Boala Parkinson: Tehnologie noua cu ultrasunete
Un studiu, a aratat ca impulsurile provenite din partea ultrasunetelor pot imbunatati calitatea vietii persoanelor cu boala Parkinson, tratamentul reducand imediat si semnificativ tremurul prezentat de aceasta tulburare progresiva.
Cercetarile au implicat o procedura minim invaziva care ofera beneficii semnificative, comparativ cu alte tratamente existente deja, dar care prezinta si anumite riscuri.
Studiul a fost condus de Dr. Federico Bruno, radiologist in cadrul Departamentului Biotehnologic si Stiinte Clinice Aplicate din cadrul Universitatii L’Aquila, Italia si prezentat la a 105-a Adunare Stiintifica a Societatii de Radiologie din America de Nord, care a avut loc in Chicago, IL.
Procedura foloseste o tehnologie numita “ultrasunet focalizat ghidat prin rezonanta magnetica” sau (MRgFUS). Folosind aceste fascicule de energie, se poate elimina o portiune mica a talamusului.
Cu toate ca exista deja o procedura numita stimulare cerebrala profunda, care a avut succes in anumite cazuri, aceasta prezinta si anumite riscuri cum ar fi sangerare sau aparitia infectiilor.
Stimularea cerebrala profunda necesita o interventie chirurgicala, care implica introducerea unui electrod mic in creier. Acest implant se conecteaza apoi la un dispozitiv asemanator unui pacemaker, aflat in zona pieptului.
Aceasta procedura noua nu necesita incizie si prezinta mai putine riscuri. Dispozitivul functioneaza prin ameliorarea tremorilor de pe partea opusa a corpului. De exemplu, tremorul prezentat pe partea dreapta a corpului raspunde prin aplicarea tratamentului pe partea sanga a creierului si viceversa.
Studiul a avut rezultate excelente
Acesta a implicat 39 de persoane cu varsta medie de 64.5 ani. Toti participantii au prezentat tremor excesiv, care nu a raspuns altor tipuri de tratamente.
Din 39 de persoane, 21 au suferit de boala Parkinson, iar celelalte 18 de tremor esential. Toti participantii au prezentat simptome de aproximativ 10 ani.
Rezultatele studiului au fost foarte promitatoare. Aproape tot grupul (37 din 39) a prezentat imbunatatiri “imediate si semnificative” in ceea ce priveste tremorul.
Conform Dr. Bruno, efectul imediat constituie un alt avantaj al acestui tratament comparativ cu stimularea cerebrala profunda, care necesita o pauza intre perioadele de electrostimulare.
Aditional, tratamentul cu MRgFUS necesita o spitalizare mai scurta, iar procedura este tolerata destul de bine chiar si de catre pacientii mult mai fragili.
Boala Parkinson este o afectiune serioasa a creierului
Aceasta boala se agraveaza odata cu trecerea timpului si este caracterizata prin prezenta tremorului, rigiditatii, problemelor de echilibru, mers si coordonare.
Mai multe persoane de sex masculin sunt afectate de aceasta boala, comparativ cu persoanele de sex feminin. Boala apare de obicei in jurul varstei de 60 de ani, dar in unele cazuri, simptomele pot fi prezente inca de la varsta de 50 de ani.
Riscul de aparitie a bolii Parkinson creste odata cu inaintarea in varsta. De obicei simptomele includ tremur la nivelul mainilor, bratelor, picioarelor, maxilarului sau capului. Alte simptome includ depresia, tulburari de deglutitie, probleme urinare, constipatie si tulburari de somn.
Felul in care MRgFUS poate schimba calitatea vietii
Chiar daca in prezent aceasta procedura este disponibila pentru unele persoane, terapia poate fi efectuata doar in cateva locatii din lume. Cu toate acestea, Dr. Bruno spera ca acest studiu si altele asemanatoare, vor putea duce la o crestere a disponibilitatii tratamentului MRgFUS.
“In momentul de fata, putini pacienti stiu de aceasta optiune de tratament si nu exista multe centre specializate si echipate cu tehnologia necesara.” – Dr. Federico Bruno.
Cercetatorii sunt de parere ca exista oportunitati aditionale de explorat. Posibilitatile noi includ tratarea ambelor parti ale talamusului, alte probleme neurologice si chiar tumori cerebrale.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: