Rezistenta la antibiotice: O noua strategie
Inginerii din cadrul KU Leuven, Belgia au dezvoltat o noua strategie antibacteriana care slabeste bacteriile, prin prevenirea cooperarii acestora. Spre deosebire de antibioticele normale, nu exista o rezistenta la aceasta strategie, deoarece bacteriile non-rezistente le depasesc in numar pe cele rezistente.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate in jurnalul Nature Communications.
Antibioticele traditionale omoara sau reduc activitatea fiecarei bacterii. Unele bacterii devin mai rezistente la aceste antibiotice, permitandu-le sa creasca in continuare si sa depaseasca in numar bacteriile non-rezistente. Din acest motiv, utilizarea antibioticelor produce din ce in ce mai multe bacterii rezistente.
Cu toate acestea, bacteriile au dat dovada ca pot manifesta si comportament de grup. De exemplu, acestea pot crea un biofilm care inconjoara intreaga comunitate bacteriana, protejand-o, un exemplu bun al unui astfel de biofilm fiind tartrul dentar.
De obicei, aceste biofilme sunt sursa infectiilor bacteriene.
Comportamentul social al bacteriilor prezinta o tinta noua si interesanta pentru terapia antibacteriana.
Puternice impreuna, slabe individual
Cercetatorii au aratat ca prin blocarea productiei de biofilm in cazul bacteriei salmonella, comunitatea bacteriana a devenit mai slaba si mai usor de indepartat. Acestia au folosit o substanta antibacteriana chimica, dezvoltata in trecut la KU Leuven.
Conform autorului principal al acestui studiu, profesorul Steenackers din cadrul Laboratorului MICA – “Fara stratul protector, bacteria a putut fi indepartata prin forte mecanice si distrusa mai usor de antibiotice, dezinfectanti sau de sistemul imunitar.”
In pasul urmator, cercetatorii au comparat dezvoltarea rezistentei bacteriene la noua substanta comparativ cu antibioticele clasice, intr-un test numit “experimentul evolutiei”.
Experimentele evolutiei sunt folosite pentru a observa cum se adapteaza microorganismele la anumite situatii. In urma testului, cercetatorii au observat ca bacteria, ca grup, nu a devenit mai rezistenta la substanta antibacteriana noua, in timp ce acest lucru s-a intamplat in cazul antibioticelor clasice.
Mai mult decat atat, s-a evidentiat faptul ca bacteriile care intr-adevar au devenit rezistente la aceasta substanta noua, au fost depasite numeric de bacteriile non-rezistente.
Motivul acestei cresteri numerice de bacterii non-rezistente, este datorat faptului ca bacteriile rezistente inca produc biofilm pentru a proteja intreaga comunitate, dar aceasta activitate necesita energie.
Din cauza ca bacteriile rezistente consuma energie pentru a crea biofilm, acestea nu pot creste in acelasi ritm cu cele non-rezistente. Bacteriile non-rezistente beneficiaza “gratuit” de protectie si isi folosesc toata energia pentru a se multiplica. Odata ce comunitatea bacteriana este formata in mare parte din aceste bacterii non-rezistente, aceasta poate fi indepartata mai usor.
Din acest motiv, tratamentele antimicrobiene care pot opri cooperarea bacteriilor pot reprezenta o solutie viabila pentru actuala problema asociata cu rezistenta antibiotica.
Pastila sau invelis
Obiectivul cercetatorilor este de a introduce aceste substance antimicrobiene noi in practica clinica.
Conform profesorului Steenackers – “Acestea pot fi folosite ca medicina preventiva sub forma de pastile sau ca invelis pentru implanturi, pentru a reduce riscul de infectare.” Aditional, substanta poate fi folosita impreuna cu alte antibiotice.
Mai mult decat atat, exista diferite aplicatii posibile si in domeniul agriculturii, in industrie sau chiar produsele de uz casnic. Din acest motiv, cercetatorii colaboreaza cu experti din cadrul diferitelor domenii si cu producatorii de dezinfectanti, produse de curatenie si hrana de animale.
Intre timp, cercetatorii testeaza in continuare posibilitatea de reproducere a acestui fenomen la alte bacterii si la alte forme de cooperare bacteriana, nu doar la formarea de biofilm.
Deoarece rezistenta la anumite antibiotice s-a dublat in ultimii 20 de ani, cercetarile in acest domeniu sunt din ce in ce mai multe.
Aceste studii dovedesc interesul continuu al cercetatorilor si cresc speranta de gasire a unei solutii cat mai curand posibil.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: