Persoanele care beau ceai verde traiesc mai mult
Conform unui studiu publicat in Jurnalul European de Cardiologie Preventiva, din cadrul Societii Europene de Cardiologie, consumul de ceai, cel putin de trei ori pe saptamana este asociat cu o viata mai lunga si mai sanatoasa.
Autorul principal al acestui studiu, Dr. Xinyan Wang din cadrul Academiei de Stiinte Medicale din Beijing, China, a vorbit despre faptul ca ceaiul care este consumat cu regularitate este asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare si deces din orice cauza.
Dr. Xinyan Wang a tinut sa mentioneze ca efectele favorabile asupra sanatatii sunt gasite cel mai mult in ceaiul verde si doar in cazul persoanelor care consuma aceasta bautura in mod regulat si de mult timp.
Analiza pentru acest studiu a inclus 100.902 participanti proveniti din China-PAR project 2. Participantii nu au avut istoric medical de cancer, accident vascular cerebral (AVC) sau infarct. Acestia au fost impartiti in doua grupuri si anume – cei care au consumat ceai frecvent (de trei sau mai multe ori pe saptamana) si cei care au consumat ceai rar sau niciodata.
Grupurile au fost monitorizate clinic timp de aproximativ sapte ani.
Risc mai mic cu 29% de deces din orice cauza
Consumul frecvent de ceai a fost asociat nu doar cu mai multi ani sanatosi de viata, ci si cu o durata mai lunga a vietii.
De exemplu, analiza a estimat ca persoanele cu varsta de 50 de ani care consuma ceai frecvent, vor suferi de boli coronariene sau accident vascular cerebral cu 1.41 ani mai tarziu si vor trai 1.26 ani mai mult, decat persoanele care consuma ceai mult mai rar.
Participantii care au mentinut un tipar regulat de consum al ceaiului au prezentat o scadere a riscului de boli cardiovasculare si AVC cu 39%, o scadere cu 56% a riscului de boli cardiovasculare fatale si risc cu 29% mai mic de deces din orice cauza.
Intr-o alta analiza, care a comparat tipurile de ceai, s-a observat ca ceaiul verde a fost asociat cu o scadere de aproximativ 25% a riscului de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral, boli cardiovasculare fatale si deces din orice cauza. Cu toate acestea, ceaiul negru nu a putut prezenta acelasi beneficiu semnificativ.
Diferenta dintre ceaiul verde si ceaiul negru
Autorul senior al acestui studiu, Dr. Dongfeng Gu, din cadrul Academiei de Stiinte Medicale a mentionat ca ceaiul verde este preferat de catre populatia din Asia de Est. “In ceea ce priveste populatia din studiul nostru, 49% dintre consumatorii frecventi de ceai, au baut cel mai des ceai verde, in timp ce doar 8% au preferat ceaiul negru. Proportia mica de consumatori frecventi de ceai negru ar putea face mai dificil de observat asocierile mai semnificative, cu toate acestea, descoperirile noastre sugereaza si o diferenta de efect intre tipurile de ceai.”
Aditional, inca doi factori ar putea juca un rol in aceasta diferenta de beneficii:
In primul rand, ceaiul verde reprezinta o sursa bogata de polifenoli care protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si a factorilor de risc cum ar fi tensiunea arteriala ridicata si dislipidemia. Ceaiul negru, in comparatie, este fermentat complet si in timpul acestui proces polifenolii isi pot pierde din efectul lor antioxidant.
Al doilea factor ar putea include faptul ca ceaiul negru este deseori servit cu lapte, care a fost evidentiat in studii anterioare ca ar contracara efectele favorabile pentru sanatatea vasculara, oferite de ceai.
Beneficiile ar putea varia in functie de sex
Analiza specifica efectuata pe sexe, a aratat ca ceaiul consumat frecvent are efecte protective pronuntate pentru barbati, dar efecte protective modeste pentru femei.
Conform Dr. Wang – “Un motiv ar fi acela ca 48% dintre barbatii participanti la studiu au fost consumatori frecventi de ceai, comparativ cu doar 20% dintre femei. In al doilea rand, persoanele de sex feminin au incidenta mult mai mica de boli cardiovasculare, AVC si mortalitate din aceste cauze, fapt care face ca aceste rezultatele statistice sa fie mai mari in randul barbatilor.”
Autorii studiului au concluzionat ca sunt necesare teste randomizate pentru a confirma aceste descoperiri si pentru a oferi dovezi pentru ghiduri dietetice si recomandari cu privire la stilul de viata.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: