosit de regula doar un singur model de evolutie
Raspandirea proteinei Tau in cortexul cerebral reprezinta un marker cheie pentru boala Alzheimer. De-a lungul timpului a devenit posibila monitorizarea acumularii acestor proteine toxice la nivelul creierului folosind tehnici avansate de imagistica medicala.
In ultimii 30 de ani, cercetatorii au descris dezvoltarea bolii Alzheimer folosind un singur model de evolutie, chiar daca multe cazuri recurente nu au facut parte din acel model. Acum insa, rezultatele obtinute din acest studiu ar putea explica de ce diferiti pacienti ar putea dezvolta diferite simptome.
“Deoarece regiunile creierului sunt afectate diferit in cazul celor patru subtipuri, persoanele afectate pot dezvolta simptome diferite si prognosticuri. Aceste informatii sunt importante pentru medicii care analizeaza pacientii cu Alzheimer si lasa de gandit daca aceste subtipuri ar putea raspunde diferit si la anumite tratamente. In acest moment aceste tipuri de studii si cercetari sunt foarte active si ramane de vazut variatia de eficienta.” – Oskar Hansson, profesor de neurologie al Universitatii Lund.
Cele patru subtipuri ale bolii Alzheimer, conform studiului
Conform rezultatelor obtinute, cercetatorii au descris cele patru subtipuri astfel:
- Subtipul unu: proteinele Tau se raspandesc in principal in zona lobului temporal si afecteaza memoria, aceasta varianta fiind prezenta in 33% din cazuri.
- Subtipul doi: comparativ cu varianta unu, acest subtip se raspandeste in restul cortexului cerebral, persoana afectata avand mai putine probleme legate de memorie, dar mai multe dificultati legate de executarea functiilor. Aceasta varianta a aparut in 18% din cazuri.
- Subtipul trei: Acumularea proteinelor Tau are loc in cortexul vizual, adica partea unde informatiile provenite de la nervul optic sunt procesate, persoanele afectate de aceasta varianta avand probleme legate de orientare, deosebirea formelor, aprecierea distantei si locatia obiectelor. Aceasta varianta a aparut in 30% din cazuri.
- Subtipul patru: Proteinele Tau se raspandesc asimetric in emisfera stanga a creierului si afecteaza in special abilitatea de vorbire, aceasta aparand in 19% din cazuri.
Baza mare si variata de scanari PET disponibila in prezent si metodele noi de invatare automata care au putut fi folosite pentru a analiza cantitati mari de informatii, au facut posibila descoperirea celor patru subtipuri ale bolii Alzheimer, conform profesorului Oskar Hansson. Cu toate acestea, cercetatorii mentioneaza ca ar mai fi nevoie si de alte studii aditionale, care sa urmareasca evolutia timp de cinci sau zece ani pentru a confirma si mai mult existenta celor patru subtipuri.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: