...

Prima operatie chirurgicala fara ajutor uman

invatare automana, AI, chirurgie robotizata

Prima operatie chirurgicala fara ajutor uman

Un robot creat de cercetatorii Universitatii Johns Hopkins a reusit prima operatie laparoscopica pe tesut moale fara ajutor uman.


Operatia a fost efectuata pe model animal si reprezinta un pas semnificativ spre automatizarea completa a operatiilor chirurgicale pe oameni. Descrierea robotului STAR (Smart Tissue Autonomos Robot) a fost publicata in jurnalul Science Robotics in data de 22 ianuarie 2022.


Conform autorului senior al acestui studiu, Axel Krieger, profesor asistent de inginerie mecanica – “Rezultatele noastre au aratat ca putem automatiza una dintre cele mai complicate si delicate obiective ale chirurgiei si anume reconectarea a doua capete de intestin. STAR a efectuat aceasta procedura pe patru animale si a produs rezultate semnificativ mai bune decat chirurgii umani.”


Conectarea a doua capete de intestin este una dintre cele mai dificile proceduri chirurgicale deoarece medicul chirurg trebuie sa lucreze la un nivel foarte ridicat de acuratete si consistenta, asta deoarece orice tremor sau sutura gresita poate rezulta in scurgerea continutului din intestin, scenariu care poate avea consecinte grave pentru pacient.


Cu toate acestea, robotul a excelat la aceasta procedura prin prezentarea unui nivel foarte ridicat de precizie si de miscare repetitiva.


Colaborand cu Spitalul National de Copii din Washington si Jin Kang, profesor de inginerie din cadrul Johns Hopkins, prof. Krieger a ajutat la crearea robotului special destinat pentru sutura tesuturilor moi. Modelul curent este o evolutie a unui robot realizat in 2016 care a reusit sa repare intestinul unui animal, dar care a necesitat insa o incizie initiala mult prea mare.


Acum insa, noul model a fost echipat cu abilitati care i-au amplificat autonomia si care i-au imbunatatit precizia chirurgicala prin includerea unor instrumente de sutura de ultima generatie si un sistem nou de imagistica pentru a oferi o vizualizare mai clara a campului operator.


Endoscop tridimensional si algoritm bazat pe invatare automata


Sutura tesuturilor moi este o actiune greu de realizat pentru roboti din cauza imprevizibilitatii pe care o are si care le cere de multe ori sa se adapteze rapid la situatii noi si la obstacole neasteptate. Pentru a trece peste aceasta problema, STAR a fost echipat cu un sistem de control nou care ii permite sa schimbe planul initial de operare in timp real, asemanator unui chirurg uman.


“Ce face ca STAR sa fie exceptional este faptul ca executa un plan chirurgical pe tesuturi moi cu interventie umana minima. Acesta foloseste un endoscop tridimensional si un algoritm bazat pe invatare automata care credem ca este esential daca dorim ca pe viitor sa facem roboti mai siguri si mai inteligenti”


Deoarece domeniul medical se muta din ce in ce mai mult spre abordari laparoscopice cand vine vorba de interventii chirurgicale, este important de avut un sistem robotic automatizat care sa poata ajuta la procedurile repetitive si care necesita un nivel ridicat de acuratete, a mentionat prof. Krieger.


Studiul si cercetarea robotului a fost sustinuta de catre Institutul National American de Bioinginerie si de Imagistica Biomedicala.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. Science Robotics
  2. Eurekalert
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.