Sindromul de tunel carpian: Simptome, Cauze, Tratament

Sindrom de tunel carpian, durere incheietura, durere palma, durere degete

Sindromul de tunel carpian: Simptome, Cauze, Tratament

Sindromul de tunel carpian reprezinta compresiunea nervului median la nivelul incheieturii, problema care poate cauza senzatie de amorteala si durere la nivelul mainii si a degetelor.


Deoarece nervul median trece de la nivelul bratului la nivelul palmei printr-o portiune inconjurata de ligamente, oase si tendoane, o inflamatie la acel nivel poate pune presiune pe nerv, ducand astfel la aparitia sindromului de tunel carpian.


Daca este tratata necorespunzator, aceasta problema poate avea un efect negativ asupra vietii prin lezarea severa a nervului, instalarea permanenta a senzatiei de amorteala la nivelul degetelor si pierderea fortei musculare.


Semne si simptome ale sindromului de tunel carpian


De cele mai multe ori simptomele apar treptat, primele episoade avand loc in timpul noptii sau dimineata imediat dupa trezire, majoritatea persoanelor afectate simtind nevoia de a “scutura” mainile pentru a inlatura senzatia de amorteala.


Cele trei simptome principale ale sindromului de tunel carpian includ durerea, starea de amorteala si senzatia de furnicaturi. Acestea tind sa apara la primele trei degete (degetul mare, indicele si degetul mijlociu) si la jumatate din degetul inelar.


Odata cu evolutia sindromului, durerea poate sa se extinda la toata mana, simptomele persistand chiar si pe tot parcursul zilei.


Persoana afectata poate observa o pierdere semnificativa a fortei de strangere a mainii si poate prezenta dificultate in efectuarea anumitor activitati cum ar fi tinerea in mana a anumitor obiecte mici, deschiderea unei sticle de suc, folosirea tastaturii sau apasarea butoanelor unui controler.


De obicei simptomele tind sa se agraveze atunci cand mana afectata este folosita, ele manifestandu-se prin durere sub forma de arsura, amorteala si senzatie de furnicaturi.


Este recomandata apelarea la un consult medical specializat daca simptomele se agraveaza sau daca afecteaza activitatile zilnice, asta deoarece pot sa apara leziuni permanente ale nervilor si ale muschilor daca problema nu este tratata corespunzator.


Cauzele sindromului de tunel carpian


Durerea prezentata de acest sindrom este cauzata de presiunea in exces pusa pe incheietura mainii si pe nervul median, care poate duce la inflamarea acestuia si la umflarea zonei de trecere a nervului.


Cele mai des intalnite cauze care pot duce la aparitia sindromului de tunel carpian sunt afectiunile medicale care produc inflamatie in interiorul corpului cum ar fi:

  • Tulburari ale glandei tiroide;
  • Retentia de lichide;
  • Fracturi sau alte traumatisme suferite la nivelul incheieturii;
  • Afectiuni autoimune cum ar fi atrita reumatoida.


Aditional, sindromul de tunel carpian poate fi agravat daca incheietura este suprasolicitata, miscarea repetata a acesteia putand contribui la compresia nervului median si la umflarea zonei de trecere a acestuia. De cele mai multe ori miscarea repetata a incheieturii sau comprimarea nervului apare din cauza:

  • Pozitionarii incheieturii pe muchia biroului pentru a tasta sau a misca mouse-ul;
  • Expunerea prelungita la vibratii puternice prin folosirea anumitor unelte;
  • Orice miscare repetata care suprasolicita incheietura cum ar fi cantatul la pian, tastatul sau interactionarea prelungita cu un controler.


Deoarece nervul median ofera senzatie primelor patru degete si palmei in sine, orice presiune pusa pe acest nerv poate fi simtita prin simptome la acest nivel si nu numai.


De multe ori, nu exista o singura cauza a sindromului de tunel carpian, acesta putand sa apara in urma unei combinatii de mai multi factori.


Factorii de risc ai sindromului de tunel carpian


Numerosi factori au fost asociati cu cresterea riscului de dezvoltare a sindromului de tunel carpian. Chiar daca unii dintre ei nu pot duce direct la aparitia sindromului, multi pot creste riscul de iritare si de lezare a nervului median. Cativa dintre acesti factori de risc includ:

  • Factori anatomici – Fie ca este vorba de o fractura, de o dislocare sau de artrita care deformeaza oasele situate in zona de trecere a nervului median de la antebrat la palma, toti acesti factori pot creste probabilitatea de dezvoltare a acestui sindrom.
  • Genul – Sindromul de tunel carpian tinde sa apara mai des in randul persoanelor de gen feminin, probabil din cauza factorilor anatomici mentionati mai sus, cum ar fi zona mai mica de trecere a nervului spre palma.
  • Afectiuni care lezeaza nervii – Anumite afectiuni cronice cum ar fi diabetul pot creste riscul de lezare a nervilor, printre care si nervul median.
  • Afectiuni inflamatorii – Artrita reumatoida sau alte afectiuni care au un component inflamator pot afecta tendoanele de la nivelul incheieturii punand astfel presiune pe nervul median;
  • Obezitatea – Greutatea corporala peste limite normale reprezinta un alt factor de risc care poate creste probabilitatea de dezvoltare a sindromului de tunel carpian.
  • Anumite obligatii profesionale sau hobby-uri – Interactiunea prelungita cu unelte care vibreaza sau miscari repetitive efectuate de exemplu la o linie de asamblare, pot creste riscul de dezvoltare a sindromului de tunel carpian. Tot in aceasta categorie intra si folosirea repetata a mouse-ului si a tastaturii, doua activiati care solicita excesiv incheieturile, ambele putand creste astfel riscul de dezvoltare a sindromului.


Prevenirea sindromului de tunel carpian


Chiar daca nu exista strategii sigure care sa previna sindromul de tunel carpian, exista insa anumite metode prin care se poate reduce stresul pus pe mana si pe incheietura, cum ar fi:

  • Relaxarea mainii si reducerea fortei de strangere – actiune care implica apasarea mai usor pe taste sau folosirea unui pix mai mare pentru a relaxa mai mult degetele si forta de strangere.
  • Pauze scurte si frecvente – actiune menita sa previna mentinerea indelungata a incheieturii intr-o singura pozitie si sa incurajeze efectuarea de exercitii de mobilitate si de intindere a tuturor muschilor.
  • Mentinerea unei forme corecte – Fie ca este vorba de munca sau de timp personal in fata calculatorului, este recomandata evitarea mentinerii incheieturii intr-o pozitie incomoda.
  • Schimbarea mouse-ului – Daca mouse-ul este inconfortabil de folosit si pune prea multa presiune pe incheietura atunci ar trebui luat in considerare inlocuirea lui.
  • Mentinerea calda a mainilor – Asta deoarece exista sanse mai mari de durere si rigiditate daca mediul de lucru este rece.


Diagnosticarea sindromului de tunel carpian


Medicul poate diagnostica acest sindrom printr-o combinatie de teste specifice nervilor, anamneza si examen clinic general.


In cadrul examenului clinic general medicul poate verifica mana afectata, incheietura, gatul si umerii pentru a cauta alte posibile cauze pentru presiunea nervoasa, va analiza incheietura pentru a observa orice semne de durere, umflare sau diformitate si va verifica nivelul de senzatie si de forta al degetelor.


Daca medicul suspecteaza sindromul de tunel carpian acesta poate efectua un test de diagnostic specific pentru nervi care masoara viteza impulsurilor nervoase. Daca impulsul nervului median este mai lent decat normal atunci este posibil sa existe sindromul de tunel carpian.


Tratamentul sindromului de tunel carpian


Tratamentul recomandat pentru aceasta problema depinde de severitatea ei si de simptomele prezentate. Daca sindromul este depistat in stadiile incipiente atunci medicul poate recomanda tratamente nechirurgicale cum ar fi:

  • Evitarea pozitiilor care supraextind incheietura;
  • Tratament medicamentos pentru reducerea inflamatiei si ameliorarea durerii;
  • Tratament pentru afectiunea care a dus la aparitia sindromului, cum ar fi de exemplu diabetul;
  • Anumite injectii direct in regiunea de trecere a nervului spre palma pentru a reduce inflamatia.


Daca exista leziuni severe ale nervului median atunci se poate opta pentru tratament chirurgical, tratament care implica taierea unei portiuni de tesut pentru a reduce presiunea pusa pe nerv si pentru a-i oferi mai mult spatiu.


Deoarece portiunea prin care nervul median trece din antrebrat spre palma seamana cu un tunel creat din oase, ligamente, tendoane etc, inflamarea acestora sau deformarea oaselor poate pune presiune pe nerv in acea zona. Din acest motiv se folosesc medicamente antiinflamatoare pentru a reduce inflamatia si astfel presiunea pusa pe nerv sau interventie chirurgicala pentru a crea fortat un loc mai mare de trecere.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. Healthline
  2. Mayo Clinic
  3. MedicalNewsToday