Dieta bazata pe plante si deficitul de vitamina B12
Fie ca este vorba de sanatatea personala, de mediu sau de protejarea animalelor, dietele bazate pe plante au devenit din ce in ce mai populare, vanzarile acestor alimente crescand cu aproximativ 49% in Europa de Vest din anul 2018.
Deoarece tot mai multe persoane aleg acest stil de viata, cercetatorii doresc sa aduca la cunostinta o problema intalnita foarte des in randul vegetarienilor si veganilor si anume deficitul de vitamina B12.
Vitamina B12 este un micronutrient esential care are rol in sustinerea metabolismului, energiei, a functiilor nervoase si a productiei de celule rosii si care nu poate fi gasit in plante.
Mai multi oameni de stiinta cu expertiza in alimentatie, nutritie, medicina si sanatate au format un grup de discutie si cercetare a vitamine B12 pentru a oferi informatii despre deficitul acesteia si pentru a sustine implementarea unor noi masuri necesare pentru prevenirea problemei.
Anemia prin deficit de vitamina B12 de exemplu, poate cauza un numar variat de simptome care de regula se dezvolta treptat si care pot deveni severe daca sunt lasate netratate. Prin anemie se intelege un nivel mic de hemoglobina care poate afecta cantitatea de oxigen oferita tesuturilor si organelor din corp.
Simptomele generale ale acestei probleme pot include stare de oboseala, lipsa de energie, stare de lesin, cefalee, paloare, palpitatii, pierderea apetitului si multe altele.
Deficitul de vitamina B12 este des intalnit in randul femeilor insarcinate
Conform prof. Martin Warren din cadrul Institutului Quadram si unul dintre membrii grupului international de cercetatori – “Exista o epidemie ascunsa de vitamina B12 in randul vegetarienilor si veganilor si care reprezinta un motiv serios de ingrijorare pentru persoanele feminine aflate la varsta fertila, asta deoarece recomandarile curente din Regatul Unit de exemplu, nu iau in considerare sarcina, o situatie care ar trebui adresata cat mai rapid posibil.”
Acest sentiment este impartit si de alti cercetatori cum ar fi Dr. Kouroush R Ahmad, care a mentionat urmatoarele – “Este nevoie clara de recomandari la nivel global cu privire la dozele zilnice necesare de vitamina B12 nu doar pentru adulti ci si pentru femeile insarcinate si cele care doresc copii in viitor.”
“Milioane de persoane la nivel global se muta la o dieta bazata pe plante din diferite motive, fie ele doar etice sau axate pe sanatate. Obiectivul studiului nostru nu este de a convinge aceste persoane ca dieta aleasa este gresita ci de a fi siguri ca ele sunt informate despre acest deficit de vitamina B12 si ca iau masurile necesare pentru a preveni aceasta problema.”
Cateva dintre recomandarile cercetatorilor includ:
- Monitorizarea nivelului de vitamina B12 mai ales daca nu sunt folosite suplimente;
- Obtinerea sfaturilor si recomandarilor din partea personalului specializat in acest domeniu;
- Obtinerea sfaturilor de la experti daca este implementata deja dieta vegetariana dar:
a) se doreste o trecere la dieta vegana;
b) persoana vegetariana este insarcinata sau doreste sa devina pe viitor;
c) persoana vegetariana are peste 60 de ani.
Conform estimarilor, rata deficitului de vitamina B12 este de 62% in randul femeilor insarcinate vegane si 40% in randul vegetarienilor.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: