Efectele dietei asupra sanatatii mintale
O analiza provenita de la expertii din domeniu, a confirmat ca dieta influenteaza semnificativ sanatatea mintala si starea de bine. Cu toate acestea, expertii avertizeaza ca dovezile pentru multe diete sunt destul de slabe.
Aceasta publicare din domeniul Psihiatriei Nutritionale, este produsa de Nutrition Network si publicata in jurnalul European Neuropsychopharmacology.
Autorul principal al acestui studiu, profesorul Suzanne Dickson din cadrul Universitatii din Gothenburg, Suedia, a mentionat:
“Am descoperit ca exista din ce in ce mai multe dovezi care asociaza dieta slaba cu inrautatirea tulburarilor de dispozitie, inclusiv anxietatea si depresia. Cu toate acestea, multe pareri obisnuite cu privire la efectele anumitor alimente asupra sanatatii, nu au fost sustinute de dovezi clare.”
Dieta mediteraneana poate oferi protectie impotriva depresiei si anxietatii
Cercetatorii au descoperit ca exista anumite cazuri in care legatura dintre dieta si sanatatea mintala este bine stabilita. Un bun exemplu, ar fi abilitatea unei diete bogate in grasimi, dar slaba in carbohidrati (dieta ketogenica) de a ajuta copiii cu epilepsie. Un alt exemplu ar fi efectul pe care il are deficitul de vitamina B12 asupra depresiei si oboselii.
Aditional, cercetatorii au gasit dovezi bune si in cazul dietei mediteraneene, care este bogata in legume si ulei de masline. Aceasta a aratat beneficii pentru sanatatea mintala, deoarece ofera protectie impotriva depresiei si anxietatii.
Cu toate acestea, pentru multe alimente si suplimente, dovezile nu au fost concludente, printre care folosirea suplimentelor cu vitamina D sau alimentele care sunt crezute ca au legatura cu ADHD sau autism.
“In cazul afectiunilor individuale am gasit dovezi foarte mixte” – a mentionat profesorul Suzzane Dickson, care a continuat – “De exemplu in cazurile ADHD, putem observa cum o crestere a zaharului rafinat in dieta poate duce la amplificarea hiperactivitatii si a afectiunii ADHD, in timp ce consumul de fructe proaspete si legume pare a proteja impotriva acestor afectiuni. Problema este ca studiile in acest domeniu sunt putine si multe dintre ele sunt scurte, motiv pentru care nu se pot evidenta efectele de lunga durata.”
Studiul confirma ca in timp ce anumite alimente pot fi asociate cu afectiuni ale sanatatii mintale, aceasta asociere nu explica multe despre felul in care aceste alimente actioneaza asupra afectiunilor mintale si de ce.
Nutritia in uter si in prima parte a vietii, are un efect semnificativ asupra functiilor cerebrale
Cercetatorii studiului sunt de parere ca nevoia de a lega anumite efecte asupra sanatatii mintale provenite din cauze dietetice dovedite, ar trebui sa fie interesul principal pentru viitoarele studii efectuate in domeniul psihiatriei nutritionale.
Conform profesorului Suzzane Dickson, exista o parere generala ca sfaturile dietetice pentru sanatatea mintala sunt bazate pe dovezi stiintifice clare. In realitate, este foarte dificil de dovedit ca anumite diete specifice sau componente ale unor diete specifice, pot contribui la sanatatea mintala.
Cercetatorii confirma insa ca anumite alimente pot fi asociate cu sanatatea mintala, de exemplu nutritia in uter si in prima parte a vietii, care are efecte semnificative asupra functiilor cerebrale mai tarziu in viata. Cu toate acestea, dovedirea efectului unei diete asupra sanatatii mintale in populatia generala este mult mai greu de realizat.
Comparativ cu testarea medicamentelor, testarea alimentelor este mult mai dificila
“La adultii sanatatosi, efectul dietetic asupra sanatatii mintale este destul de mic. Acest lucru face ca detectarea acestor efecte sa fie destul de dificila. In unele cazuri, este posibil ca anumite suplimente dietetice sa functioneze doar daca exista o deficienta, aparuta in urma unei dietei slab concepute. In acelasi timp, trebuie sa luam in considerare si factorul genetic. Diferentele dintre metabolisme, oricat de subtile ar fi, pot duce la un raspuns diferit cand vine vorba de schimbari dietetice.
Aditional, trebuie luate in considerare si dificultatile particulare care tin de testarile dietetice. Alimentul nu este un medicament si din acest motiv, acesta trebuie testat diferit fata de un medicament. Putem administra unei persoane o pastila placebo pentru a observa prezenta sau absenta efectelor benefice ale medicamentului testat, dar nu putem administra cu usurinta alimente placebo.”
Autorul principal al acestui studiu a concluzionat prin mentionarea faptului ca psihiatria nutritionala este un domeniu nou si ca mesajul acestei analize este ca efectele dietei asupra sanatatii mintale sunt adevarate. Cu toate acestea, nu trebuie sa se traga concluzii bazate pe dovezi provizorii. “Avem nevoie de studii pe termen lung, pentru a observa efectul dietelor de zi cu zi.”
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: