...

A doua persoana vindecata de HIV – celule stem

HIV, SIDA

A doua persoana vindecata de HIV – celule stem

A doua persoana vindecata de HIV a fost confirmata de catre cercetatorii Regatului Unit. Aceata a fost vindecata folosind aceeasi tehnica ca prima persoana, transplantul de celule stem.


In 2007, Timothy Ray Brown a devenit prima persoana pe care doctorii au declarat-o vindecata de HIV. In acel moment, el era numit public ca pacientul Berlin.


Dupa ce a fost diagnosticat in anii ’90 cu HIV, domnul Brown a primit tratament antiretroviral, tratament folosit pentru toate cazurile HIV.


Cu toate acestea, mai tarziu, domnul Brown a fost diagnosticat si cu leucemie mieloida acuta, afectiune care necesita transplant de celule stem.


In timp ce cauta un donator compatibil, medicul i-a sugerat un experiment. Acesta ar cauta un donator care sa aiba si o mutatie genetica specifica, facandu-l astfel imun la HIV.


In cele din urma s-a gasit un astfel de donator si in urma transplantului de celule stem, pacientul Berlin nu numai ca si-a tratat leucemia, ci s-a vindecat si de HIV.


Acum insa, un studiu publicat in The Lancet a aratat ca o alta persoana a fost vindecata oficial de HIV, folosind tot transplantul de celule stem.


Succesul transplantului de celule stem


In cazul doi, persoana a efectuat un transplant de celule stem cu celule care nu au exprimat gena CCR5. Aceasta gena produce o proteina care ajuta virusul sa intre in celule.


Celulele fara gena CCR5 au facut parte dintr-un transplant de maduva osoasa, necesar tratamentului pentru Limfomul Hodgkin.


In urma acestui transplant si la 30 de luni dupa ce persoana a incetat tratamentul antiretroviral, medicii au confirmat ca HIV-ul a ramas nedetectabil in probele de sange.


Asta inseamna ca orice urme ale virusului potential ramase in sistem ar fi “urme fosila”, adica nu pot reproduce virusul mai departe.


Specialistii au confirmat ca HIV-ul a ramas nedetectabil si in probele de lichid cefalorahidian, lichid seminal, tesut intestinal si tesut limfoid.


“Propunem ca aceste rezultate sa reprezinte al doilea caz in care pacientul a fost vindecat de HIV” – Autorul principal al studiului, Prof. Ravindra Kumar Gupta din cadrul Universitatii Cambridge, UK.


Cu toate acestea – “Este important de mentionat ca acest tratament curativ reprezinta un risc ridicat si ca este folosit doar ca o ultima optiune in cazul pacientilor cu HIV care au si alte boli hematologice maligne.”


“Din acest motiv,
tratamentul nu poate fi oferit la scara larga pacientilo, care urmaresc cu succes un tratament antiretroviral.” – a atentionat prof. Ravindra Kumar Gupta.

Speranta pentru viitor


Cercetatorii acestui studiu spera ca in viitor specialistii vor putea folosi instrumente de editare genetica in tratamentul HIV-ului.


Dr. Dimitra Peppa din cadrul Universitatii Oxford, UK, care este si co-autor al acestui studiu a mentionat ca editarea genetica folosind CCR5 a primit multa atentie in ultimul timp, dar ca exista inca multe de efectuat pana cand astfel de terapii devin viabile.


“Exista inca multe bariere etice si tehnice – de exemplu editare genetica, eficienta si siguranta datelor – peste care trebuie sa trecem, inainte ca orice abordare folosind gena CCR5 sa fie considerata o strategie vindecatoare accesibila pentru HIV.”


Ce este HIV-ul?

Sistemul imunitar ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor, iar HIV-ul afecteaza acest sistem.


HIV-ul netratat infecteaza si omoara celulele CD4, un tip de celule T.


Odata cu trecerea timpului si cu distrugerea celulelor CD4 de catre virusul HIV, corpul este mai susceptibil la diferite tipuri de afectiuni.


HIV-ul este transmis prin fluide corporale cum ar fi sange, lichid seminal, lichid vaginal sau rectal si laptele de la san. Acesta nu se raspandeste prin aer sau apa.


SIDA reprezinta stadiul cel mai avansat al infectiei cu HIV. Atunci cand HIV se dezvolta in SIDA, exista un risc mai mare de dezvoltare a infectiilor si a cancerului.


Este posibil ca anumite persoane cu HIV sa nu prezinte simptome timp de mai multe luni sau chiar ani de la momentul infectarii.


Cu toate acestea, aproximativ 80% dintre persoanele afectate prezinta simptome asemanatoare gripei in primele 2-6 saptamani de la infectare, cum ar fi febra, frison, dureri musculare, dureri articulare s.a.m.d.


In momentul de fata tratamentul principal pentru HIV este terapia antiretrovirala, adica o combinatie de medicamente care opreste reproducerea virusului. Atunci cand tratamentul este eficient, virusul este “nedetectabil”, dar inca prezent in organism.


Chiar daca nu apare in rezultatele testelor, daca persoana intrerupe tratamentul antiretroviral, virusul poate creste inapoi si poate ataca iar celulele CD4. Din acest motiv, terapia antiretrovirala nu este un tratament vindecator, deoarece nu elimina complet virusul din corp, ci doar ii scade din potenta si virulenta. Odata intrerupt tratamentul, virusul revine la normal si prezinta un pericol pentru organism.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Medical News Today

The Lancet

Healthline

Medical News Today – HIV

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.