Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Fumatorii cu boli cardiace pot obtine 5 ani sanatosi de viata daca renunta la fumat

Conform unui studiu prezentat recent, fumatorii care sufera de boli cardiace pot obtine 5 ani de viata sanatoasa daca renunta la fumat.
renuntarea la fumat, beneficii, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, infarct miocardic, risc redus boli cardiovasculare

Sursa: Pixabay

Conform unui studiu prezentat in cadrul Congresului de Cardiologie Preventiva ESC din 2022, renuntarea la fumat ar putea oferi acelasi numar de ani fara probleme cardiace, ca administrarea a trei medicamente preventive combinate.


In cadrul prezentarii, autorul principal al acestui studiu, dr. Tinka Van Trier din cadrul Centrului Medical al Universitatii din Amsterdam a precizat – “Beneficiile renuntarii la fumat sunt mult mai mari decat am fi crezut. Studiul nostru arata ca oprirea acestui obicei nociv poate fi la fel de eficienta ca aportul a trei medicamente pentru prevenirea accidentului vascular cerebral si a infarctului miocardic, dupa un episod existent deja sau o procedura de dezobstruare a arterelor. Odata cu renuntarea la fumat, pacientii ar putea obtine aproape cinci ani de viata sanatoasa.”


Cum a fost realizata cercetarea?


Studiul s-a axat pe analiza fumatorilor care au prezentat in trecut fie un infarct miocardic fie o procedura de bypass sau implantare de stent, deoarece acest grup de persoane tinde sa prezinte cel mai mare risc de aparite al unui alt infarct miocardic sau accident vascular cerebral, conform dr. Van Trier.


Pentru a obtine informatiile necesare, cercetatorii au folosit datele de la 989 pacienti cu varsta de cel putin 45 de ani care au fumat minim sase luni dupa suferirea unui infarct miocardic sau dupa efectuarea unei proceduri de bypass sau implantare de stent.


Toti pacientii selectati au primit tratament standard preventiv, 23% dintre acestia fiind de gen feminin iar varsta medie a tuturor fiind de aproximativ 60 de ani.


Folosind un model specific numit SMART-REACH, cercetatorii au putut estima numarul de ani sanatosi adaugati vietii (in acest caz fara accident vascular cerebral sau infarct miocardic) daca pacientii renuntau la fumat. Aditional, tot prin acest model cercetatorii au putut calcula anii obtinuti in plus prin introducerea in tratamentul actual a trei medicamente aditionale pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.


Rezultatele obtinute


In urma analizelor efectuate, cercetatorii au descoperit ca beneficiul renuntarii la fumat a putut fi comparabil cu folosirea combinata a celor trei medicamente aditionale, incetarea fumatului fiind asociata cu 4.81 ani de viata fara evenimente majore, in timp ce aportul celor trei medicamente a fost asociat cu 4.83 ani de viata fara evenimente majore.


Conform dr. Van Trier – “Aceste rezultate arata ca renuntarea la fumat reprezinta un pas foarte importat spre adaugarea mai multor ani sanatosi de viata. Mai mult decat atat, este important de retinut ca acest studiu nu a luat in calcul si celelalte avantaje oferite de incetarea fumatului cum ar fi riscul mai mic de boli respiratorii si cresterea longevitatii.”


“Renuntarea la fumat ramane un element esential pentru imbunatatirea sanatatii generale si pentru prevenirea accidentului vascular cerebral si a infarctului miocardic. Stim ca fumatul este responsabil pentru 50% dintre toate decesele care ar fi putut fi prevenite in randul fumatorilor, jumatate dintre acestea fiind din cauze cardiovasculare.”


Chiar daca renuntarea la fumat depinde foarte mult de propria motivatie si determinare, dr. Van Trier a incheiat totusi prezentarea studiului prin recomandarea serviciilor personalului specializat in acest domeniu, pentru ca oprirea acestui obicei nociv sa fie cat mai usor de realizat.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. Eurekalert
  2. Escardio