...

Dieta occidentala si bolile inflamatorii ale pielii

dieta occidentala, psoriazis

Dieta occidentala si bolile inflamatorii ale pielii

Dieta occidentala se refera la dieta bogata in grasimi si zahar. Conform cercetatorilor din cadrul Universitatii Davis din California, aceasta poate duce la boli inflamatorii ale pielii, cum ar fi psoriazisul.


Studiul a fost publicat in Jurnalul de Dermatologie Investigativa si sugereaza ca anumite componente dietetice, nu doar obezitatea, ar putea duce la anumite afectiuni inflamatorii ale pielii si la dezvoltarea psoriazisului.


Psoriazisul este o boala cronica de piele care formeaza deseori portiuni de piele groasa cu aspect solzos. Articolul complet despre psoriazis care vorbeste despre tipuri, simptome, factori de risc si multe altele, poate fi citit aici.


Dieta si inflamatiile de la nivelul pielii


Mai multe studii efectuate anterior au evidentiat obezitatea ca factor de risc, care influenteaza aparitia sau inrautatirea psoriazisului. Dieta occidentala caracterizata prin aportul ridicat de grasimi saturate si zahar si prin aportul scazut de fibre, a fost asociata cu cresterea cazurilor de obezitate pe plan global.


Conform autorului senior al acestui studiu, Prof. Sam T. Hwang – “In studiul nostru, am descoperit ca expunerea pe termen scurt la dieta occidentala este capabila sa produca psoriazis, inainte ca persoana sa creasca semnificativ in greutate.”


Pentru acest studiu cercetatorii au folosit un model rozator. Acestia au observat ca soarecii care au fost hraniti printr-o dieta bogata in grasimi si zahar (imitand dieta occidentala) au prezentat o inflamare semnificativa la nivelul pielii.


In doar patru saptamani, soarecii hraniti dupa dieta occidentala au prezentat umflare semnificativa a urechilor si dermatita vizibila, comparativ cu soarecii care au avut o dieta controlata sau doar bogata in grasimi.


In legatura cu aceasta descoperire, autorul principal al acestui studiu, Zhenrui Shi a adaugat – “Consumul unei diete nesanatoase nu afecteaza doar circumferinta taliei, ci si imunitatea pielii.”


Acidul biliar si inflamatiile de la nivelul pielii


Studiul a explicat mecanismul de producere a inflamatiilor aparute in urma dietei occidentale. Cercetatorii au identificat acidul biliar ca molecula cheie in reglarea imunitatii pielii.


Acidul biliar este produs in ficat din colesterol si este metabolizat in intestine cu ajutorul microbiotei intestinale. Acestea au un rol important in absorbtia lipidelor provenite din dieta si pentru mentinerea unui nivel normal al colesterolului din sange.


Studiul a descoperit ca utilizarea unui anumit medicament pentru a reduce nivelul colesterolului din sange, prin lipirea s-a de acidul biliar din intestin, a ajutat in reducerea riscului de inflamatii la nivelul pielii.


Aceasta descoperire sugereaza ca acizii biliari pot media dezvoltarea psoriazisului.


Circumferinta taliei poate fi un semn vital al starii de sanatate


Pentru ca tot am mentionat circumferinta taliei mai sus, o declaratie aparuta in jurnalul Nature Reviews Endocrinology indeamna profesionistii din domeniul medical sa ia in considerare si circumferinta taliei si nu doar IMC-ul persoanei examinte.


Acestia sunt de parere ca analizarea circumferintei taliei, alaturi de IMC poate duce la o informare si gestionare mai buna a sanatatii si a longevitatii, dar si la o evitare mai buna a riscurilor de obezitate.


Prof. Robert Ross din cadrul Univeristatii Queen, Ontario, este autorul principal al acestei publicatii.


In declaratia oferita, Prof. Ross si colegii sai mentioneaza ca analizarea valorilor oferite de IMC (Indicele de Masa Corporala) nu este suficienta pentru a analiza riscul de sanatate cardiometabolica a obezitatii.


Studiile mentionate de Prof. Ross au aratat ca circumferinta taliei este cel mai bun indicator de grasime viscerala (grasime depozitata in interiorul cavitatii abdominale si in jurul mai multor organe vitale). Grasime care reprezinta cel mai mare risc pentru sanatate.

Mai mult decat atat, cercetatorii au mentionat ca nivelul de grasime viscerala, poate fi un indicator mai bun al riscului de deces, comparativ doar cu valorile IMC.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Journal of Investigative Dermatology

News-Medical

Nature Reviews Endocrinology

Medical News Today

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.