Ameliorarea neuropatiei diabetice: Optiune noua

neuropatie diabetica, diabet, diabet zaharat tip 2, diabet zaharat tip 1, stimulare cu frecventa inalta, stimulare cu frecventa joasa, maduva spinarii

Ameliorarea neuropatiei diabetice: Optiune noua

In cadrul Intalnirii Anuale a Academiei Americane de Neurologie va fi prezentat un studiu care a putut ameliora neuropatia diabetica dureroasa prin stimularea maduvei spinarii cu ajutorul frecventelor inalte.


Neuropatia diabetica este caracterizata prin lezarea nervilor din cauza diabetului, ceea ce duce la aparitia durerii sau a senzatiei de amorteala, in special la nivelul membrelor superioare si inferioare.


Conform autorului principal al acestui studiu, dr. Erika Petersen – “Neuropatia diabetica este asociata de cele mai multe ori cu o calitate scazuta a vietii si cu aparitia depresiei, a anxietatii si a tulburarilor de somn, iar multe dintre optiunile medicamentoase disponibile fie sunt ineficiente, fie au efecte secundare care nu pot fi tolerate. Rezultatele obtinute de noi evidentiaza nevoia urgenta de terapii mai eficiente pentru aceasta problema.”


Studiul a inclus 216 persoane care au prezentat timp de un an simptome asociate cu neuropatia diabetica si care nu au raspuns pozitiv la medicamentele recomandate. Jumatate dintre acestia au obtinut stimulare a maduvei spinarii pe langa tratamentul traditional, in timp ce cealalta jumatate a primit doar tratamentul traditional.


Dupa sase luni de monitorizare, toti participantii studiului au putut alege daca raman la tratamentul actual sau prefera sa se mute la cealalta optiune. Dupa inregistrarea alegerilor, toti participantii au mai fost urmariti clinic timp de doi ani.


Rezultatele obtinute


Stimularea maduvei spinarii se realizeaza prin implantarea unui dispozitiv sub piele, care transmite apoi impulsuri electrice catre maduva spinarii pentru a intrerupe semnalele de durere transmise catre creier.


Dupa primele sase luni de monitorizare, 76% dintre pacientii care au primit tratament prin stimularea maduvei spinarii au prezentat o reducere a durerii, in timp ce 2% dintre participantii care au primit doar tratament traditional au prezentat o crestere a durerii.


In ceea ce priveste functiile motorii, sensibilitatea si reflexele, au fost observate imbunatatiri in 62% dintre participantii care au primit stimulare, comparativ cu 3% din randul celor care au primiti doar tratament medicamentos.


Cand au putut alege tipul de tratament dorit, 93% dintre participantii eligibili pentru stimularea maduvei spinarii au ales aceasta forma de tratament, iar zero dintre cei alesi deja pentru aceasta optiune au ales sa se mute pe tratament medicamentos.


Dupa doi ani de monitorizare clinica, pacientii au raportat o imbunatatire cu 80% in ceea ce priveste durerea si o amplificare cu 66% a reflexelor, a functiilor motorii si a sensibilitatii.


Stimulare cu frecventa inalta vs stimulare cu frecventa joasa


In toata aceasta perioada, niciun participant nu a avut indepartat dispozitivul din cauza lipsei de eficienta. Au existat opt cazuri de infectii cauzate de implantarea dispozitivului, trei dintre acestea fiind vindecate fara indepartarea dispozitivului.


Cu toate acestea, au existat totusi 5 cazuri sau 3% dintre participanti care au necesitat indepartarea dispozitivului din cauza infectiilor aparute, lucru care dr. Petersen a mentionat ca se afla totusi in parametrii normali pentru astfel de proceduri.


In ceea ce priveste eficienta dispozitivelor, dr. Petersen a mentionat ca stimularea cu frecventa inalta pare sa amelioreze mai mult durerea comparativ cu stimularea cu frecventa joasa si ca nici nu creeaza senzatia de furnicaturi asociata de obicei cu a doua optiune.


“Studiul nostru demonstreaza ca stimularea cu frecventa inalta ofera o ameliorare a durerii pe termen lung, care se afla inca in parametrii acceptabili de siguranta. Imbunatatirea functiilor motorii, a sensibilitatii si a reflexelor sugereaza ca aceasta terapie ar putea avea potential si in modificarea afectiunii principale.”


Intrucat exista o nevoie urgenta de noi optiuni terapeutice pentru neuropatia diabetica, acest studiu ar putea ajuta la crearea unui nou tip de tratament. Cu toate acestea, sunt necesare insa studii aditionale pentru a intelege mai bine efectul stimularii cu inalta frecventa asupra neuropatiei diabetice.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. American Academy of Neurology
  2. Eurekalert
  3. National Institute of Health – Diabetic neuropathy
  4. Pixabay