Efectele benefice ale literaturii asupra sănătății mintale
Literatura reprezintă o comoară culturală ce transcede timpul și spațiul, prin care oricine își poate exprima gândurile, sentimentele și experințele trăite.
Prin literatură se poate explora complexitatea vieții și natura umană, se poate dezvolta empatia și întelegerea din mai multe perspective și se poate deschide o fereastră către istorie și cultură.
Indiferent de genul literar, cititul a oferit încă de la început numeroase beneficii, multe dintre ele cunoscute deja, cum ar fi escapismul sau refugiul de la viața reală, contemplarea, relaxarea etc.
Impactul literaturii este atât de mare încât poate avea efecte benefice și asupra sănătății mintale, motiv pentru care a apărut de-a lungul timpului o formă nouă de terapie numită “Biblioterapia”.
Ce este biblioterapia?
Biblioterapia este o abordare terapeutică, folosită alături de alte terapii pentru a susține sănătatea mintală a pacienților. Aceasta folosește cărți și alte forme literare care pot varia în funcție de gen și tematică, terapeutul putând recomanda fie lucrări de ficțiune, fie lucrări filozofice sau de autodezvoltare, în funcție de caz.
Obiectivul biblioterapiei este de a ajuta pacientul să înțeleagă mai bine experiențele prin care a trecut, să observe anumite acțiuni din mai multe perspective și să simtă empatie pentru alte persoane. Cel mai des, biblioterapia este folosită pentru a crește sau redobândi respectul și conștiința de sine.
În funcție de pacient și de obiectivul final, biblioterapia poate fi împărțită în două categorii și anume:
- Biblioterapia de dezvoltare – folosită pentru a învața copiii și adulții să treacă peste anumite obstacole care pot fi întâlnite de-a lungul vieții cum ar fi bullying-ul, stresul profesional sau problemele familiale;
- Biblioterapia clinică sau terapeutică – folosită deseori pentru a ajuta la tratarea anumitor probleme mintale diagnosticate sau pentru a ameliora impactul negativ al tulburărilor psihice.
Această formă terapeutică este aplicată de cele mai multe ori pacienților care suferă de anxietate, depresie, anumite tulburări de dispoziție, persoanelor care luptă cu o traumă sau dependență sau oamenlior care prezintă tristețe profundă fie din cauza unei pierderi, fie din cauza unui divorț sau concediere.
Cum funcționează biblioterapia?
Din punct de vedere terapeutic, obiectivul biblioterapiei este de a arăta pacientului, prin lectură, că nu este singurul care se confruntă cu probleme specifice și oferă mai departe un mediu extern prin care să își poată exprima insecuritățile și temerile. De cele mai multe ori acest proces poate fi realizat prin următoarele stadii:
1. Identificarea – cititorul indentificându-se cu un caracter din poveste fie prin comportamentul acestuia, fie prin problemele sau obiectivele pe care le are;
2. Catharsis – prin trăirea speranțelor, emoțiilor sau luptelor interne dintr-o poziție sigură, care poate fi întreruptă oricând;
3. Înțelegerea – cititorul putând recunoaște similarități între caracterul sau evenimentele din poveste și acțiunile care au loc în propria viață;
4. Universalizarea – realizarea cititorului că nu este singurul care se confrunta cu acele problemele specifice și că alții au avut aceleași încercări și au găsit totuși cale de rezolvare.
Chiar dacă există mai multe genuri de lieratură care pot fi folosite pentru biblioterapie, una dintre cele mai populare este ficțiunea, efectele acesteia fiind cel mai bine documentate și studiate.
Ce spun studiile clinice
Conform unei metaanalize publicate în anul 2022 în jurnalul PloS One, care a analizat cinci studii axate pe impactul citirii fictiunii asupra sănătății mintale, expunerea simplă la ficțiune nu pare să aibă un efect imediat asupra stării cititorului, însă poate avea un impact pozitiv asupra dispoziției și stării emotive, dacă este acompaniată de alte procese.
În articolul de mai sus autorii precizează că impactul pozitiv al literaturii asupra sănătății mintale a putut fi observat de mai mult timp și că efectele poeziei, ficțiunii sau dramei pot fi de ajutor pentru tratarea anumitor probleme mintale. Cu toate acestea, procesul de citire trebuie să fie susținut de o “infrastructură” care să încurajeze sistematic cititorul să evalueze ceea ce a citit prin reflecție și discuții fie cu terapeutul, fie cu un grup de susținere.
Rezultatele obținute de cele cinci studii au inclus efectele lucrărilor de ficțiune prescrise de specialiști, efectele discuțiilor avute despre ficțiune și impactul lucrărilor de ficțiune citite în trecut și reamintite. Primele trei studii au rectrutat în mod direct participanți, în timp ce ultimele două au folosit informații obținute de pe internet.
În concluzie
Prin literatură se poate promova empatia, înțelegerea și conectarea cu alte persoane. Aceasta reprezintă pentru mulți o metodă extraordinară de exprimare și de explorare a sentimentelor și a experiențelor trăite.
Mai mult decât atât, pe lângă toate beneficiile cunoscute deja, se pare că cititul poate avea un impact semnificativ și asupra sănătății mintale, acest lucru fiind susținut de mai multe studii clinice.
Chiar dacă literatura nu reprezintă un înlocuitor pentru serviciile profesionale de sănătate mintală, aceasta poate fi folosită totuși alături de alte terapii pentru a ajuta la atingerea obiectivului final stabilit de specialist.
Sursa foto: Pexels
Post Comment