...

Autismul: Caracteristici, Simptome, Tratament

autism, tulburare de spectru autist

Autismul: Caracteristici, Simptome, Tratament

Autismul sau tulburarile de spectru autist (TSA) pot afecta interactiunea sociala cu alte persoane si pot duce la aparitia tiparelor repetitive de comportament.


Termenul de “spectru” se refera la o varietate mare de simptome si grade de severitate, care sunt gasite in aceasta tulburare. Unele persoane cu autism pot prezenta probleme sociale majore, in timp ce altele pot functiona mai independent.


Tulburarea de spectru autist este un termen care cuprinde mai multe probleme de neurodezvoltare. Cu toate ca apar diferite forme de TSA, cele mai frecvente experiente suportate de persoanele afectate includ dificultati in situatii sociale si adoptarea comportamentelor repetitive.


Unii copii cu autism pot arata simptome inca de la nastere, in timp ce altii pot dezvolta semne mai clare odata cu trecerea timpului.


Autismul are legatura si cu alte afectiuni medicale cum ar fi epilepsia si complexul sclerozei tuberoase. Conform celor de la Institutul National de Tulburari Neurologice si Accident Vascular Cerebral, aproximativ 20% – 30% dintre persoanele cu TSA dezvolta epilepsie pana ajung la varsta adulta.


Semnele si simptomele tulburarilor de spectru autist


TSA poate avea mai multe efecte asupra abilitatii de socializare si comunicare, cum ar fi:

  • Adoptarea tiparelor anormale de comunicare, cum ar fi folosirea unui ton robotic;
  • Evitarea contactului vizual cu alte persoane;
  • Refuzul de a raspunde atunci cand este strigata pe nume;
  • Dezvoltare tarzie a abilitatilor de vorbire;
  • Dificultate in mentinerea unei conversatii;
  • Repetarea unor fraze in mod frecvent;
  • Dificultate de intelegere a sentimentelor si exprimarea lor.


Aditional, pe langa problemele de comunicare, persoana cu autism mai poate prezenta si comportament repetitiv sau anormal, cum ar fi:

  • Persoana devine atat de investita intr-un subiect, incat se pare ca o consuma complet. Subiecte cum ar fi mersul trenurilor, avioane, masini, etc.
  • Persoana devine preocupata cu obiecte cum ar fi jucarii sau obiecte de uz casnic.
  • Miscari repetitive, de exemplu miscarea sau leganarea dintr-o parte in ala.
  • Aranjarea jucariilor sau obiectelor intr-un mod foarte ordonat.

Caracteristici ale tulburarilor de spectru autist


Aproximativ 1 din 10 persoane cu autism prezinta semne ale sindromului savantului. Aceasta stare poate sa apara si la persoanele care sufera de alte probleme de dezvoltare sau leziuni ale sistemului nervos.


Sindromul savantului apare atunci cand persoana prezinta abilitati extraordinare intr-un anumit domeniu. De exemplu, talentul de canta la un instrument muzical, calcularea rapida a unor ecuatii extrem de complexe, citirea simultana a doua pagini dintr-o carte sau abilitatea de a memora un numar foarte mare de informatii.


Persoanele cu autism prefera rutina. O rupere a acestei rutine sau expunerea la medii galagioase sau suprastimulante ar putea coplesi persoana cu TSA si ar putea duce la izbucniri de furie, frustrare, panica sau tristete.


Nu exista un test specific in urma caruia sa se puna diagnosticul de autism. Medicii specialisti ajung la acest diagnostic in urma descrierilor provenite de la parinti in legatura cu comportamentul copilului, prin observare si prin inlaturarea altor posibile tulburari.


Inlaturarea altor posibile probleme reprezinta un pas foarte important spre obtinerea unui diagnostic corect si precis, deoarece unele afectiuni pot avea simptome similare autismului, cum ar fi pierderea de auz nediagnosticata.


Cauzele tulburarilor de spectru autist


In momentul de fata, cauzele autismului nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, exista insa un numar mare de studii in curs de desfasurare care spera sa afle mai multe despre dezvoltarea acestei tulburari.


