Cazurile de dementa se vor tripla pana in 2050
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii dementa afecteaza mai mult de 55 de milioane de persoane la nivel global si reprezinta a saptea cea mai mare cauza de deces.
Aceasta este un sindrom de natura cronica si progresiva caracterizat prin deteriorarea functiilor cognitive peste limitele intalnite de obicei la persoanele varstnice. Ca urmare, dementa nu reprezinta un proces natural al imbatranirii.
Chiar daca dementa afecteaza in mod diferit fiecare persoana, expertii din acest domeniu au impartit-o in trei stadii principale si anume:
- Stadiul incipient – caracterizat prin episoade dese de pierdere a notiunii de timp si a memoriei;
- Stadiul mijlociu – etapa in care primele simptome incep sa devina evidente, comunicarea incepe sa fie mai greu de realizat iar schimbarile comportamentale sunt acompaniate de pierderea memoriei si de aparitia starii de confuzie.
- Stadiul avansat – caracterizat prin inactivitate si prin dependenta aproape totala.
Acum insa, un studiu nou publicat in data de 6 ianuarie 2022 in The Lancet a mentionat ca numarul cazurilor de dementa se va tripla la aproximativ 153 milioane pana in anul 2050 si reprezinta primul studiu de acest tip care ofera estimari pentru 195 de tari.
Aproximativ 7 milioane de cazuri ar putea fi asociate cu stilul de viata nesanatos
Cercetarea curenta a fost finantata de catre Fundatia Bill si Melinda Gates si a analizat 635 de studii existente deja pe acest subiect.
Obiectivul cercetatorilor a fost de a imbunatati estimarile cu privire la dementa prin includerea mai multor factori de risc cunoscuti cum ar fi hipertensiunea arteriala, fumatul, obezitatea si nivelul scazut de educatie.
Rezultatele obtinute au aratat ca prevalenta dementei in randul persoanelor varstnice a fost destul de stabila, cresterea cazurilor fiind asociata cu cresterea populatiei si a numarului de persoane in varsta. Cu toate acestea, cercetatorii au descoperit ca pana in anul 2050, aproximativ 7 milioane de cazuri ar putea aparea ca rezultat al factorilor asociati cu stilul de viata.
Conform autorului principal al acestui studiu Emma Nichols – “In timp ce studiul nostru s-a axat pe impactul factorilor de risc modificabili, alte studii au sugerat ca pana la 40% din cazurile de dementa ar putea fi prevenite daca factorii de risc ar fi eliminati. Cu alte cuvinte, aceste numere ar putea fi mai mari daca am lua in considerare toti factorii de risc existenti.”
Efort global pentru combaterea dementei
Mai multi experti din acest domeniu si-au exprimat opiniile cu privire la acest studiu printre care si Prof. Bart De Strooper, Directorul Institului de Cercetare a Dementei UK care a precizat:
“Factorii genetici ai fiecarui individ sunt cel putin la fel de importanti ca factorii de risc asociati cu stilul de viata si chiar daca aceste schimbari sunt recomandate, vor exista insa milioane de persoane care vor dezvolta aceasta afectiune din cauza factorilor care nu pot fi evitati. Din acest motiv este nevoie urgenta de cercetari in acest domeniu pentru a accelera gasirea unei solutii terapeutice curative.”
Un alt expert, Dr. Karen Harrison Dening din cadrul organizatiei Dementia UK a mentionat – “Trebuie sa luam in considerare factorii de risc ai acestui sindrom si de la o varsta tanara sa mentinem o rutina sanatoasa si dieta echilibrata pentru a reduce riscul de aparitie al dementei.”
Conform celor de la MedicalNewsToday, toti cercetatorii care au discutat despre acest studiu au fost de acord cu faptul ca schimbarile legate de stilul de viata ar trebui sustinute prin cresterea investitiilor in sectorul sanatatii publice.
Nu este niciodata prea devreme pentru a face o schimbare in bine
Directorul executiv al Institutului de Cercetare a bolii Alzheimer UK, Hilary Evans, care nu a fost implicata in acest studiu a mentionat ca exista numeroase dovezi care arata ca “ce este bun pentru inima este bun si pentru creier.”
“Evitarea fumatului, mentinerea unui stil de viata activ prin exercitii si activitati fizice, adoptarea unei diete echilibrate si mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale si a colesterolului, toate acestea ar putea ajuta la mentinerea sanatoasa a creierului odata cu inaintarea in varsta. Ceea ce inseamna ca nu este niciodata prea devreme pentru a face o schimbare in bine.”
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: