Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Test clinic pentru potentiala vindecare a HIV-ului

A fost dozat al doilea participant al unui studiu care doreste sa gaseasca un tratament curativ pentru HIV.
HIV

Sursa: Pixabay

Cercetatorii Universitatii Davis Health au dozat al doilea participant al testului clinic, care are ca obiectiv identificarea unei potentiale optiuni curative pentru HIV, prin utilizarea terapiei cu celule CAR-T.


Acest studiu nou foloseste tehnica imunoterapiei, prin care sunt prelevate propriile celule albe ale pacientului, numite celule T, care apoi sunt modificate in asa fel incat sa identifice celulele HIV si sa controleze actiunile virusului, fara a fi nevoie de tratament medicamentos.


Primul participant a fost dozat cu celule T anti-HIV duoCAR in cadrul Centrului Medical UC Davis in luna august si reprezinta primul studiu clinic realizat pe oameni, care foloseste terapia duoCAR pentru tratarea HIV-ului.


Conform profesorului de medicina interna si co-investigator al studiului, Dr. Mehrdad Abedi – “Prin dozarea celui de-al doilea participant, am atins un punct important in testul nostru clinic, care are ca obiectiv evaluarea terapiei cu celule CAR-T pentru vindecarea HIV-ului. Pana in acest moment nu au existat efecte secundare care sa fie asociate cu tratamentul administrat, iar cei doi participanti au o stare generala buna.”


Cum se va realiza studiul


Pentru acest studiu vor fi inscrise 18 persoane, impartite in trei grupe diferite. Testarea va fi de tip “open-label”, ceea ce inseamna ca atat participantii, cat si medicii vor sti cine primeste tratamentul, cand il primeste si dozajul administrat.


In functie de grup, tratamentul si dozajul va varia, pentru a putea observa eficienta fiecarei abordari, astfel:

  • Primul grup va primi o singura doza de 3x 105 cells/kg LVgp120duoCAR celule T, iar terapia antiretrovirala va fi oprita imediat dupa administrare;
  • Al doilea grup va primi conditionare non ablativa cu ciclofosfamida, o singura doza de 3 x 105 cells/kg LVgp120duoCAR celule T, iar terapia antiretrovirala va fi oprita imediat dupa administrare;
  • Al treilea grup va primi conditionare non ablativa cu ciclofosfamida si o singura doza de 1 x 106 cells/kg LVgp120duoCAR , iar terapia antiretroviara va fi oprita dupa administrare.


Decizia de a creste dozajul va fi luata atunci cand minimum trei participanti au trecut in siguranta de perioada de evaluare de 45 de zile pentru fiecare nivel de dozaj, iar participantii care au prezentat efecte adverse vor fi reintrodusi pe terapia antiretrovirala.


“Obiectivul nostru principal pentru aceasta etapa a testarilor este de a evalua siguranta si tolerabilitatea la diferite niveluri de dozaj pentru terapia cu celule CAR-T” – a mentionat dr. Mehrdad Abedi.


Aceste analize sunt efectuate intrucat cercetarile preclinice au demonstrat potentiala abilitate a acestei terapii de a suprima HIV-ul si de a elimina celulele HIV in modelele animale si in vitro.


Succesul terapiei cu celule CAR-T


In prezent, acest tip de terapie este aprobat de Administratia Americana Pentru Alimente si Medicamente (FDA) pentru a trata anumite tipuri de limfoame si leucemii, dar si mielomul multiplu si este folosita de obicei, dupa ce alte optiuni nu au avut efectul dorit.


Conform profesorului de medicina si co-investigator al acestui studiu, Steven Deeks – “Au trecut mai putin de 10 ani de cand primul pacient a primit tratament prin terapie CAR-T si am observat deja rezultate semnificative la mai multi pacienti. Chiar daca exista inca multe de facut in acest domeniu, speranta noastra este ca terapia cu celule CAR-T sa reprezinte o optiune revolutionara pentru tratarea unui numar cat mai mare de afectiuni, in viitor.”


Folosirea acestei terapii a fost mentionata si intr-un studiu separat, publicat in jurnalul Nature Medicine, care a sugerat folosirea acestei optiuni pentru tratarea pacientilor care nu raspund la tratamentul traditional pentru Lupus.


In cautarea tratamentului curativ pentru HIV


In momentul de fata, exista aproximativ 38 de milioane de persoane cu HIV la nivel global, iar mai mult de jumatate dintre acestea primesc terapie antiretrovirala.


Chiar daca au existat progrese in acest domeniu, este estimat ca in anul 2021 au existat aproximativ 1,5 milioane de cazuri noi si 650 de mii de decese cauzate de SIDA, conform celor de la UNAIDS.


Studiul curent este finantat printr-un grant acordat de Institutul de Medicina Regenerativa din California si este sponsorizat si de Caring Cross, ai carui membrii au creat candidatul terapeutic anti-HIV cu celule CAR-T care este in momentul de fata evaluat pentru faza unu si doi a testului clinic.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Referinte:

  1. UC Davis Health
  2. Eurekalert
  3. Pixabay