...

In viitor: Medicament nou pentru tusea cronica

tratament tuse, tuse uscata, tuse seaca, tuse acuta, tuse cronica

In viitor: Medicament nou pentru tusea cronica

Doua studii efectuate separat au dovedit ca tusea cronica impreuna cu simptomele ei ar putea fi ameliorate cu ajutorul unui nou medicament. Mai mult decat atat, medicamentul nu prezinta efecte secundare care ar putea restrictiona administrarea acestuia.


Rezultatele celor doua studii au fost publicate in The Lancet Respiratory Medicine si in European Respiratory Journal.


Noul medicament numit Gefapixant functioneaza prin axarea pe anumiti receptori ai nervilor numiti receptoriP2X3. Acestia sunt responsabili pentru producerea tusei, chiar si atunci cand sunt suprimati. Gefapixant a fost creat initial ca un analgezic, dar mai tarziu s-a descoperit efectul semnificativ pe care il are asupra tusei.


Primul test


Conform profesorului Jacky Smith din cadrul Universitatii din Manchester, acest test a durat 12 saptamani si a analizat medicamentul Gefapixant pana la doza de 50mg.


Profesorul Smith, care a si condus acest studiu, a mentionat ca medicamentul a fost creat de compania farmaceutica MSD care a si finantat aceasta investigatie.


Testul a fost un studiu randomizat, dublu orb (adica nici participantii si nici investigatorii nu au stiut de medicament si doza acestuia).


Conform profesorului Smith, acest medicament nou ar putea avea un efect benefic semnificativ pentru miile de persoane care sufera de tuse cronica. In timpul celor 12 saptamani cercetatorii au analizat 253 de pacienti, iar rezultatele au aratat efectul benefic al medicamentului la doza de 50mg. Aproximativ doua treimi dintre pacienti au avut un raspuns clinic semnificativ in ceea ce priveste tusea uscata.


Echipa de cercetatori a incercat trei doze diferite ale medicamentului. Prima a fost de 7,5 mg, a doua de 20mg si a treia de 50mg. Conform cercetatorilor, eficienta primelor doua doze a fost de 52%, iar pentru doza de 50 mg, eficienta a fost de 67%.


Un sfert din totaul de participanti insa, nu a prezentat un raspuns bun la medicament.


Al doilea test


Al doilea test a durat 16 zile si au fost recrutati 57 de pacienti cu tuse cronica. In acest test s-a administrat noul medicament in doza de 30mg. Rezultatele au aratat ca si aceste doze mici par a fi eficiente in ceea ce priveste reducerea simptomelor tusei.


La fel ca si primul test, acesta a fost un studiu randomizat, dublu orb.


In viitor


Cercetatorii au mentionat ca tusea cronica afecteaza intre 4% si 10% din populatie si ca aceasta poate fi foarte deranjanta si tulburatoare. De obicei aceste persoane tusesc de o mie de ori pe zi sau chiar mai mult, aceasta problema putand fi prezenta timp de mai multi ani.


In momentul de fata nu exista tratament definitiv pentru aceasta forma de tuse cronica uscata. Cu toate ca exista medicamente care o pot suprima, acestea sunt restrictionate din cauza efectelor secundare.


Expertii sunt de parere ca pot exista si alte cauze care pot sta la baza tusei cronice cum ar fi astmul, boala pulmonara obstructiva cronica sau BPOC, afectiuni la nivelul nasului si chiar boala de reflux gastroesofagian. Aceste afectiuni trebuie sa fie diagnosticate, investigate si tratate corespunzator.


Acestia au mentionat ca tusea cronica poate contribui si la alte afectiuni cum ar fi dureri abdominale, depresie, hernie, anxietate si insomnie.


Dupa succesul primelor doua teste, medicamentul Gefapixant va fi testat in doua teste de faza a treia, care sunt efectuate in mai multe centre, din diferite tari.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

The Lancet Respiratory Medicine

European Respiratory Journal

News-Medical

Pexels

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.