Despre efectele negative ale fumatului
Un studiu efectuat de Universitatea Nationala a Australiei a aratat ca fumatul ucide cel putin 17 australieni pe zi din cauze care ar fi putut fi prevenite cum ar fi accidentul vascular cerebral (AVC), infarctul miocardic sau alte afectiuni cardiovasculare.
Acest studiu care momentan este cel mai detaliat pe plan global, arata pentru prima data cum fumatul afecteaza tot sistemul cardiovascular, de la inima, pana la vasele sangvine.
Conform cercetatorului principal, profesorul Emily Banks, acest studiu a examinat impactul fumatului pentru fiecare boala cardiovasculara posibila. Acestea includ investigatii legate de riscul aparitiei infarctului, a accidentului vascular cerebral, insuficienta cardiaca, tulburari de ritm cardiac, boli legate de miocard (muschiul inimii) etc.
Studiul a inclus australieni din toate categoriile: barbati, femei, cei din zona urbana, persoane din zona rurala, bogati, saraci si asa mai departe. Conform profesorului Banks, rezultatele au aratat ca nu exista o categorie mai putin afectata. Fumatul produce anul mai mult de 6,400 de decese din cauze cardiovasculare, in special AVC si infarct miocardic.
Echipa de cercetatori a urmarit aproximativ 190,000 de australieni fumatori si nefumatori. Acestia au fost inscrisi intr-un studiu efectat de Institutul Sax si au fost urmariti timp de 7 ani pentru 36 de tipuri diferite de afectiuni cardiovasculare.
Rezultatele acestui studiu au aratat ca fumatul este cauza a 11,400 de internari anuale pe motive coronariene sau 31 de internari pe zi.
Profesorul Banks a mentionat faptul ca in Australia exista in prezent aproximativ 2.7 milioane de fumatori. Acesti fumatori au risc de 3 ori mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decat persoanele care nu fumeaza si risc de doua ori mai mare de infarct, accident vascular cerebral sau insuficienta cardiaca. Mai mult decat atat, fumatorii au risc de 5 ori mai mare de a dezvolta boli vasculare periferice.
Fumatul ocazional prezinta si el riscuri
Riscurile produse de fumat sunt atat de mari incat profesorul Banks este de parere ca daca un fumator sufera un accident vascular cerebral sau infarct, cel mai probabil acesta a aparut din cauza fumatului.
Decesul cauzat de boli cardiovasculare este de doua ori mai mare si la persoanele care fumeaza aproximativ 5 tigari pe zi. Acest rezultat este considerat de profesorul Banks ca fiind “extrem de alarmant” deoarece numeroase persoane sunt de parere ca riscurile aparute in urma fumatului sunt evitate daca se reduce numarul de tigari.
Informatiile pozitive venite de la acest studiu sunt acelea ca persoanele care renunta complet la fumat reduc semnificativ riscul de aparitie a unui accident vascular cerebral, infarct sau deces din motive cardiovasculare.
Acest studiu a fost publicat in jurnalul international BMC Medicine si a fost efectuat in parteneriat cu Heart Foundation si Institutul Sax si arata importanta renuntarii la fumat si nevoia constanta de mecanisme ajutatoare pentru a creste rata succesului.
In momentul de fata optiunile ajutatoare includ produse farmaceutice, terapii si diferite programe implementate pentru ca persoanele fumatoare sa gaseasca sustinerea necesara.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro, proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: