...

Arta și beneficiile ei asupra sănătății mintale

arta, sanatate mintala, depresie, schizofrenie, anxietate, pictura

Arta și beneficiile ei asupra sănătății mintale

Arta este o expresie a gândurilor, emoțiilor și a dorințelor noastre și este folosită deseori pentru a arăta cum percepem lumea din jur.

Pentru mulți artiști, aceasta reprezintă o extensie a personalității și oferă o comunicare intimă cu sinele, care nu poate fi exprimată exact doar prin folosirea cuvintelor.

Datorită acestei conexiuni profunde și a modului unic de exprimare, efectele benefice ale artei au fost analizate și din punct de vedere terapeutic, în special în ceea ce privește sănătatea mintală.

Chiar dacă originea terapiei prin artă nu poate fi precizată cu exactitate, oamenii au folosit comunicarea prin pictură, dansuri și sculpturi cu mult înainte de apariția cuvântului scris, multe dintre acele expresii artistice fiind strâns legate de religie, spiritualitate și chiar vindecare.

Terapia prin artă, prezentă în zilele noastre, a apărut în Europa undeva pe la mijlocul anilor 1900, termenul în sine fiind atribuit artistului britanic Adrian Hill. Una dintre primele utilizări înregistrate ale acestei terapii a fost în rândul pacienților cu tuberculoză, întrucât boala era prevalentă în acea perioadă, iar persoanele afectate erau internate în sanatorii atât pentru a primi tratamentul necesar, cât și pentru a-i distanța de populația generală.

Personalul medical din acele sanatorii a observat că pacienții cu tuberculoză care s-au exprimat prin pictură și alte medii vizuale au prezentat un nivel mai redus de suferință, întrucât expresia prin artă le-a oferit un nivel mai ridicat de libertate și interactivitate, care nu era altfel posibil în circumstanțele limitate și închise în care se aflau.

Întrucât s-a observat că procesul de creație a oferit o diminuare a singurătății și o metodă mai pură de exprimare a sentimentelor, terapia prin artă a fost adoptată și practicată apoi și în alte spitale și instituții medicale din Europa.

Ce spun studiile recente despre terapia prin artă?

Odată cu introducerea terapiei prin artă la nivel international, beneficiile acestei practici au fost analizate de numeroase studii de-a lungul timpului.

Două dintre cele mai recente studii publicate pe acest subiect includ: “Efectele terapiei prin artă asupra anxietății, depresiei și calității vieții în rândul adulților cu cancer“, o analiză sistematică publicată în anul 2021 și “Rolul terapiei prin artă în promovarea sănătății mintale“, publicată în anul 2022.

Obiectivul primei publicații a fost de a revizui mai multe studii intervenționale care au analizat efectele terapiei prin artă asupra anxietății, depresiei și calității vieții pacienților cu cancer. Acesta a inclus șapte publicații care au atins toate criteriile de incluziune, iar datele au fost extrase din trei studii nerandomizate și patru studii randomizate. În urma cercetărilor efectuate, concluzia primei publicații a fost pozitivă, aceasta susținând că terapia prin artă ar putea avea potențialul de a reduce simptomele de anxietate și depresie în rândul pacienților adulți cu cancer și că ar putea ajuta chiar și la creștere calității vieții acestora.

A doua publicație s-a axat pe efectele terapiei asupra mai multor tulburări, printre care depresia și anxietatea, schizofrenia și demența. Metodele de expresie artistică au inclus pictura, desenul, crearea obiectelor de artizanat și dansul. Chiar dacă terapia prin artă a arătat schimbări pozitive în toate tulburările menționate mai sus, cercetătorii au concluzionat că rezultatele au fost însă prea mixte și nu atât de clare.

Întrucât terapia prin artă nu are un șablon fix pentru susținerea sănătății mintale, aceasta nu este menită să înlocuiască planul terapeutic recomandat de către specialiști, ci să ofere cel mult un ajutor adițional, în funcție de caz.

Analizarea exactă a efectelor terapiei prin artă poate fi greu de realizat, întrucât aceasta tinde să se modeleze după nevoile și interesele fiecărei persoane, iar acest avantaj inițial de maleabilitate poate reprezenta ulterior o problemă în ceea ce privește cuantificarea rezultatelor sau a potențialelor beneficii.

Beneficiile terapiei prin artă

Conform unui studiu publicat în anul 2016 în “Jurnalul Asociației Americane de Terapie prin Artă“, mai puțin de o oră de activitate creativă ar putea ajuta la reducerea nivelul de stres și ar putea îmbunătăți sănătatea mintală, indiferent de nivelul de experiență sau talent artistic.

Întrucât terapeutul poate alege dintr-un număr mare de activități artistice cum ar fi pictura, desenul, colajul sau crearea obiectelor de artizanat, numeroase persoane cu diferite probleme psihologice ar putea beneficia de această abordare artistică.

Manualul Wiley despre Terapia prin Artă, menționează că această abordare ar putea fi utilizată în mai multe situații, cum ar fi adulții care prezintă un nivel ridicat de stres, copiii care prezintă probleme comportamentale sau sociale acasă sau la școală, adulții sau copiii care au trecut printr-un eveniment traumatizant și multe altele.

Odată cu dezvoltarea tehnologiei medicale, speranța de viață tinde să devină și ea din ce în ce mai mare. Cu toate acestea, unul dintre efectele secundare ale acestei evoluții include prezența problemelor psihologice, care pot fi asociate fie cu înaintarea în vârstă, fie cu tratamentele administrate de-a lungul vieții.

Pentru a asigura nevoia din ce în ce mai mare de terapii complementare pentru îmbunătățirea calității vieții și a sănătății mintale, descoperirea și analizarea efectelor benefice ale artei reprezintă un punct de interes major pentru mulți cercetători, ceea ce înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a acestor sudii clinice în viitorul apropiat.

Sursa foto: Pexels

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.