Febra: Simptome, Cauze, Complicatii, Tratament
Febra reprezinta o crestere temporara a temperaturii corpului, cauzata de cele mai multe ori de prezenta unei infectii.
Chiar daca ridicarea temporara a temperaturii corpului poate ajuta la combatarea afectiunii prezente, febra severa si persistenta poate reprezenta un simptom al unei afectiuni mult mai grave, motiv pentru care este necesara o consultatie medicala.
Febra poate sa apara la orice varsta si chiar daca la adulti aceasta nu reprezinta de multe ori un motiv de ingrijorare, prezenta acesteia la bebelusi sau la copii poate indica o infectie severa.
Avand in vedere ca temperatura normala a corpului este de 37°C, orice crestere peste aceasta valoare poate semnala aparitia febrei.
Cu toate acestea, trebuie retinut ca temperatura corpului mai poate fi afectata si de numerosi factori externi cum ar fi cei de mediu, alimentele consumate, somnul sau exercitiile efectuate, toate acestea fiind mentionate in articolul realizat de András Garami si Miklós Székely, publicat in 2014 si intitulat “Body Temperature”.
Semnele si simptomele febrei
Febra nu reprezinta o afectiune in sine si nu provoaca aparitia altor boli. Aceasta este doar una dintre semnele bolilor prezente deja si ca urmare se poate manifesta impreuna cu alte simptome ale afectiunii existente.
Cu toate acestea, cele mai frecvente semne si simptome ale febrei includ:
- Tremor;
- Transpiratii;
- Semne de deshidratare;
- Energie scazuta si somnolenta;
- Dificultate de concentrare;
- Frison;
- Pierderea apetitului;
- Durere de cap sau cefalee.
In ceea ce priveste copiii, acestia pot fi fierbinti la atingere, pot prezenta obraji inrositi si transpiratii.
Aditional, febra severa mai poate cauza si stare de confuzie, irascibilitate, convulsii si delir.
Cauzele febrei
Asa cum am mentionat mai sus, febra poate avea numeroase cauze. Cu toate acestea, cei mai frecventi factori declansatori ai febrei includ:
- Infectii – fie ca este vorba de pneumonie, gripa sau varicela, orie tip de infectie poate duce la aparitia febrei.
- Artrita reumatoida;
- Anumite medicamente;
- Expunerea indelungata la soare;
- Insolatie;
- Deshidratare;
- Silicoza – o afectiune pulmonara aparuta in urma inhalarii indelungate a pulberilor de siliciu;
- Sevrajul de la alcool.
Complicatiile febrei
Este posibil ca febra sa produca convulsii febrile la copiii cu varsta intre 6 luni si 5 ani, care implica de multe ori pierderea constientei si tremuratul membrelor.
Cu toate ca majoritatea episoadelor de convulsii se opresc de la sine, este recomandata o consultatie medicala imediata pentru a determina cauza. Aditional, daca convulsiile dureaza mai mult de 5 minute este necesara apelarea numarului unic pentru apeluri de urgenta.
Hiperpirexia sau febra care ajunge la 41,5°C reprezinta o alta posibila cauza de aparitie a complicatiilor, care pot include pierderea constientei, convulsii, puls scazut si asa mai departe si reprezinta inca un motiv de a apela cat mai rapid la un consult specializat.
Diagnosticarea febrei
Chiar daca diagnosticarea febrei se poate realiza doar prin verificarea temperaturii corporale, medicul va trebui sa determine si cauza acesteia.
Din acest motiv medicul va incepe consultatia prin efectuarea unei anamneze, acesta intreband despre simptomele prezentate si istoricul medical, putand trece apoi la cererea efectuarii anumitor teste pentru a confirma diagnosticul, cum ar fi:
- Analize de sange;
- Analize de urina;
- Teste imagistice.
Tratarea febrei si a cauzei
Existenta unei febre usoare reprezinta raspunsul sistemului imunitar la bacterii, virusuri sau alti patogeni si ajuta corpul la combaterea infectiei existente deja.
Cu toate acestea, o febra ridicata si necontrolata poate duce uneori la aparitia complicatiilor si ca urmare medicul poate prescrie anumite medicamente (antipiretice) pentru a gestiona mai bine temperatura corpului.
Chiar daca majoritatea antipireticelor pot fi ridicate de la farmacie fara prescriptie medicala, este indicat ca acestea sa fie recomandate doar de catre medicul de familie, intrucat acesta va lua in considerare istoricul familial personal, prezenta altor afectiuni si interactionarea antipireticelor cu potentialul plan terapeutic existent deja.
Aditional, daca printre simptomele febrei sunt prezente si transpiratiile abundente, este posibil ca persoana afectata sa fie deshidratata, motiv pentru care medicul poate recomanda cresterea aportului de lichide.
Trebuie retinut insa ca febra reprezinta doar un simptom si nu o afectiune in sine, ceea ce inseamna ca medicul ar putea efectua anumite teste pentru a evidentia cauza si tratamentul corespunzator.
Intrucat febra este cauzata de infectii, este foarte posibil ca medicul sa prescrie un tratament cu antibiotice, atunci cand este vorba de bacterii.
Tratarea febrei rezulta din tratamentul direct al cauzei, care poate varia in functie de severitatea afectiunii, de simptomele prezentate si de evolutia bolii.
Metode de prevenire a febrei
Limitarea expunerii la agentii infectiosi reprezinta cea mai buna metoda de prevenire a febrei. Aceasta limitare se poate realiza prin:
- Spalatul des pe maini, mai ales inaintea meselor, dupa folosirea toaletei si dupa expunerea la un grup mare de persoane;
- Deoarece copiii pot fi plini de energie si activi acestia pot interactiona cu numeroase surse de agenti patogeni, motiv pentru care este importanta invatarea acestora sa se spele corect si regulat pe maini.
- Folosirea solutiilor antibacteriene pentru maini reprezinta o optiune buna atunci cand nu exista acces la apa si sapun.
- Evitarea atingerii ochilor, a gurii si a nasului inainte de spalatul pe maini, deoarece agentii patogeni pot intra mult mai usor in interiorul corpului prin aceste zone.
- Acoperirea gurii si a nasului in timpul unei tuse sau stranut pentru a nu risca raspandirea agentilor patogeni.
- Evitarea folosirii acelorasi pahare sau tacamuri cu alte persoane, pentru a evita riscul de infectare a acestora.
- Evitarea contactului cu persoanele bolnave.
In concluzie
Febra reprezinta de obicei un simptom al unei infectii. Chiar daca aceasta poate trece de multe ori de la sine, exista insa si cazuri cand febra poate reprezenta o urgenta medicala, mai ales daca persoana afectata prezinta dureri in piept, convulsii, dispnee, halucinatii sau stare de confuzie.
Chiar daca febra poate fi mai mult sau mai putin gestionata, in functie de severitatea acesteia si de decizia medicului, cauza febrei va fi intotdeauna diagnosticata si tratata.
Orice simptom ingrijorator sau abatere de la normal trebuie mentionata doctorului de familie, pentru a primi atentia medicala necesara si tratamentul corespunzator.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: