In viitor, hepatita cronica B va putea fi vindecata

hepatita b, virus hepatitic b, hepatita

In viitor, hepatita cronica B va putea fi vindecata

Cercetatorii din cadrul Helmholtz Zentrum München, Universitatea Tehnica din Munich si Centrul German de Cercetare a Infectiilor, au creat o metoda de vindecare a hepatitei B cronice.


Echipa de cercetatori a descoperit ca o mare parte a proteinelor provenite de la virus sunt exprimate in ficat. Acestea previn distrugerea virusului de catre sistemul imunitar al corpului si ca urmare previn aparitia unui tratament vindecator pentru aceasta afectiune.


In urma testelor efectuate, cercetatorii au putut demonstra ca diminuarea expresiilor provenite de la proteinele virusului poate permite administrarea vaccinului terapeutic “TherVacB”.


Aproximativ 260 de milioane de oameni, mai mult de 3% din populatia globala, sunt infectati cronic cu virusul hepatitic B.


Ca rezultat a acestor infectari, 880,000 de persoane mor anual din cauza insuficientei hepatice sau a carcinomului hepatocelular.


In momentul de fata nu exista tratament vindecator pentru aceasta afectiune. Terapiile disponibile opresc replicarea virusul, dar trebuie administrate pe termen lung.


Atat timp cat persoanele infectate nu pot forma un raspuns imunitar adecvat fata de virusul hepatitic B, acesta va continua sa supravietuiasca in organism. Aceasta este problema pe care Prof. Ulrike Protzer, directorul Institulului de Virologie din cadrul Helmholtz Zentrum München, a incercat sa o rezolve.


O noua abordare


Folosind model rozator preclinic, cercetatorii au descoperit ca proteinele virusul hepatitic B previn functionarea eficienta a anumitor celulele imunitare din corp, mai exact celulele T CD8+. In urma acestor descoperiri, cercetatorii au dezvoltat o noua metoda de rezolvare a problemei.


In primul rand, este diminuat nivelul de expresie a proteinelor provenite de la virus, apoi celulele sistemului imunitar sunt activate prin vaccinare terapeutica.


Spre deosebire de vaccinarea conventionala care are ca obiectiv prevenirea bolii inainte de infectare, scopul acestei vaccinari terapeutice este de a vindeca bolile cronice existente deja.


Virusul a fost inlaturat cu succes la modelul rozator


In primul rand, cercetatorii au creat o metoda de suprimare a proteinelor virusului hepatitic B. Pentru a realiza aceast obiectiv, acestia au folosit molecule mici de acid ribonucleic care se lipesc de ARN-ul proteinelor provenite de la virus.


In urma lipirii moleculelor mici de acid ribonucleic de proteine, celulele infectate primesc semnal ca ARN-ul viral nu este dorit, ceea ce duce la eliminarea acestora.


Cu alte cuvinte, celulele infectate ignorau prezenta proteinelor si astfel sistemul imunitar nu le ataca. Odata ce au fost atasate aceste molecule mici de acid ribonucleic, celulele au putut recunoaste prezenta proteinelor si le-a putut elimina.


Cu toate acestea, doar suprimarea expreisiei proteice nu a fost suficienta pentru a inversa starea celulelor T CD8+ la soarecii infectati cronic.


Din acest motiv, cercetatorii au trebui sa mai adauge un pas la aceasta terapie. – “Am combinat metoda moleculelor mici de acid ribonucleic cu un vaccin terapeutic creat de noi. Acest combinatie a reusit sa obtina un raspuns imunar puternic impotriva virusului, care a dus la vindecarea infectiei cu virusul hepatitic B la doua modele diferite de rozatoare.” – a explicat Dr. Thomas Michier, unul dintre autorii principali ai studiului.


In viitor: teste clinice pe oameni


Noul vaccin creat, numit TherVacB, va fi testat ca imunoterapie intr-un test clinic care va dura doi ani.


Conform Dr. Anna Kosinska, celalalt autor principal al studiului – “Vaccinul terapeutic creat de noi este intr-adevar foarte promitator deoarece produce anticorpi de neutralizare si raspuns din partea celulelor T.”


Vaccinul va fi administrat in trei doze la fiecare patru saptamani. Acesta a fost creat pentru a tinti majoritatea virusurilor hepatitici B si din acest motiv, acesta va fi benefic pentru majoritatea persoanelor infectate pe plan global.


“Suntem foarte multumiti ca pe perioada testelor clinice vom putea colabora cu specialisti europeni din domeniul virusologiei, imunologiei si hepatologiei, indrumati de Helmholtz Zentrum München”. Grupul va primi finantare de peste 10 milioane de euro din partea Uninii Europene prin programul Horizon.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Helmholtz Zentrum München

Gastroenterology Journal

Eurekalert

News-Medical

Pixabay