Progres spre depistarea depresiei prin analize de sange
Un grup de cercetatori condus de Mark Rasenick, profesor de fiziologie, biofizica si psihiatrie, a reusit sa identifice un biomarker in trombocitele umane care poate urmari evolutia depresiei.
Datorita acestei descoperiri, cercetatorii din acest domeniu sunt cu un pas mai aproape de a dezvolta un test de sange care sa poata identifica depresia si eficienta medicamentelor recomandate.
Cercetarea curenta a fost efectuata in urma rezultatelor obtinute din studii precedente care au evidentiat faptul ca depresia la oameni si la model animal este asociata constant cu o scadere a unor molecule numite adenynyl cyclase, care sunt create ca raspuns la neurotrasmitatori precum serotonina si epinefrina.
Conform profesorului Rasenick – “Atunci cand esti depresiv adenynyl cyclasele au un nivel scazut. Motivul acestei scaderi este datorat proteinei intermediare care permite neurotransmitatorului sa creeze adenynyl cyclase numit Gs alfa, care este prins intr-o membrana bogata in colesterol numita pluta lipidica (lipid raft).”
Acest studiu nou a fost publicat in jurnalul Molecular Psychiatry si a identificat biomarkerul celular de translocare al subunitatii Gs alfa de pe plutele lipidice, biomarker care poate fi identificat printr-un test de sange.
“Am creat un test care nu numai ca poate identifica prezenta depresiei dar care poate indica si raspunsul terapeutic, toate printr-un singur biomarker, fapt care nu a mai fost realizat pana in acest moment” – a continuat profesorul Mark Rasenick.
Determinarea eficientei medicamentelor administrate
Cercetatorii sunt de parere ca pot folosi acest test pentru a determina daca antidepresivele recomandate au efectul dorit chiar si dupa doar o saptamana de administrare.
Studiile precedente au descoperit ca pacientii care au prezentat o imbunatatire a simptomelor depresive au avut Gs alfa in exteriorul plutelor lipidice in timp ce pacientii care nu au prezentat o imbunatatire in urma administrarii antidepresivelor au avut Gs alfa inca in interiorul acelor “plute”.
Plecand de la aceasta descoperire, analiza de sange ar putea identifica daca subunitatea Gs alfa este in interiorul sau in exteriorul plutelor lipidice, fapt care poate indica astfel eficienta antidepresivelor recomandate sau lipsa acesteia.
In prezent pacientii si medicii trebuie sa astepte mai multe saptamani pentru a determina daca antidepresivele au efectul dorit sau daca este necesara incercarea unei noi terapii.
Studiul a fost sustinut de catre Institutele Nationale Americane de Sanatate si de catre Departamentul American al Veteranilor.
Cateva cuvinte despre depresie
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) depresia este o tulburare mintala foarte des intalnita care afecteaza aproximativ 280 milioane de persoane la nivel global si una dintre principalele cauze de dizabilitate.
Depresia afecteaza in mod negativ gandirea, comportamentul si felul in care te simti, cauzand senzatii de tristete si pierdere a interesului in activitatile indragite in trecut.
Simptomele depresiei pot varia de la usoare la severe si pot include pe langa cele mentionate mai sus si tulburari de somn, dificultate de concentrare si de gandire, schimbari ale apetitului sau chiar ganduri de suicid in cazuri severe.
Depresia poate aparea in urma interactiunii complexe a unor factori sociali, psihologici si biologici, persoanele care au trecut prin momente grele in viata cum ar fi evenimente traumatice, pierderea unei persoane dragi sau a locului de munca avand o probabilitate mult mai mare de a dezvolta aceasta tulburare.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: