Terapia cu protoni mai benefica decat cea cu raze X
Cercetari noi in domeniul radioterapiei au descoperit ca desi terapia prin raze X si terapia prin protoni au aceleasi rezultate in tratarea cancerului, riscul de aparitie al efectelor secundare severe este mai mic in cazul terapiei cu protoni.
Terapia cu raze X este cea mai des folosita forma de tratament impotriva cancerului, fie la debut sau daca tumora s-a raspandit (metastaza). Cu toate acestea, chiar daca terapia cu raze X este eficienta, aceasta produce un numar mare de efecte secundare.
Aceste efecte secundare pot include oboseala, piele iritata, febra, stare de greata, voma, diaree, chiar si schimbari ale apetitului sau dificultate in ceea ce priveste consumul de alimente.
Noi cercetari in acest domeniu, conduse de Dr. Brian C. Baumann, sugereaza ca terapia prin protoni ar putea produce mai putine efecte secundare severe in comparatie cu terapia cu raze X.
Dr. Baumann si colegii sai au prezentat aceste rezultate la conferinta anuala a Societii Americane de Oncologie Clinica, care a avut loc in Chicago, IL.
Riscul de aparitie al efectelor secundare este substantial mai mic
Dr. Baumann si echipa sa au examinat aproape 1,500 de persoane cu diferite forme de cancer, cum ar fi cancer pulmonar, cerebral, gastric, genital etc.
Pacientii au primit o combinatie de chimioterapie si terapie cu radiatii, cercetatorii comparand apoi experientele pacientilor care au primit chimioradioterapie cu protoni fata de cei care au primit chimioradioterapie cu raze X.
Acestia au colectat date despre efectele secundare aparute si despre experienta in sine a tratamentului pe tot parcursul studiului. Cercetatorii s-au axat pe efectele secundare de gradul 3, deoarece acestea pot fi atat de severe incat sa necesite spitalizare.
Studiul a dezvaluit ca doar 45 din 391 (11.5%) de persoane care au primit terapie cu protoni au prezentat efecte secundare severe in 90 de zile de la inceperea tratamentului.
Prin comparatie, 301 din 1,092 (27,6%) de persoane care au primit terapie cu raze X au prezentat efecte secundare in 90 de zile de la inceperea tratamentului.
Mai mult decat atat, studiul nu a gasit o diferenta statistica relevanta intre cele doua forme de tratament cu privire la rata de supravietuire. Cu alte cuvinte, terapia cu protoni este la fel de eficienta ca terapia cu raze X si are risc mai scazut de producere a efecte secundare severe.
Cu toate ca au existat alte studii care au sugerat ca terapia cu protoni poate produce mai putine efecte secundare, cercetatorii au fost surprinsi de amploarea beneficiului.
Cum functioneaza terapia cu protoni
Atat terapia standard cat si terapia cu protoni functioneaza pe acelasi principiu, acela de a leza ADN-ul celular.
Avantajul terapiei cu protoni fata de terapia cu raze X , este acela ca protonii isi depoziteaza incet energia in tesuturi in drumul lor spre tumora, apoi, datorita unei caracteristici unice numite Bragg Peak, depoziteaza majoritatea dozei de radiatie direct in tumora si nu trece mai departe.
Aceasta actiune rezulta in mai putine tesuturi si organe sanatoase iradiate inutil, ceea ce reduce astfel aparitia efectelor secundare sau ale complicatiilor nedorite.
Radioterapia standard foloseste raze X. Acestea depoziteaza majoritatea dozei de radiatie imediat ce intra in corp pentru a ajunge la tumora. Spre deosebire de protoni, razele X odata ce au depus doza de radiatie in tumora isi continua drumul prin corp pana ies pe partea opusa. Aceasta trecere rezulta in iradierea inutila a unui numar mare de tesuturi si organe sanatoase.
Cu alte cuvinte, protonii se opresc odata ce au depus doza de radiatie in tumora, razele X nu.
Ce este cancerul ?
Conform celor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, cancerul reprezinta o crestere si raspandire necontrolata a celulelor si poate afecta aproape orice parte a corpului. Adesea, tumorile invadeaza tesuturile apropiate si se pot metastaza in alte organe indepartate.
Multe forme de cancer pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc cum ar fi fumul de tigara. In plus, un numar semnificativ pot fi vindecate prin operatie chirurgicala, radioterapie si chimioterapie, mai ales daca au fost detectate in stadiul incipient.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse :