Cum afecteaza tehnologia genetica lumea medicala?
Pentru ca am vorbit data trecuta despre modificari genetice folosind tehnologia CRISPR, in acest articol vom prezenta cateva inovatii si avantaje aduse de tehnologia genetica in lumea medicala.
Vremea medicinei de genul “un tratament pentru toate” incepe sa dispara. In locul ei apare un nou tip de medicina care prezinta diagnostic, prevenire si tratament special conceput pentru fiecare pacient in parte.
Multe tipuri de cancer, de exemplu, prezinta rezistenta la terapiile conventionale. Totusi, acestea raspund bine anumitor medicamente care afecteaza doar o anumita mutatie genetica care provoaca cancerul.
Cercetatorii si clinicienii de la Spitalul De Copii Los Angeles (CHLA) au dezvoltat un panou comprehensiv de testari genetice numit OncoKids, pentru a detecta markerii genetici care raspund terapiilor specifice. Aceasta dezvoltare tehnologica a unit pacientii cu teste clinice si medicamentele salvatoare de viata.
Medicina personalizata si-a extins capacitatile odata cu dezvoltarea tehnologiei. Cercetatorii folosesc in prezent o tehnologie numita metagenomic next-generation sequencing (secventiere metagenomica de noua generatie) sau mNGS pentru a testa rapid probele clinice.
Aceasta analiza performanta poate compara rapid materialul genetic necunoscut din proba pacientului cu sute de genomuri patogen cunoscute deja. Conform Dr. Jeffrey Bender, specialist in boli infectioase la CHLA, acest mNGS poate determina cauza bolii si poate mentiona daca afectiunea a fost provocata de virusuri, bacterii sau ceva cu totul diferit.
Daca are material genetic, acest test poate identifica infectia si poate oferi informatii care vor rezulta in cele din urma la crearea unui potential tratament, special conceput pentru combatera ei.
Rezultate mai rapide si mai precise decat metoda standard
Deoarece numeroase boli pot proveni din mai multe cauze, cum ar fi de exemplu meningita, o afectiune severa care poate aparea din cauza mai multor virusuri, este important ca acest timp de testare sa fie folosita mult mai des pentru a depista agentii infectiosi. Deoarece analiza foloseste testarea genomilor ca metoda de functionare, rezultatele obtinute tind sa fie mai rapide si mai precise decat metodele standard.
Diagnosticarea corecta si rapida a acestor infectii este foarte importanta pentru a incepe cat mai rapid tratametul pacientului, inainte de aparitia complicatiilor. Cu toate acestea, exista multi patogeni, virusuri, bacterii si fungi care pot produce meningita si encefalita, facand astfel testarea specifica dificila.
Numarul de cauze testate de laboratoare este limitat. Rezultatele negative pot intarzia administrarea tratamentului spre detrimentul pacientului. Acum insa, cercetatorii de la CHLA au dovedit ca testarea genetica larga poate produce raspunsuri si rezultate pe care laboratoarele curente nu le pot gasi.
Realizarea testului si rezultatele obtinute
In loc de testarea individuala a fiecarei surse/tinta, testul mNGS compara rapid proba materiala la mii de surse.
Pentru a testa importanta acestui test mai mult de 200 de pacienti din 8 spitale inclusiv CHLA au fost inrolati intr-un studiu de un an.
Ca parte a analizelor a fost prelevat lichid cefalorahidian de la pacientii care prezentau simptome de meningita si encefalita, probele fiind analizate folosind atat metoda standard din laborator cat si metoda mNGS.
Rezultatele obtinute au aratat o diagnosticare a unui numar de 58 de infectii ale sistemului nervos in cazul a 57 de pacienti, metoda mNGS identificand 13 infectii care nu ar fi fost detectate folosind metoda standard.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: