Endometrioza si sindromul colonului iritabil: Aceiasi factori de risc
Un grup de cercetatori din cadrul Universitatii Queensland a evidentiat ca endometrioza si sindromul colonului iritabil au aceiasi factori genetici de risc, gasind astfel o explicatie pentru numarul mare de persoane care sufera de ambele afectiuni.
Profesorul Grant Mongomery si dr. Sally Mortlock din cadrul Institutului de Biostiinta Moleculara au gasit o asociere semnificativa intre riscul de aparitie a endometriozei si tulburarile gastrointestinale cum ar fi ulcerul peptic, boala de reflux gastroesofagian (BRGE) si sindromul colonului iritabil (SCI).
Conform prof. Grant – “Aceste descoperiri genetice sustin observatiile clinice care au aratat o crestere a numarului de tulburari gastrointestinale in randul femeilor cu endometrioza. Speram ca acest studiu va oferi mai multe informatii despre suprapunerea acestor afectiuni si a simptomelor prezentate.”
Endometrioza este o afectiune severa care afecteaza numeroase femei si care este caracterizata prin cresterea mucoasei uterine (endometru) pe alte organe externe uterului, cum ar fi trompele uterine, ovarele, peretele abdominal etc.
Risc de doua ori mai mare de devoltare SCI
Femeile care prezinta endometrioza au o probabilitate de doua ori mai mare de a suferi si de sindromul colonului iritabil, comparativ cu femeile care nu sufera de endometrioza. Mai mult decat atat, aceste femei au un risc de 1.4 ori mai mare de a fi diagnosticate si cu boala de reflux gastroesofagian.
“Intrucat persoanele afectate nu pot stabili cu exactitate sursa durerii, aceasta confuzie poate duce la un diagnostic gresit si la intarzierea tratamentului corespunzator, timp in care endometrioza se poate dezvolta intr-o problema mult mai severa.
“Endometrioza trebuie considerata o potentiala cauza pentru femeile care prezinta durere abdominala si simptome gastrointestinale. Odata cu intelegerea mai buna a factorilor de risc ai endometriozei, speram sa descoperim cum se dezvolta aceasta boala si cum putem imbunatati tehnica de diagnosticare si tratamentul prescris.” – a precizat prof. Grant Mongomery.
Studiul a fost publicat in data de 31 octombrie 2023 in jurnalul Cells Reports Medicine si a inclus informatii medicale obtinute din UK Biobank, o baza de date biomedicale care contine informatii despre stilul de viata, factori genetici si alte informatii medicale de la 500.000 de participanti din Regatul Unit.
Aceasta baza de date contine, printre altele, probe de sange, informatii genetice de la toti participantii si scanari cerebrale si cardiace, toate acestea putand fi accesate de catre cercetatorii aprobati care efectueaza studii pentru interesul public.
Cateva cuvinte despre endometrioza
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, endometrioza afecteaza proximativ 10% (190 milioane) dintre femeile aflate la varsta reproductiva, la nivel global.
Aceasta este o afectiune cronica severa, care poate afecta calitatea vietii si care se poate manifesta prin:
- Durere severa in timpul menstruatiei;
- Balonare;
- Durere in timpul contactului sexual;
- Greata si varsaturi;
- Durere in timpul urinarii sau la defecatie;
- Durere pelvia cronica;
- Anxietate;
- Infertilitate.
Intrucat nu exista tratament curativ pentru aceasta afectiune, optiunile disponibile in acest moment sunt axate pe gestionarea simptomelor si pe ameliorarea durerii prezentate.
Endometrioza este o boala caracterizata prin cresterea unui tesut similar mucoasei uterine in exteriorul uterului, ceea ce poate cauza durere severa la nivelul pelvisului si care poate impiedica conceptia.
Aceasta afectiune poate incepe odata cu prima menstruatie si poate dura pana la menopauza. Intrucat nu este stiuta cauza care duce la aparitia endometriozei si nu exista nici metode de preventie, astfel de studii sunt importante pentru a putea anticipa potentiala dezvoltare a acestei afectiuni sau probabilitatea de aparitie a altor boli sau complicatii.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: