Dieta slaba in grasimi reduce nivelul de testosteron la barbati

testosteron, dieta slaba in grasimi,

Dieta slaba in grasimi reduce nivelul de testosteron la barbati

Un studiu realizat de Universitatea din Worcester a descoperit ca dietele slabe in grasimi pot scadea nivelul testosteronului la barbati cu 10-15% sau chiar 26% in cazul unor diete vegetariene.


Studiul a fost publicat in The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology si a reprezentat o revizuire sistematica si metaanaliza care a combinat rezultatele obtinute de la 6 studii efectuate anterior cu un numar total de 206 participanti.


Mentinerea unui nivel optim de testosteron este foarte important pentru sanatatea persoanelor de gen masculin, asta deoarece nivelul mic de testosteron este asociat cu un risc mai mare de dezvoltare a diabetului, a bolii Alzheimer si a afectiunilor cardiace.


Mai mult decat atat, nivelul optim de testosteron are un rol important in performanta atletica a barbatilor si la mentinerea sanatatii mintale si a celei sexuale.


Toate aceste riscuri si beneficii reprezinta motive clare pentru care barbatii ar trebui sa ia mult mai mult in considerare nivelul lor de testosteron, asta deoarece nivelul acestuia este intr-un declin continuu inca din 1970.


Grasimi benefice pentru productia de testosteron si grasimi daunatoare, predispuse la oxidare


Cele 6 studii analizate de catre cercetatori au pus participantii pe diferite diete, incepand prima data cu dietele bogate in grasimi (40% grasimi) si transferandu-i apoi pe diete slabe in grasimi (20% grasimi). In urma acestor teste, rezultatele obtinute au aratat o scadere in medie a nivelului de testosteron cu 10-15%, cele mai grave fiind dietele vegetariene slabe in grasimi care au cauzat o scadere cu 26% a nivelului de testosteron.


Mai mult decat atat, cercetatorii au asociat rezultatele obtinute cu cele provenite de la studii efectuate atat pe oameni cat si pe model rozator, care au evidentiat ca aportul ridicat de grasimi mononesaturate cum ar fi uleiul de masline, avocado si nuci ar putea stimula productia de testosteron.


Aceste studii au analizat apoi si efectele altor grasimi cum ar fi cele omega 6 polinesaturate, gasite predominant in uleiul vegetal si au descoperit ca acestea pot afecta abilitatea celulelor de a produce testosteron, asta deoarece tipul respectiv de grasimi este mult mai predispus la oxidare, fenomen care produce de regula leziuni la nivelul celulelor.


Conform cercetatorului principal al acestui studiu, Joseph Whittaker – “Ideal ar fi sa se mai realizeze cateva studii de acest tip pentru a confirma rezultatele noastre. Cu toate acestea, este foarte posibil ca aceste studii sa nu se mai efectueze, deoarece cercetatorii doresc de regula sa afle rezultate noi si nu sa reproduca altele vechi. Intre timp totusi, ar fi bine ca barbatii cu nivelul scazut de testosteron sa evite dietele slabe in grasimi.”


Beneficiile dietei slabe in grasimi care trebuie luate in considerare


Nivelul de grasimi din diete reprezinta un subiect destul de controversat in domeniul nutritional, multi sustinand fie ideea unei diete slabe in grasimi, fie ideea unei dietei slabe in carbohidrati.


Ce trebuie mentionat insa, este faptul ca dieta slaba in grasimi are totusi numeroase beneficii in special in ceea ce priveste reducerea nivelului de colesterol, beneficiu care trebuie luat in considerare si comparat cu importanta nivelului de testosteron.


Deoarece orice schimbare a dietei sau a stilului de viata trebuie sa ia in considerare afectiunile existente deja, decifientele prezentate, medicamentele administrate si multe altele, orice schimbare dorita in acest domeniu trebuie discutata prima data cu un medic specialist, doar acesta fiind in masura sa aprobe sau sa recomande alte alternative.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology

News-Medical