A fost descoperita limita rezistentei umane
De la triatlon la Turul Frantei, unele evenimente sportive testeaza limitele rezistentei umane. Un studiu publicat in ultimii ani a urmarit atleti din diferite genuri sportive si au ajuns la concluzia ca exista totusi o limita metabolica care nu poate fi depasita.
Cand vine vorba de activitate fizica care dureaza zile, saptamani sau chiar luni de zile, cercetatorii au descoperit ca oamenii pot arde calorii doar de 2.5 ori mai mult fata de rata arderii in repaus.
Peste pragul de 2.5 fata de arderea in repaus, corpul incepe sa isi descompuna propriul tesut pentru a compensa pentru deficitul caloric.
O explicatie pentru aceasta limita ar fi legata de abilitatea tractului digestiv de a descompune alimentele ingerate. Cu alte cuvinte, consumul unei cantitati mai mari de alimente nu va ajuta la prelungirea rezistentei. Exista o limita de calorii pe care intenstinul o poate absorbi pe zi.
Pentru acest studiu, echipa de cercetatori a urmarit caloriile arse de un grup de atleti care au efectuat 6 maratoane pe saptamana tip de 5 luni ca parte a unui eveniment din anul 2015 intitulat Cursa Peste America (RAAM), o cursa cu lungimea de 3000 de mile (aproximativ 4828 km) din California la Washingdon, DC.
Cercetatorii au mai luat in cosiderare si alte activitati care duc la limita rezistenta umana, cum ar fi cursele care combina alergatul si drumetia pe o lungime de 160 kilometrii sau chiar sarcina.
Nici cei mai rapizi maratonisti nu au reusit sa depaseasca aceasta limita de 2.5
Odata analizate rezultatele acestor studii, cercetatorii au descoperit ca acestea au luat forma literei “L” , adica arderea de calorii a fost mai ridicata la inceput dar apoi a tot scazut pana la o limita de 2.5 fata de arderea caloriilor in stare de repaus.
Conform probelor de urina analizate in primele si ultimele zile ale maratoanelor care au durat 20 de saptamani, cercetatorii au descoperit ca atletii ardeau cu 600 de calorii mai putin decat era de asteptat in acea etapa a maratonului. Aceste descoperiri sugereaza faptul ca metabolismul este “incetinit” pentru a mentine un nivel sustenabil.
Toate evenimentele de rezistenta au produs aceeasi forma de “L” fie ca atletii trageau zile intregi sanii prin Antarctica in temperaturi foarte scazute, fie ca participau la Turul Frantei pe timp de vara.
Aceste descoperiri sunt contradictorii altor studii efectuate in trecut care erau de parere ca arderea caloriilor tine de abilitatea corpului de a-si mentine temperatura interna in limite normale.
Un factor care limiteaza performanta in evenimentele de rezistenta se gaseste in procesul de digestie. Abilitatea corpului de a absorbi caloriile si nutrientii necesari.
In mod surprinzator, consumul maxim de energie gasit in randul atletilor a fost doar cu putin mai mare fata de ratele metabolice sustinute de femei in timpul sarcinii.
Aceste rezultate sugereaza ca aceleasi bariere care tin atletii de la spargerea recordurilor la triatlon, pot constrange si alte aspecte ale vietii, mai exact cat de mare poate creste bebelusul in pantec.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: