...

Anemia spatiala: 54% mai multe eritrotice distruse in spatiu

anemie, anemie spatiala

Anemia spatiala: 54% mai multe eritrotice distruse in spatiu

Primul studiu de acest tip la nivel global, publicat in jurnalul Nature Medicine in data de 14 ianuarie 2022, a evidentiat faptul ca timpul petrecut in spatiu poate reduce drastic numarul eritrocitelor (globule rosii), ducand astfel la aparitia “anemiei spatiale”.

Analiza a 14 astronauti a aratat o distrugere cu 54% mai mare de eritrocite in spatiu comparativ cu numarul normal de eritrocite distruse pe Terra.

Conform autorului principal al acestui studiu, Dr. Guy Trudel, cercetator in cadrul Spitalului Ottawa si profesor al universitatii cu acelasi nume – Anemia spatiala a fost raportata constant in randul astronautilor inca de la primele misiuni in spatiu, dar nu a fost stiuta pana in acest moment cauza exacta. Studiul nostru a aratat ca odata ajunsi in spatiu, corpurile astronautilor distrug mult mai multe eritrocite, fapt care continua pe tot parcursul misiunii.”

Inainte de acest studiu anemia spatiala a fost asociata cu adaptarea corpului la lipsa de gravitatie si la schimbarea de lichide in organism, revenind la normal in cele din urma dupa 10 zile. Acum insa, studiul doctorului Trudel a aratat ca distrugerea globulelor rosii este un efect direct al timpului petrecut in spatiu si nu un efect al schimbarii de lichide. Aceasta descoperire a fost realizata prin analizarea distrugerii celulelor a 14 astronauti in timpul unei misiuni de 6 luni de zile pe Statia Spatiala Internationala.

Distrugere cu 30% mai mare de eritrocite chiar si dupa un an de la revenirea din spatiu

Pe Terra corpul creeaza si distruge 2 milioane de eritrocite in fiecare secunda. In ceea ce priveste astronautii insa, cercetatorii au aflat ca organismul distruge cu 54% mai multe eritrocite pe tot parcursul celor 6 luni, ducand astfel la o distrugere de peste 3 milioane de eritrocite pe secunda. Rezultatele obtinute au fost la fel atat pentru astronautii de gen feminin cat si pentru cei de gen masculin.

Echipa doctorului Trudel a putut face aceasta descoperire cu ajutorul unei tehnici create special pentru a observa distrugerea eritrocitelor pe Terra, care apoi a fost adaptata pentru analizarea astronautilor stationati la bordul Statiei Spatiale Internationale.

Folosind aceasta tehnica cercetatorii au putut masura cu exactitate cantitatea de monoxid de carbon din respiratia astronautilor, asta deoarece fiecare molecula de monoxid de carbon este produsa atunci cand o molecula de hem este distrusa (hemul fiind un compus gasit in globulele rosii).

Chiar daca rezultatele au aratat ca anemia spatiala nu este permanenta, la un an dupa primele investigatii astronautii au prezentat totusi un nivel cu 30% mai mare de distrugere a eritrocitelor comparativ cu valorile prezentate inainte de misiune. Aceste rezultate sugereaza o potentiala schimbare structurala cauzata de timpul petrecut in spatiu.

Se va studia daca acelasi mecanism declansator este gasit si in randul persoanelor imobilizate la pat

Studiul si rezultatele sale importante pot avea mai multe implicatii, prima dintre ele fiind monitorizarea si screening-ul astronautilor si a turistilor spatiali inainte de lansare, iar a doua poate fi legata de misiunile de lunga durata spre Marte, asta deoarece rezultatele studiului au aratat ca distrugerea eritrocitelor se agraveaza cu cat este petrecut mai mult timp in spatiu.

Mai mult decat atat, acesta descoperire ar putea fi aplicata si pe Terra, doctorul Trudel mentionand numarul mare pe persoane anemice imobilizate la pat. Chiar daca timpul indelungat petrecut in pat este asociat cu aparitia anemiei, cauza exacta nu este stiuta. Acum insa, echipa de cercetatori va efectua un studiu nou pentru a verifica daca acelasi mecanism aparut in spatiu este prezent si la persoanele imobilizate la pat.

Studiul a fost finantat de Agentia Spatiala Canadiana, de Institutul de Cercetare al Spitalului Ottawa si de Facultatea de Medicina a Universitatii Ottawa.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. Nature Medicine
  2. Eurekalert
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.