Editarea genetica in cazurile de diabet si obezitate
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in anul 2016 mai mult de 1.9 miliarde de adulti au prezentat supraponderabilitate, dintre care 650 milioane au prezentat obezitate.
Persoanele supraponderale sau obeze au risc mai mare de a dezvolta boli cardiace, diabet, unele tipuri de cancer si afectiuni musculo-scheletice cum ar fi osteoartrita.
Diferite programe pot fi folosite pentru gestionarea greutatii. Unele includ de obicei o combinatie de educatie nutritionala si exercitii fizice regulate, in timp ce altele pot include si medicamente pentru slabit, insa acestea din urma prezinta un risc ridicat de aparitie a efectelor secundare.
Intr-un articol din anul 2016 publicat in American Journal of Medicine, o echipa de medici de la Facultatea de Medicina Harvard din Boston, MA, a analizat medicamentele anti-obezitate aprobate de FDA (Agentia Federala pentru Hrana si Medicamente a Statelor Unite). Printre efectele secundare descoperite se regasea : ameteala, starea de greata, constipatie, insomnie, varsaturi.
Conform autorilor acestui studiu, care a fost publicat in Genome Research, medicamentele curente anti-obezitate care sunt in curs de dezvoltare, au ca scop restrictionarea calorica prin actiunea lor asupra tractului gastrointestinal sau a sistemului nervos central. Cu toate acestea, majoritatea medicamentelor de acest tip au prezentat o eficienta scazuta acompaniata de efecte secundare severe.
S-a folosit o forma modificata CRISPR
Autorul corespondent al acestui studiu este Yong-Hee Kim, profesor in Departamentul de Bioinginerie a Universitatii Hanyang Seoul, Coreea de Sud.
Cel mai recent studiu al profesorului Kim se axeaza pe evitarea efectelor secundare asociate cu medicamentele anti-obezitate si pe imbunatatirea scaderii in greutate prin folosirea codului genetic al celulelor.
Pentru acest studiu, echipa a folosit o versiune modificata a instrumentului de editare genetica CRISPR, numit CRISPRi (i de la intervenire). Aceasta forma modificata a fost creata de cercetatorii de la UC San Francisco si a mai fost folosita si in alte studii.
Spre deosebire de forma traditionala a sistemului de editare genetica CRISPR, care incearca sa modifice codul genetic permanent, CRISPRi intervine in expresia genetica prin suprimarea productiei de proteine.
Intr-un studiu anterior, profesorul Kim a creat o metoda de a transporta agentii modificati genetic direct in testul adipos, mai exact in adipocite. Folosind peptide scurte care se aliniaza specific cu adipocitele, echipa a putut transporta componentele CRISPRi la 99% din celulele model.
Proteina pe care s-au axat cercetatorii a fost proteina de legare a acizilor grasi 4 (fabp4). Aceasta se gaseste in cantitati semnificative in “grasimea alba” si cercetatorii sunt de parere ca joaca un rol important in metabolizarea glucidelor si a insulinei.
Sunt necesare studii suplimentare
In studii precendente, s-a dovedit ca reducerea nivelului de fabp4 in soarecii cu diabet a imbunatatit nivelul glicemiei si al insulinei. Folosind tehnologia CRISPRi, echipa de cercetatori a putut reduce nivelul fabp4 cu 60%.
In urmatoare etapa, cercetatorii au folosit soareci care erau obezi si diabetici si i-a injectat cu peptidele care transportau CRISPRi de 2 ori pe saptamana timp de 6 saptamani. La finalul testului, soarecii au pierdut 20% din greutatea corporala.
Conform autorilor acestui studiu, nu au fost inregistrate schimbari semnificative de aport alimentar pe perioada de tratament, indicand ca scaderea greutatii corporale nu a fost provocata din cauza consumului mic de alimente.
Cu toate ca rezultatele initiale au fost bune, mai sunt necesare teste suplimentare, in special pentru tranzitia tratamentului de la model rozator la cel uman.
Chiar daca acest studiu a folosit un numar mic de soareci, doar 5 in fiecare grup, cercetatorii sunt de parere ca aceasta descoperire va ajuta la crearea unor noi tratamente, cu o abordare dintr-un unghi diferit fata de tratamentele farmaceutice traditionale.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: