Bacterii rezistente la antibiotice: 1,2 milioane decese in 2019
Conform celei mai detaliate estimari realizate pana in acest moment, in anul 2019 cel putin 1,2 milioane de persoane si-au pierdut viata din cauza infectiilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice.
Analiza pentru estimarea impactului global al rezistentei antimicrobiene a fost publicata in jurnalul The Lancet in data de 19 ianuarie 2022 si a examinat situatia a 204 tari si teritorii.
Informatiile culese au evidentiat faptul ca sute de mii de vieti sunt pierdute ca urmare a infectiilor frecvent intalnite care in trecut puteau fi tratate, cum ar fi cele sangvine sau cele ale tractului respirator inferior.
Din cauza acestui numar mare, rezistenta antimicrobiana reprezinta in acest moment una dintre principalele cauze de deces la nivel global cu un numar mai mare de decese decat HIV/SIDA sau malaria.
Studiul efectuat evidentiaza nevoia urgenta de a a gasi metode pentru a combate rezistenta antimicrobiana cum ar fi optimizarea folosirii antibioticelor curente, imbunatatirea monitorizarii si a controlului infectiilor si cresterea fondurilor pentru a crea noi tratamente si antibiotice.
Conform co-autorului acestui studiu, prof. Chris Murray din cadrul Institutului de Metrica si Evaluare a Universitatii din Washington – “Analizele efectuate in trecut au estimat o rata de deces anuala de 10 milioane de persoane pana in anul 2050 din cauza acestei rezistente la antibiotice. Acum stim insa ca suntem mai aproape de acest numar decat credeam, ceea ce inseamna ca trebuie sa folosim aceste informatii pentru a schimba traiectoria curenta si sa gasim inovatii care sa ne mentina inaintea rezistentei antimicrobiene.”
Infectiile tractului respirator inferior, cum ar fi pneumomia, au avut numarul cel mai mare de decese
Raportul Cercetarii Globale a Rezistentei Antimicrobiene estimeaza ca decesele sunt legate de 23 de patogeni si 88 de combinatii de medicamente impotriva patogenilor, informatiile fiind colectate din diferite surse statistice cum ar fi spitale, sisteme specifice de monitorizare, informatii provenite din analiza sistematica a altor studii etc.
Pe langa faptul ca rezistenta antimicrobiana a fost direct responsabila pentru aproximativ 1,2 milioane de vieti pierdute la nivel global, aceasta fost asociata si cu alte 4,95 milioane de decese, toate doar in anul 2019.
Infectiile rezistente la antibiotice, prezente in partea inferioara a tractului respirator cum ar fi pneumonia au avut impactul cel mai mare, cauzand aproximativ 400,000 de decese si fiind asociate cu inca 1,5 milioane de cazuri.
Infectiile prezente in sange care pot duce la sepsis au cauzat aproximativ 370,000 de decese si au fost asociate cu inca 1,5 milioane de vieti pierdute, aproximativ.
Mai mult decat atat, infectiile intraabdominale cauzate de obicei de apendicita au cauzat in mod direct decesul a aproximativ 210,000 de persoane si au fost asociate cu inca 800,000 de cazuri.
Copiii prezinta riscul cel mai mare de deces din cauza acestei probleme
Chiar daca rezistenta la antibiotice reprezinta un risc pentru persoanele de toate varstele, copiii prezinta in special un risc mai mare, aproximativ 1 din 5 decese atribuite acestei probleme fiind cea a unui copil mai mic de 5 ani.
Comparativ cu aceste numere, decesele cauzate de HIV/SIDA sunt undeva in jurul numarului de 810,000 cazuri, in timp ce malaria este responsabila pentru aproximativ 640,000 de vieti pierdute.
Discutand pe acest subiect Dr. Ramanan Laxminarayan, care nu a facut parte din acest studiu a mentionat – “De la o problema nerecunoscuta si ascunsa, impactul rezistentei antimicrobiene incepe sa fie evidentiat in totalitate. Chiar si numerele mai mici de decese cauzate de aceasta problema, 910,000 sunt mai mari decat cele cauzate de HIV, afectiune care primeste aproximativ 50 miliarde de dolari in fiecare an. Comparativ cu aceasta, finantarea globala pentru a combate rezistenta antimicrobiana primeste probabil mult mai putin, fapt care trebuie schimbat cat mai curand posibil.”
Studiul a fost finantat de Fundatia Bill si Melinda Gates, Trustul Wellcome si Departamentul de Ingrijire Sociala si a Sanatatii UK.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: