Acidul Alfa Lipoic de la Botaniq: Beneficii
Acidul alfa lipoic este un compus organic care actioneaza in corp ca un antioxidant foarte potent, care poate prezenta multe beneficii pentru sanatate.
Cu toate ca acidul alfa lipoic este produs natural in corp, nivelul acestuia poate fi ridicat prin dieta sau suplimente.
Intrucat suplimentele cu acest compus au inceput sa fie din ce in ce mai populare, de-a lungul timpului au fos efectuate tot mai multe sudii clinice pentru a descoperi si testa potentialele beneficii ale acidului afla lipoic. Pana in momentul de fata s-au inregistrat beneficii in afectiuni cum ar fi diabetul, sanatatea pielii, pierderea in greutate si multe altele.
Ce este acidul alfa lipoic?
Asa cum am mentionat mai sus, acidul alfa lipoic este un compus organic care se gaseste in toate celulele umane, acesta fiind realizat in interiorul mitocondriei.
Mitocondriile, cunoscute si sub denumirea de “uzinele energetice ale celulei” sunt organite citoplasmatice in plante si animale alcatuite din proteine, lipide si enzime, care asigura celulei energia necesara.
Acidul afla lipoic are proprietati antioxidante foarte puternice. Acesta este solubil atat in apa, cat si in grasime, ceea ce permite actiunea acestuia in fiecare celula sau tesut din corp. Majoritatea antioxidantilor sunt fie solubili doar in apa, fie solubili doar in grasime.
Oamenii pot produce acidul alfa lipoic in cantitati mici, motiv pentru care multe persoane apeleaza la alimente sau suplimente pentru a creste nivelul acestui compus.
Produsele animale cum ar fi carnea rosie sau organele sunt surse bune de acid alfa lipoic. In ceea ce priveste plantele, acesta poate fi gasit in broccoli, rosii si spanac.
Cu toate acestea, trebuie mentionat ca suplimentele pot contine o cantitate mult mai mare de ori mai mult acid alfa lipoic decat sursele alimentare.
Cercetarile si studiile clinice efectuate pe acidul afla lipoic
Cateva dintre cercetarile efecuate pe acest compus includ:
Scaderea in greutate
Studiile au aratat ca acidul afla lipoic poate afecta scaderea in greutate in mai multe feluri. De exemplu, un studiu publicat in Jurnalul de Neuroendocrinologie a evidentiat ca acest compus organic poate reduce activitatea enzimei AMPK, care este localizata in hipotalamus.
Atunci cand enzima AMPK este mai activa, aceasta poate creste starea de foame.
Aditional, studiile anterioare efectuate pe animale au evidentiat faptul ca suprimarea enzimei AMPK ar putea creste numarul de calorii pe care corpul le arde in stare de repaus. Din acest motiv, animalele care au primit acid alfa lipoic au ars mai multe calorii.
Conform unei analize a 12 studii efectuate anterior, acidul afla lipoic ar putea avea un efect si asupra pierderii in greutate la oameni, insa impactul ar fi prea mic. Studiul a fost publicat in volumul 18 Obesity Reviews.
Acidul afla lipoic si diabetul
O caracteristica importanta a diabetului o reprezinta nivelul crescut de glucoza in sange. Daca nu este tratat corespunzator, acesta poate provoca diferite probleme de sanatate cum ar fi insuficienta renala sau aparitia bolilor cardiovasculare.
Acidul alfa lipoic a devenit un ajutor important in genstionarea diabetului deoarece s-a evidentiat ca acesta poate reduce nivelul glucozei din sange atat la animale, cat si la oameni.
Conform celor de la Healthline , studiile efectuate pe animale au aratat o scadere cu 64% a nivelului de glucoza din sange.
Cercetatorii sunt de parere ca acidul alfa lipoic ajuta la scaderea glucozei din sange datorita promovarii proceselor care duc la inlaturarea grasimii acumulate in celulele musculare.
Mai mult decat atat, acest compus organic ar putea reduce si riscul de complicatii aparute in urma diabetului. Un studiu publicat in jurnalul Biochemical and Biophysical Research Communications sau BBRC pe scurt, a aratat efectul acidului alfa lipoic in reducerea riscului de retinopatie diabetica, care poate sa apara atunci cand diabetul nu este gestionat corespunzator
Aditional, un studiu publicat in jurnalul Metabolism in anul 2018 a dovedit ca folosirea acidului afla lipoic a dus la imbunatatirea nivelului de colesterol din corp si a ajutat la controlul glucozei din sange.
Imbatranirea pielii
Studiile efectuate pe acidul alfa lipoic au aratat ca acesta poate avea un efect si asupra imbatranirii pielii.
Intr-un studiu efectuat pe oameni si publicat in Jurnalul European de Farmaceutice si Biofarmaceutice, cercetatorii au descoperit ca aplicarea cremelor care contin acest compus organic, pe piele, a redus liniile fine, ridurile si a facut pielea mai fina, fara sa existe efecte secundare.
Mai mult decat atat, un studiu publicat in jurnalul Free Radical Research sustine ca rezultatele obtinute, evidentiaza eficienta puternica ca agent anti-imbatranire a acidului alfa lipoic, atunci cand este folosit in mod corespunzator.
Pierderea memoriei
Stresul oxidativ apare natural odata cu inaintarea in varsta. Acesta joaca un rol atat in dezvoltarea diferitelor afectiuni cardiovasculare, cat si in sanatatea cerebrala si pierderea memoriei.
Conform unui studiu efectuat pe participanti cu boala Alzheimer si publicat in Jurnalul de Boli Neurodegenerative, acidul alfa lipoic ar putea incetini progresul acestei boli. Cercetatorii sunt de parere ca motivul acestei incetiniri este datorat efectelor pozitive pe care le are acidul alfa lipoic asupra rezistentei la insulina si asupra glucozei din sange, diabetul fiind un factor de risc pentru boala Alzheimer.
Acidul alfa lipoic in 2019
O analiza publicata in luna august 2019 in jurnalul Biomolecules a vorbit despre diferitele beneficii oferite de acidul alfa lipoic, dar ca aceasta eficienta terapeutica a fost restrictionata din cauza limitarilor legate de biodisponibilitatea acestui compus sau rata de absorbtie. Initial acesta a fost de 30%, insa odata cu folosirea diferitelor formule inovative, aceasta rata a fost imbunatatita.
Analizand informatiile de la alte studii clinice, acidul alfa lipoic s-a dovedit a fi eficient in anumite boli si afectiuni cum ar fi neuropatia diabetica, obezitatea, schizofrenia, scleroza multipla, fara reactii secundare, cu exceptia anumitor cazuri in care efectele au fost minore.
Luand in considerare toate aceste informatii, analiza mentionata mai sus considera ca acidul alfa lipoic ar putea fi clasificat ca una dintre moleculele candidate pentru prevenirea si incetinirea anumitor afectiuni asociate cu progresul mai multor boli.
Efecte secundare
Conform celor de la Medical News Today, medicii considera acidul alfa lipoic ca fiind sigur pentru majoritatea persoanelor, existand risc foarte mic sau deloc de aparitie a efectelor secundare. Efectele secundare usoare ar putea include stare de greata, iritatie si prurit, daca persoana ia doze prea mari.
Nu exista inca destule cercetari si studii efectuate care sa evidentieze beneficiile extra si efectele secundare aparute in urma administrarii unei doze mai mari, motiv pentru care profesionistii din domeniul medical nu recomandata trecerea peste limita sugerata.
Aditional, nu exista inca destule dovezi care sa ateste siguranta acestui compus organic la copii, ceea ce inseamna ca adultii trebuie sa depoziteze acidul afla lipoic in locuri sigure, departe de cei mici.
Acidul Alfa Lipoic in Romania
Produsele care contin acidul alfa lipoic pot fi obtinute prin Botaniq.ro, o platforma online de informare si cumparare. Valorile dupa care se ghideaza firma sunt: Onestitate, Respect, Echilibru si Familie.
In Romania se gasesc mai multe formulari de acid alfa lipoic de diferite concentratii insa formularea lipozomala a acidului alfa lipoic asigura o stabilitate ridicata si o absorbtie de pana la 99%.
Altrient este lider mondial in formularea lipozomala a nutrientilor. Acidul alfa lipoic de la Altrient este un produs sigur, cu ingrediente de provenienta certa. Puteti gasi mai multe informatii despre acest produs accesand urmatorul link – Altrient Acid Alfa Lipoic.
Conform firmei, toate produsele sunt de provenienta certa, cu certificate de conformitate, cu autorizatie de punere pe piata eliberata la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Bio Resurse Alimentare.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Sursa foto: Pixabay