Transportul imunoterapiei direct la tumora cerebrala

tumora cerebrala, imunoterapie, cancer, tratament, bariera hematoencefalica

Transportul imunoterapiei direct la tumora cerebrala

Un studiu realizat in urma cu cativa ani a prezentat informatii despre felul in care tratamentul bazat pe imunoterapie poate ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva cancerului si cum intr-o buna zi, acest tratament va putea fi transportat direct la creier pentru a trata tumorile cerebrale.


Studiul a fost publicat in jurnalul Nature Communications si demonstreaza cum un tip nou de nano-imunoterapie traverseaza bariera hematoencefalica (bariera fiziologica care apare intre sange si creier) la soarecii de laborator. Odata trecuta de bariera hematoencefalica aceasta produce un raspuns local al sistemului imunitar, ceea ce duce la o oprire a multiplicarii celulelor tumorale si la o crestere a ratei de supravietuire a persoanei afectate.


Conform Dr. Julia Ljubimova, autor senior al acestui studiu si profesor de Neurochirurgie si Stiinte Biomedicale la Cedars-Sinai – “Pentru pacientii cu glioblastom, cea mai frecventa si aproape fatala forma de cancer cerebral, imunoterapiile de acest tip pot prezenta cheia catre o speranta de viata mai lunga.”


“Momentan, metodele clinice de imunoterapie a cancerului cerebral nu asigura trecerea medicamentului terapeutic de bariera hematoencefalica. Cu toate ca descoperirile noastre nu au fost efectuate pe oameni, acestea ne aduc mai aproape de dezvoltarea unui tip de tratament care ar putea ataca tumorile cerebrale folosind administrarea sistematica de medicamente.”

Pentru a combate cancerul cerebral este necesara dezactivarea anumitor celule


Conceptul de folosire a puterii sistemului imunitar din corp pentru a ataca tumorile a interesat cercetatorii timp de decenii. Acestia au studiat diferite metode de a convinge sistemul imunitar sa atace tumorile in asa fel in care ataca, de exemplu, un virus.


Cu toate ca ideea pare promitatoare, exista cateva obstacole cheie care trebuie depasite, mai ales in cazul tumorilor cerebrale, deoarece mediul in care se afla creierul poate fi greu de penetrat pentru a administra medicamente sau alte terapii.


Bariera hematoencefalica, este folosita de corp pentru a bloca in mod natural accesul la creier a oricarei toxine sau substante daunatoare aflate in sistemul sanguin. Asta inseamna ca aceasta bariera tine departe si tratamente cu potential benefic.


Mai mult decat atat, tumorile cerebrale tind sa aiba un efect de suprimare a sistemului imunitar local, prin folosirea celulelor T si a macrofagelor speciale. Acestea blocheaza celulele anti-cancer ale sistemului imunitar, protejand astfel tumora impotriva atacurilor.


Pentru a permite activarea celulelor anti-tumorale ale sistemului imunitar, cercetatorii trebuie sa gaseasca o cale de a dezactiva celulele T si macrofagele care protejeaza tumora.

Prima imunoterapie care a activat sistemul imunitar in intreg corpul dar si local


Alte tipuri de imunoterapii au avut succes in declansarea unui raspuns din partea sistemului imunitar in intregul organism, acest rezultat putand incetini cresterea tumorilor si extinderea vietii pacientilor. Cu toate acestea, tratamentul nou prezentat in acest studiu a fost primul care a demonstrat activarea sistemului imunitar atat in intregul corp cat si local, in jurul tumorii.


Imunoterapia testata in acest studiu functioneaza prin transportarea unor inhibitori (un tip de medicament care blocheaza celulele T si macrofagele), pentru ca tumora sa nu le poata folosi pentru a se proteja de atacurile sistemului imunitar.


Acei inhibitori sunt atasati de o proteina sau peptida folosind un polimer biodegradabil, lucru care permite traversarea barierei hematoencefalice.


Odata cu dezactivarea celulelor protectoare ale tumorii, celulele sistemului imunitar cum ar fi limfocitele T citotoxice si celulele microgliale ataca si distrug celulele canceroase.


Sunt necesare mai multe teste inainte ca aceasta terapie sa fie testata si pe oameni. Cu toate acestea Dr. Ljubimova este optimista, mentionand – “Orizontul pentru tratamentul cancerului cerebral devine mai clar. Speram ca odata cu transportarea unei noi generatii de medicamente multifunctionale prin bariera hematoencefalica, vom putea explora terapii noi pentru mai multe afectiuni neurologice.”

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Nature Communications

Eurekalert