Cofeina poate ajuta la reducerea colesterolului LDL
Numeroase studii efectuate in trecut au evidentiat faptul ca participantii care au consumat ceai sau cafea au prezentat un risc mai mic de deces din motive cardiovasculare. Cu toate acestea, pana in prezent cauza exacta a acestei asocieri nu a putut fi descoperita de catre cercetatori.
Acum insa, un studiu nou publicat in jurnalul Nature Communications in data de 9 februarie 2022 raspunde in sfarsit la aceasta intrebare si ofera o intelegere mai buna a efectului protector pe care cofeina il are asupra sistemului circulator.
Echipa de cercetatori condusa de Richard Austin, Paul Lebeau si Jae Hyn Byun din cadrul Centrului de Cercetare Renala Hamilton a descoperit felul in care cofeina interactioneaza cu factori celulari importanti pentru a indeparta colesterolul din sistemul circulator.
Cofeina blocheaza activarea proteinei SREBP2 care in schimb reduce nivelul de PCSK9
Interactiunea observata a fost descrisa ca un lant de reactii care rezulta in cele din urma la reducerea colesterolului LDL din sange.
In urma cercetarilor echipa a descoperit o reducere a nivelului de PCSK9 in sange, dupa consumul de cofeina, PCSK9 fiind o proteina care reduce abilitatea ficatului de a procesa colesterolul LDL.
Aceasta reducere este importanta deoarece in lipsa proteinei PCSK9 mai mult colesterol LDL este eliminat din sistemul circulator prin receptori specifici localizati pe suprafata ficatului.
Conform autorului senior al acestui studiu, prof. Richard Austin – “Aceste descoperiri ne ofera o intelegere mai buna a mecanismului prin care cofeina poate reduce nivelul PCSK9 din sange si astfel poate reduce riscul de aparitie al bolilor cardiovasculare.”
Profesorul Austin a explicat mai in detaliu metoda prin care cofeina reduce nivelul de PCSK9 in sange mentionand ca in realitate cofeina si derivatele ei pot bloca activarea unei proteine specifice numite SREBP2, care ar fi crescut in alte circumstante nivelul PCSK9 si transportul acesteia in sange.
“Deoarece SREBP2 este implicata in mai multe afectiuni cardiometabolice cum ar fi diabetul si boala ficatului gras, aceste descoperiri pot avea un efect mai mare si in alte domenii medicale.” – a incheiat prof. Richard Austin, autorul senior al studiului.
Cercetatorii au creat deja derivate noi de cofeina care reduc proteina PCSK9
Acest efect de domino molecular este similar cu un fenomen descoperit in 2021 de catre prof. Richard Austin si Paul Lebeau, care au evidentiat o variatie a genei PCSK9 care a dus la o reducere a proteinei cu acelasi nume, fenomen care a rezultat la un nivel mai mic de colesterol in randul persoanelor cu acea gena.
Cercetatorii au reusit in baza acestor descoperiri sa dezvolte derivate noi din cofeina care pot reduce mai mult si mai eficient nivelul PCSK9 din sange, oferind astfel posibiltatea de dezvoltare a unor noi medicamente pe viitor care pot ajuta la reducerea colesterolului LDL.
Conform profesorului asociat de biochimie si stiinte biomedicale Jakob Magolan – “Suntem entuziasmati sa urmarim aceasta clasa noua de medicamente pentru potentiala prevenire si tratare a bolilor cardiovasculare.”
Ce este colesterolul si ce rol are in aparitia bolilor cardiovasculare?
Colesteroul este o molecula de natura lipidica necesara corpului pentru a crea celule, vitamine si anumiti hormoni.
Colesterolul provine din doua surse. Prima sursa este ficatul, care produce cantitatea necesara de colesterol, iar a doua sursa o reprezinta produsele alimentare cum ar fi carnea, lactatele etc.
Deoarece alimentele de mai sus contin grasimi saturate si grasimi trans, acestea obliga ficatul sa produca mai mult colesterol, crescand astfel nivelul acestuia peste limitele normale.
Nivelul ridicat de colesterol poate creste riscul de aparitie al bolilor cardiovasculare deoarece acesta circula prin sistemul circulator unde poate duce la complicatii severe.
Asocierea dintre colesterol si bolile cardiovasculare
Exista doua tipuri de colesterol si anume:
- Colesterolul LDL, care reprezinta “colesterolul rau” si se refera la tipul de colesterol din acest articol;
- Colesterolul HDL, care reprezinta “colesterolul bun”.
Atunci cand creste nivelul de colesterol LDL si nu exista prea mult colesterol HDL, exista un risc mai mare de ingustare treptata a arterelor prin depunerea de grasimi si colesterol pe peretii vaselor de sange.
Aceasta ingustare a arterelor se numeste ateroscleroza si reprezinta cauza principala de aparitie a bolilor cardiovasculare.
Cu alte cuvinte, nivelul redus de colesterol in sange reprezinta un risc mai mic de ateroscleroza si astfel un risc mai mic de boli cardiovasculare.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: