Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Genele si consumul problematic de alcool

Consumul problematic de alcool este asociat genetic cu o gama variata de boli psihice, cu fumatul si cu abuzul de droguri.
consumul problematic de alcool, excesul de alcool

Sursa: Pexels

Conform unui studiu international, daca o persoana are un consum problematic de alcool, atunci este foarte posibil ca acea persoana sa fie predispusa genetic si la dezvoltarea depresiei si insomniei si sa aiba un risc mai ridicat de a deveni dependenta de droguri sau tutun.


In acest studiu, cercetatorii au analizat rolul genelor atunci cand persoana consuma an dupa an cantitati mari de alcool, astfel incat incepe sa prezinte probleme severe atat sociale, cat si de sanatate.


Intrebarea pusa despre rolul genelor este una foarte serioasa si importanta deoarece in majoritatea cercurilor sociale, consumul problematic de alcool reprezinta una dintre cele mai semnificative cauze de aparitie a problemelor sociale, de imbolnavire si chiar de deces.


Din acest motiv, cercetatorii au incercat de mai multi ani sa indentifice care sunt genele de risc care pot duce la consumul problematic de alcool, in speranta ca vor putea crea noi forme de tratament pentru dependenta de alcool.


Pana in acest moment, oamenii de stiinta au stiut de existenta a 10 variatii genetice care au fost considerate ca gene de risc in relatia cu abuzul de alcool. Acel numar a crescut acum la 29 datorita acestui studiu, care a fost publicat in Nature Neuroscience.


Studiul a fost realizat de o echipa internationala de cercetatori din Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Germania, Suedia si Danemarca.


Despre studiu


Conform profesorului asociat Mette Nyegaard – “Pentru a intelege ce sunt cu adevarat genele de risc, este indicat sa incepi prin a analiza metoda de descoperire a acestora. Pentru a fi capabil de a efectua o astfel de cercetare, ai nevoie in primul rand de un loc in care sa cauti.”


Acesta a continuat – “Trebuie sa ai acces la o cantitate foarte mare de material ADN sub forma de profile genetice complete, obtinute de la sute de mii de persoane. In cazul acesta, un total de 435,000 de persoane.”


Informatiile genetice ale acestor persoane au fost obtinute din trei baze de date diferite si datorita acestui acces, conform prof. Mette Nyeggard, s-a putut incepe cautarea de gene de risc pentru consumul problematic de alcool.


ADN-ul de la toate cele 435,000 de persoane a fost analizat sistematic si au fost comparate milioane de variatii ADN intre persoanele cu probleme alcoolice si cele fara.


Obiectivul acestor comparatii a fost de a gasi cu precizie, la participantii cu probleme alcoolice, variatiile genetice cele mai frecvente si de a compara tiparul acestora cu tiparul genelor de risc pentru alte afectiuni.


In urma acestor analize, cercetatorii au descoperit ca acest tip de consum problematic de alcool este asociat genetic cu o gama variata de boli psihice si mai mult decat atat, consumul problematic de alcool este asociat genetic si cu fumatul si abuzul de droguri.


Consumul nu este determinat doar de factorii genetici


Conform prof. Nyegaard, aceasta corelatie a devenit si mai evidenta dupa finalizarea calculelor – “Suprapunerea genetica cu bolile mintale este foarte interesanta, intrucat aceasta relatie nu este gasita in general in consumul de alcool, aratand astfel diferenta dintre consumul de alcool si consumul problematic de alcool.”


“Cu alte cuvinte, incepem sa observam un contur al unei influente genetice. O forma de relatie intre abuzul de alcool si abuzul de alte substante si intre abuzul de alcool si tulburari psihice cum ar fi depresia si tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD). Chiar daca studiul arata ca exista un component genetic la mijloc, acesta nu reprezinta insa intreaga poveste, putand exista si o contributie semnificativa si din partea altor factori, cum ar fi cei de mediu.”


Genele de risc identificate de acest studiu vor oferi informatii noi cu privire la mecanismele biologice implicate in dezvoltarea consumului problematic de alcool. Cercetatorii spera ca intr-o buna zi acestea sa contribuie la dezvoltarea unor noi forme de tratament pe termen lung si ca vor ajuta la diminuarea sau chiar la inlaturarea completa a dependentei de alcool.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Nature Neuroscience

Eurekalert

Pexels