Cercetatorii au identificat mai multe gene care par sa aiba o conexiune cu TSA. Uneori, aceste gene apar in urma unor mutatii spontane, iar in alte cazuri, aceste gene sunt mostenite.


Testele efectuate pe gemeni, au aratat ca autismul are o corelatie puternica. De exemplu, daca un frate geaman are autism, celalalt frate are sanse de a prezenta si el autism intre 36 si 96% din timp.


Persoanele cu autism pot suferi schimbari in zone cheie ale creierului care afecteaza abilitatea de a vorbi si comportamentul. Factorii de mediu ar putea juca si ei un rol in dezvoltarea TSA, dar doctorii nu au confirmat inca aceasta legatura. Cu toate acestea, cercetatorii stiu ca anumite practici parentale suspectate sau zvonite, nu produc autismul.


Tratamentul tulburarilor de spectru autist


Nu exista o forma universala de tratament, intrucat aceasta tulburare se manifesta diferit la fiecare persoana.


Exista terapii si strategii disponibile, care pot gestiona problemele de sanatate aparute de obicei la persoanele cu autism. Aceste probleme includ depresia, tulburari de somn, epilepsia si tulburarea obsesiv-compulsiva.


Chiar daca aceste tratamente nu sunt eficiente pentru toate persoanele, cei care au nevoie de ajutor pentru a face fata acestei probleme, au la dispozitie mai multe optiuni de considerat. Medicii specialisti in autism pot recomanda persoanei afectate un tratament eficient pentru forma ei de autism.


Interventii terapeutice


Tratamentul pentru autism poate include si interventii terapeutice, cum ar fi:

  • Analiza comportamentala aplicata – in aceasta analiza, instructorul incearca sa invete comportamentul specific persoanei cu TSA si cum acest comportament este afectat de mediul in care se afla. Aceasta forma de terapie incerca sa creasca comportamentul pozitiv si sa il reduca pe cel negativ sau izolant prin incurajare pozitiva. Prin aceasta analiza, se poate imbunatati comunicarea, memoria, concentrarea si performantele academice
  • Modelul Denver de inverventie timpurie – aceasta este o terapie comportamentala care ajuta copiii intre 1 si 4 ani.
  • Terapie Ocupationala – care ajuta persoanele cu autism sa dezvolte abilitati necesare in viata de zi cu zi, fancadu-le astfel mai independente.
  • Terapia vorbirii/logopedie – aceasta forma de terapie se ocupa cu problemele de comunicare prezentate de persoanele cu autism.
  • Terapia comportamentala axata pe comportamentele verbale – pentru a ajuta copii cu TSA sa conecteze limbajul cu o semnificatie, practicantii acestei terapii nu se bazeaza pe cuvinte, ci pe motivele folosirii lor.


Medicamente


Daca medicul specialist prescrie medicamente pentru copilul sau adultul cu TSA, acestea sunt menite, de obicei, sa trateze alte probleme cum ar fi convulsiile, depresia sau tulburarile de somn. Medicamentele prescrise difera de la o persoana la alta.


Punctele principale

  • Autismul sau tulburarile de spectru autist (TSA), reprezinta o tulburare de neurodezvoltare. Autismul poate crea dificultati in interactiunile sociale si favorizeaza rutinele stricte si tiparele previzibile.
  • Exista diferite tipuri de severitate TSA. Unele persoane cu TSA traiesc independent, in timp ce altele au nevoie de ajutor si sustinere.
  • Cauzele acestei tulburari sunt momentan necunoscute, dar cercetatorii au identificat mai multe gene care ar putea avea legatura cu dezvoltarea autismului.
  • Exista studii in curs de desfasurare, atat pentru a intelege mai bine aceasta afectiune si motivul aparitiei ei, cat si pentru a dezvolta tratamente noi, care ar putea imbunatati calitatea vietii persoanelor cu autism. Terapiile curente includ terapia ocupationala, logopedia si alte forme diferite de comunicare.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Medical News Today

National Institute of Neurological Disorders and Stroke

MedlinePlus

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.