Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Diagnosticarea mai usoara a sclerozei multiple

Un medicament nou, care se poate atasa de invelisul protector al nervilor, ar putea oferi o diagnosticare mai din timp a sclerozei multiple.
scleroza multipla

Sursa: Pixabay

In viitor, este posibil ca medicii sa poata diagnostica mai din timp scleroza multipla si sa poata chiar identifica stadiul in care se afla afectiunea. Acest lucru va fi posibil datorita unui medicament nou, care va fi testat clinic pe oameni in viitorul apropiat.


Scleroza multipla este o afectiune momentan incurabila care afecteaza sistemul nervos central. Simptomele pot include rigiditate, miscari necontrolate si probleme de echilibru, printre multe altele.


Cu toate ca scleroza multipla afecteaza multe persoane si poate duce la infirmitate sau scaderea calitatii vietii, medicii intalnesc deseori probleme de diagnosticare si de stabilire a stadiului in care se afla sistemul nervos central.


Pentru a rezolva aceasta problema, cercetatorii de la Universitatea Case Western Reserve, Cleveland, au creat un medicament nou, pe care il vor testa pe oameni.


Testele clinice pe oameni sunt deja aprobate si finantate


Acest medicament numit “Myeliviz” se poate lipi de mielina, invelisul protector al nervilor, care ii ajuta sa functioneze corespunzator.


In scleroza multipla, mielina se deterioreaza si din acest motiv nervii sunt lezati si nu mai pot functiona corespunzator, provocand astfel diferitele simptome ale bolii.


Profesorul Yanming Wang, unul dintre co-liderii acestui studiu, mentioneaza ca dupa administrarea medicamentului, acestia pot folosi tomografia cu emisie de pozitroni (PET scan) pentru a urmari prezenta medicamentului in nervi, pentru a stabili o imagine clara a leziunilor mielinei si a nervilor.


Cercetatorii au primit aprobarea de la Administratia pentru Alimente si Medicamente a Statelor Unite ale Americii in urma cu cativa ani pentru a incepe testele clinice pe oameni, in scopul testarii eficientei acestui medicament ca instrument de diagnosticare.


Aditional, acestia au primit finantare de 1,7 milioane de dolari din partea Institutului National de Sanatate, pentru a sustine aceste viitoare teste.


Conform prof. Wang – “Mielina nu a mai fost evidentiata vizual pana acum. Tehnica noastra este prima care a oferit aceasta oportunitate si suntem optimisti ca acest lucru va oferi un diagnostic mai clar si mai din timp pentru scleroza multipla.”


Importanta medicamentului Myeliviz


Cercetatorii vor administra medicamentul intravenos prin perfuzie si vor efectua apoi tomografia cu emisie de pozitroni.


Daca mielina a fost afectata, echipa este de parere ca acest lucru va fi evidentiat ca pete negre pe imaginea obtinuta, deoarece Myeliviz s-ar lipi doar de mielina ramasa/nedeteriorata.


Recunoasterea deteriorarilor va putea ajuta la diagnosticarea timpurie a sclerozei multiple, deoarece, conform echipe, boala incepe sa atace sistemul nervos inainte ca simptomele sa devina vizibile.


Aditional, folosind acest medicament, medicii pot observa amploarea degradarii sistemului nervos central si pot prescrie un tratament mai potrivit pentru fiecare caz in parte.


Folosirea combinatiei de Myeliviz si tomografie cu emisie de pozitroni poate inlocui scanarile RMN pentru diagnosticarea sclerozei multiple.


In momentul de fata, RMN-ul este instrumentul principal de diagnosticare a bolii si care poate evidentia vizual, indirect, mielina. Cu toate acestea, echipa a mentionat faptul ca aceste imagini nu ofera ajutor medicului in monitorizarea progresului acestei afectiuni.


Specialistii sunt de parere ca aceasta metoda noua poate fi folositoare nu doar la diagnosticarea si monitorizarea sclerozei multiple, ci si la sustinerea sanatatii cerebrale in general.


“Myeliviz ar putea oferi o monitorizare mai buna a sanatatii cerebrale si ar putea ajuta medicii sa observe mai clar eficienta tratamentelor pentru mai multe boli neurologice cum ar fi epilepsia, tumorile, accidentul vascular cerebral, neurodegenerarea si traumatismele la nivelul creierului sau a maduvei spinarii.” – Dr. Mykoi Larvie, Director de neuroimagistica in cadrul Clinicii Cleveland.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Case Western Reserve University – The Daily

Medical News Today

Pixabay