Test nou care poate detecta prezenta poluantilor in apa
O platforma noua utilizeaza biologia sintetica pentru a verifica puritatea apei potabile. Aceasta poate testa 17 contaminanti cum ar fi plumb, cupru, contaminanti farmaceutici, cosmetici, etc.
Spre deosebire de testele actuale care au un pret foarte mare si care pot dura saptamani intregi pana la obtinerea rezultatelor, acest test nou are un pret foarte mic si poate oferi rezultatul dupa doar cateva minute.
Asemanator unui test de sarcina, platforma necesita doar o singura picatura de apa pentru a oferi un rezultat negativ sau pozitiv simplu de citit si interpretat.
Conform cercetatorilor, dispozitivul emite o lumina verde atunci cand detecteaza un contaminant care depaseste standardele impuse.
Baza de date a platformei poate fi actualizata constant cu noi contaminanti
Creata de catre cercetatorii Universitatii Northwestern, platforma este atat de flexibila incat oamenii de stiinta pot actualiza constant baza de date, pentru a include din ce in ce mai multi poluanti.
Cercetatorii au testat platforma in Paradise, California, unde incendiile necontrolate au cauzat numerosi poluanti sa intre in apa potabila.
Conform cercetatorului principal al acestui studiu, Julius Lucks – “Testele actuale depind de laboratoare ce contin echipamente foarte scumpe si care necesita personal calificat ca sa le opereze. Mai mult decat atat, testarea unei singure probe poate costa chiar si 150 de dolari si poate dura cateva saptamani pana la obtinerea rezultatelor.”
Platforma de testare a fost numita pe scurt ROSALIND, pentru a o onora pe biofiziciana Rosalind Fraklin, care a descoperit structura de dublu helix a ADN-ului alaturi de James Watson si Fracis Crick.
ROSALIND in Paradise
Pentru a testa platforma pe teren, cercetatorii au vizitat Paradise, California in urma cu cativa ani.
De-a lungul timpului, un lant de incendii necontrolate a produs pagube uriase orasului californian, distrugand aproape 19,000 de cladiri.
“Incendiile au topit orasul. Acestea au ars cladiri si au topit masini, rezultand in eliberarea metalelor toxice in mediul inconjurator.”
Cercetatorii au testat platforma noua alaturi de alte teste actuale, disponibile. In urma testelor s-a evidentiat faptul ca ROSALIND poate identifica prezenta in apa potabila a unor cantitati ridicate de metale toxice si ca rezultatele au fost obtinute mult mai rapid si mult mai ieftin.
Conform co-autorului acestui studiu, Khalid Alam – “Testele de laborator nu pot fi efectuate pe scara larga. Nu ar trebui sa dureze zile intregi pentru a raspunde la “este aceasta apa buna de baut?” o intrebare simpla dar foarte importanta.”
Poate fi testata si apa potabila din casa
Dezastrele nu sunt singura cauza de apa poluata. Anumite metale grele cum ar fi plumbul sau cuprul, care se gasesc natural in mediu se pot infiltra odata cu trecerea timpului si in tevile de apa potabila, contaminand astfel apa din locuita, scoli sau gradinite.
Alte surse de contaminare pot include produsele de ingrijire cum ar fi cremele sau cele de protectie antisolara, care sunt indepartate de pe pielea persoanelor si ajung in diferite surse de apa. Mai mult decat atat, erbicidele si produsele farmaceutice nefolosite pot ajunge si ele in apa contribuind astfel la poluarea ei.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: