Stresul poate duce la aparitia hipertensiunii arteriale
Efectele negative ale stresului asupra sanatatii sunt bine cunoscute, motiv pentru care gestionarea eficienta a acestuia este foarte importanta, fapt sustinut si de unul dintre cele mai recente studii efectuate in acest domeniu.
Conform unui studiu publicat in data de 13 septembrie 2021 in jurnalul Hypertension [1], adultii care au o tensiune arteriala normala dar nivel ridicat de stres au o probabilitate mai mare de dezvoltare a hipertensiunii arteriale comparativ cu cei care au un nivel mai mic de stres.
Aceasta amplificare a riscului pare a fi datorata cresterii nivelului anumitor hormoni de stres si anume norepinefrina, epinefrina, dopamina si cortizolul, hormoni care pot creste in urma stresului aparut fie din motive financiare, fie din motive profesionale, familiale si asa mai departe.
Conform autorului acestui studiu Kosuke Inoue, M.D, Ph. D si profesor asistent de epidemiologie sociala in cadrul Universitatii din Kyoto – “Chiar daca au existat cercetari anterioare care au studiat relatia dintre hormonii de stres si hipertensiune arteriala sau alte probleme cardiovasculare, acelea au fost realizate doar in randul persoanelor cu hipertensiune deja existenta. Studiul nostrul se axeaza pe persoanele fara hipertensiune arteriala deoarece suntem de parere ca este important de analizat impactul stresului asupra adultilor din populatia generala.”
Realizarea studiului
Participantii au fost alesi dintr-un studiu mult mai mare si divers care a analizat factorii de risc ai aterosclerozei si care a inclus aproximativ 6000 de persoane.
In total 412 adulti cu varsta cuprinsa intre 48 si 87 de ani au fost alesi sa faca parte din studiul curent, cercetatorii analizand nivelul norepinefrinei, a epinefrinei, a dopaminei si a cortizolului si posibila relatia a acestora cu bolile cardiovasculare.
Nivelul hormonilor a fost masurat printr-un test de urina, participantii efectuand inca trei vizite intre perioada septembrie 2005 si iunie 2018 pentru a verifica dezvoltarea hipertensiunii arteriale si a altor probleme cardiovasculare cum ar fi angina pectorala, nevoia de largire a arterelor (angioplastie) sau prezenta unui accident vascular cerebral sau infarct miocardic.
Alegerea acestor hormoni a fost explicata tot de catre autorul principal Inoue Kosuke care a precizat – “Chiar daca toti acesti hormoni sunt produsi la nivelul glandei suprarenale, acestia au roluri si mecanisme diferite prin care pot influenta sistemul cardiovascular, motiv pentru care este importanta studierea relatiilor pe care le au cu hipertensiunea si cu alte evenimente cardiovasculare.”
Norepinefrina, epinefrina si dopamina sunt molecule care mentin stabilitatea sistemului nervos autonom, adica acea parte a sistemului nervos care regleaza functiile involuntare ale corpului cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arteriala si respiratia.
Cortizolul, pe cealalta parte, este un hormon eliberat atunci cand exista un eveniment stresant si este controlat de axa hipotalamus-hipofiza-glanda suprarenala, care controleaza raspunsul la stres.
Rezultatele studiului
Rezultatele obtinute in urma testelor efectuate au evidentiat urmatoarele:
- Pe o perioada de 6,5 ani in care participantii au fost urmariti clinic s-a observat ca fiecare dublare a nivelului oricarui hormon de stres a fost asociata cu o crestere de 21-31% a riscului de dezvoltare a hipertensiunii arteriale.
- Pe perioada de 11,2 ani de urmarire clinica a existat o crestere de 90% a riscului de aparitie a evenimentelor cardiovasculare la fiecare dublare a nivelului de cortizol.
Discutand despre aceste rezultate, cercetatorii au mentionat ca – “Este dificil de studiat stresul psihosocial deoarece este o problema care are un impact diferit la fiecare persoana in parte. Cu toate acestea, s-a ales o metoda neinvaziva de masurare a nivelului acestor hormoni pentru a ajuta pe viitor posibila identificare a persoanelor cu risc mai ridicat de hipertensiune, astfel incat acestea sa poata primi ajutorul din timp.”
Managementul stresului si importanta acestuia
Studiul de mai sus este doar unul dintre cele mai recente cercetari in ceea ce priveste stresul si implactul negativ al acestuia asupra sanatatii generale si mintale. Ca urmare, efectele de lunga durata ale acestuia nu sunt necunoscute, fapt sustinut si de un alt studiu publicat in 2005 [2].
Deoarece preventia este mult mai usor de realizat decat tratarea afectiunilor in sine, este recomandata gasirea metodelor optime pentru gestionarea mai buna a stresului astfel incat acesta sa nu duca la aparita complicatiilor pe termen lung.
Pentru a realiza acest pas este importanta cunoasterea semnelor principale ale stresului, pentru a observa prezenta acestuia in viata personala.
Unele dintre cele mai frecvente semne si simptome ale stresului cronic includ:
- Ritm cardiac accelerat;
- Tulburari de somn;
- Stare de oboseala;
- Gandirea permanenta la unul sau mai multi factori de stres;
- Schimbari comportamentale cum ar fi retragere sociala, tristete, frustrare etc.
Tratarea stresului in Romania cu ajutorul clinicii iTherapy
Pentru a reduce nivelul de stres din propria viata, romanii au la dispozitie serviciile oferite de iTherapy, prima platforma online care integreaza serviciile de psihoterapie si mindfulness.
Serviciile oferite de aceasta platforma sunt ideale pentru reducerea stresului si axarea pe momentele pozitive din viata de zi cu zi, fapt sustinut si de o meta analiza publicata in 2013 [3] care a inclus 209 studii si peste 12,000 participanti cu diferite tulburari, pentru a evalua beneficiile oferite de terapia mindfulness.
In urma rezultatelor, cercetatorii au concluzionat ca terapia mindfulness reprezinta o forma de tratament eficienta atat pentru reducerea stresului, a anxietatii si a depresiei cat si pentru a trata diferite probleme psihologice.
Un alt beneficiu al platformei iTherapy este ca sedintele de psihoterapie pot fi efectuate atat la cabinet – pentru cei care locuiesc in Bucuresti, cat si online, o optiune binevenita in aceste timpuri dificile. Mai multe detalii putem gasi pe www.i-therapy.ro.
Referinte: