Nimeni nu ar trebui sa treaca singur prin cancer

asociatia sus inima, ajutor cazare pentru persoanele cu cancer, ajutor cancer sibiu si bucuresti

Nimeni nu ar trebui sa treaca singur prin cancer

Cancerul afecteaza mai mult decat sanatatea fizica. Acesta poate aduce la suprafata un numar foarte mare de sentimente care pot fi intense si schimbatoare.


De obicei, valorile si mentalitatea cu care ai crescut vor dicta felul in care vei reactiona si cum vei face fata acestei incercari.

  • Poti fi de parere ca trebuie sa fi puternic si sa iti protejezi familia si din acest motiv nu discuti cu ei despre gandurile sau ingrijorarile tale.
  • Daca esti o persoana religioasa este posibil sa apelezi la credinta ta pentru a face fata.
  • Poti cauta sustinere si ajutor din partea celor apropiati dar si din partea altor persoane, cum ar fi persoane specializate sau chiar persoane care au trecut sau trec prin aceasta provocare.


Indiferent de metoda aleasa, aflarea diagnosticului reprezinta un soc care nu poate fi descris. Cancerul este infricosator si ca atare, frica reprezinta un raspuns natural atunci cand esti pus fata in fata cu necunoscutul.


Aflarea diagnosticului


Socul initial contine o furtuna de emotii si intrebari, de ce eu? Cum? Care este motivul? O sa supravietuiesc?


Frica nu te afecteaza doar pe tine ci si pe familia ta. Dintr-o data, fundatia si siguranta pe care o aveati s-a cutremurat extraordinar de mult iar viitorul nu mai este atat de previzibil.


De obicei, aflarea diagnosticului produce o criza psihologica care este impartita in mai multe stadii.

  • Socul initial, in care totul pare ireal. De obicei acest stadiu include agitatie, disperare si negarea situatiei.
  • Stadiul de reactie, in care incepi sa intelegi ce s-a intamplat, pui intrebari si cauti pe cine sau ce sa dai vina. Adesea acest stadiu este acompaniat de depresie, pierderea poftei de mancare si insomnie.
  • Confruntarea bolii. In acest stadiu incepi sa procesezi situatia si gasesti strategii de a face fata situatiei, de a te proteja si de a te ajuta in lupta cu cancerul. Starea de disperare si depresia incep sa se amelioreze.
  • Reorientarea. Prin acceptarea diagnosticului incepi sa te adaptezi situatiei si sa traiesti cu boala.


Informarea apropiatilor


Multe persoane au descoperit ca informarea despre boala si comunicarea ajuta foarte mult. Dar cum sa le spui celor apropiati despre boala ta? Cum sa discuti cu parintii, partenerul, copilul sau prietenii?


In aceste situatii personalul calificat si specialistii ar putea fi de ajutor. Ei pot oferi informatii importante, sustinere si ajutor atat la inceput cat si pe tot parcursul tratamentului sau ori de cate ori ai nevoie.


Discutia despre cancer nu este usoara niciodata. Trebuie sa realizezi ca apropiatii vor reactiona diferit, dar ca acest lucru nu inseamna ca nu le pasa, fiecare are metoda lui de a face fata, de a trece peste sau de a incerca sa te linisteasca.


Daca cineva ramane tacut, asta nu inseamna ca nu il intereseaza, ci ca incearca sa nu aduca in discutie acest subiect delicat. Pe de alta parte, alte persoane pot schimba rapid subiectul facand sa para ca “nu este o problema grava, ca o sa treci peste ea usor”, in mintea lor crezand ca te linistesc. Reactiile sunt diferite dar obiectivul este acelasi: sustinere si incurajare.


Efectul cancerului asupra relatiilor


Acum ca ai aflat ca ai cancer si stiu si apropiatii tai, trebuie sa stii ca bolile serioase afecteaza toate relatiile, de la cele de prietenie la cele de familie.

Cancerul poate aduce oamenii mai aproape sau poate sa ii indeparteze.


O boala severea a unui membru de familie pune presiune mare pe celelalte persoane din familie. Atat persoana afectata cat si membrii familiei trebuie sa se protejeze reciproc de propriile sentimente.


Aici ca si in alte situatii, discutiile libere cu un specialist sunt de foarte mare ajutor.


Ca parinte trebuie sa decizi cand si cum vei spune copiilor tai despre boala pe care o ai. Nu poti pastra cancerul un secret deoarece copii pot percepe schimbarile aparute in atitudine, comportament si atmosfera generala din casa.


Grijile financiare


O alta problema majora este cea a finantelor. Dupa diagnosticul initial, majoritatea persoanelor se ingrijoreaza despre impactul financiar pe care cancerul o sa il aiba si despre efectul acestuia asupra familiei.


Costurile difera, de la tratament la recuperare, stadiul cancerului, locatia centrelor, deplasari, cazare, mese atat pentru tine cat si pentru membrii familiei.


Mai mult decat atat, cancerul poate insemna o pierdere de venit, fie din partea ta, fie din partea partenerului care prefera sa ramana langa tine in fiecare clipa.


Nimeni nu ar trebui sa treaca singur prin cancer


Acum ca ati fost probabil, timp de cateva minute, in pielea pacientilor oncologici si ati observat un pic din chinul si incercarile prin care trec, as dori sa va prezint o organizatie care ofera ajutor atat pacientilor cat si apartinatorilor acestora.


Asociatia Sus Inima este o organizatie de caritate nonguvernamentala infiintata in Sibiu, care are ca scop sprijinirea persoanelor afectate de cancer, atat a celor diagnosticate cat si a familiilor si ingrijitorilor lor.


Sus Inima ofera cazare gratuita in Sibiu atat pentru pacienti cat si pentru apartinatorii acestora si mai mult decat atat, Centrul lor de suport oncologic pune la dispozitie doi navigatori de pacienti oncologici, psihologi, nutritionisti si alti colaboratori care deservesc activitatea centrului.


De la activitati speciale de reducere a depresiei si a stresului la intalniri cu specialisti din domenii diferite si terapii complementare, scopul direct al acestor servicii este de a imbunatati starea de spirit si calitatea de viata atat a pacientilor cat si a apartinatorilor.


Si pentru ca orice ajutor conteaza, va rog sa intrati in legatura cu ei folosind website-ul sau pagina lor de facebook, pentru a afla cum puteti oferi putina alinare persoanelor aflate in dificultate.