...

Somnul si speranta ridicata de viata

somn de calitate, odihna, somn cantitativ, somn calitativ, tulburari de somn

Somnul si speranta ridicata de viata

Conform unui studiu prezentat in cadrul Congresului Anual al Colegiului American de Cardiologie, obtinerea unui somn calitativ poate avea un rol important in sustinerea sanatatii generale.


In urma rezultatelor obtinute, cercetatorii au descoperit ca persoanele tinere care au un somn optim din punct de vedere calitativ au si un risc mai mic de deces timpuriu, intrucat 8% din toate cauzele de deces par a fi asociate cu tipare nesanatoase de somn.


“Am observat o relatie clara intre calitatea somnului si raspunsul corpului, ceea ce inseamna ca numarul cat mai ridicat de factori benefici pentru somn, va insemna o reducere a riscului de mortalitae din motive cardiovasculare si nu numai” – a mentionat Frank Qian, medic rezident si co-autor al acest studiu, care a continuat – “Aceste descoperiri arata ca obtinerea orelor de somn necesare nu este de ajuns pentru a reduce riscul de complicatii, intrucat aceste ore nu inseamna mult, daca te trezesti de multe ori pe timpul noptii si nu poti mentine o perioada constanta de somn.”


Cum s-a realizat studiul


Pentru acest studiu, dr. Qian si colegii sai au introdus informatii obtinute de la 172, 321 persoane care au participat la Chestionarul National American de Sanatate in perioada 2013-2018.


Chestionarul este completat in fiecare an si printre numeroasele capitole se regasesc si intrebari referitoare la somn, cum ar fi durata acestuia, calitatea lui, daca sunt necesare tratamente pentru un somn odihnitor, munca in schimburi etc.


Conform dr. Qian, acesta este primul studiu care ia in considerare obiceiurile si tiparele de somn ale participantilor si nu doar durata si calitatea somnului.


Dupa introducerea datelor relevante, participantii au fost urmariti clinic 4.3 ani, timp in care au decedat 8,681 persoane. Cauzele acestor decese au fost urmatoarele:

  • 30% dintre cazuri au fost cauzate de boli cardiovasculare;
  • 24% din cauza cancerului;
  • 46% din alte cauze.


Pentru a obtine date cat mai detaliate despre somnul obtinut, cercetatorii acestui studiu au analizat 5 factori diferiti si au folosit un punctaj de la 0 la 5 pentru a determina scorul fiecarei persoane inscrise. Factorii care au fost luati in considerare au inclus:

  1. Durata de somn in fiecare noapte (numarul ideal fiind de 7-8 ore neintrerupte);
  2. Dificultate in ceea ce priveste adormirea, prezenta de 2 sau de mai multe ori intr-o saptamana;
  3. Dificultate in ceea ce priveste mentinerea starii de somn, intampinata de 2 sau de mai multe ori pe saptamana;
  4. Folosirea unor medicamente specifice pentru a ajuta in stadiul de adormire;
  5. Prezenta starii de odihna dupa trezire, cel putin 5 zile din saptamana.


Fiecare dintre acesti factori a primit un punct pentru un maxim de 5, acest punctaj reprezentand scorul cel mai bun pentru un tipar sanatos de somn.


Rezultatele obtinute


Conform dr. Qian – “Daca exista un obicei sanatos din punct de vedere al somnului, atunci va exista si o speranta de viata mai mare. Asta inseamna ca putem preveni unele cazuri de deces prematur daca imbunatatim tiparul de somn si tratam tulburarile prezentate.”


Dupa ce au inclus si alti factori care ar putea afecta scorul final, cum ar fi statutul socioeconomic, consumul de alcool, fumatul si alte afectiuni medicale, cercetatorii au concluzionat ca persoanele care au avut 5 puncte acumulate au prezentat urmatoarele rezultate, comparativ cu persoanele care avut zero sau un singur punct:

  • probabilitate cu 30% mai scazuta de deces din orice motiv;
  • risc cu 21% mai scazut de deces din motive cardiovasculare;
  • risc mai mic cu 19% de deces din cauza cancerului;
  • probabilitatea cu 40% mai scazuta de deces din alte cauze care nu includ cancerul sau bolie cardiovasculare (dr. Qian referindu-se la infectii, accidente, boli neurodegenerative etc).


Intrucat somnul poate afecta semnificativ sanatatea generala, cercetatorii acestui studiu spera ca medicii vor lua in considerare calitatea somnului obtinut de catre pacienti prin includerea unor intrebari specifice in cadrul consultatiilor regulate.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Referinte:

  1. Eurekalert
  2. Sleep Foundation
  3. Pixabay
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.